Bakłażany faszerowane mięsem mielonym z rodzynkami i pomidorami
Dorota Sychowiec
21.10.2021 16:25
Przepyszne bakłażany faszerowane mięsem mielonym z pomidorami. Bardzo prosty przepis składający się tylko z 5 składników i przypraw. Zrób go koniecznie!
Bakłażany są efektowne i o tej porze roku najsmaczniejsze. Oto nasza propozycja na danie pełne wyrazistych dodatków i wonnych przypraw, które podkreślą delikatny smak warzyw. Zobacz przepis na faszerowane bakłażany.
Jak pozbyć się goryczki z bakłażanów?
Wydrążone bakłażany posól, poczekaj, aż puszczą soki, opłucz. Solenie usuwa z nich goryczkę i zmniejsza wchłanianie tłuszczu w czasie smażenia.
Bakłażany nadziewane mięsem mielonym
Przygotowanie: 40 minut Pieczenie: 25 minut Kaloryczność: 1 porcja 495 kcal
5 podstawowych składników na 4 porcje:
4 bakłażany (po 35 dag)
50 dag mieszanego mielonego mięsa
1 garść rodzynek
4 pomidory
1 papryczka chili
Przyprawy i dodatki:
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanki bulionu warzywnego
sól
pieprz
posiekana natka do posypania
Przygotowanie
Pomidory oczyść, miąższ pokrój w kostkę. Chili oczyść z pestek, strączek drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć czosnek, zeszklij go. Dołóż chili i mięso, usmaż je na rumiano. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj rodzynki, koncentrat i pomidory. Wymieszaj.
Bakłażany umyj, w równych odstępach obierz 4 paski skórki. Z każdego bakłażana zetnij gruby plaster i ostrożnie wydrąż. Miąższ wymieszaj z mięsem.
Wydrążone bakłażany obsmaż na 4 łyżkach oliwy. Nałóż farsz. Podlej bulionem. Piecz ok. 25 minut w temp. 175 st. Posyp natką.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.