Chałka drożdżowa z pomarańczową marmoladą przywoła wspomnienia dzieciństwa
Chałka drożdżowa z marmoladą pomarańczową.
Fot. 123RF

Chałka drożdżowa z pomarańczową marmoladą przywoła wspomnienia dzieciństwa

Domowa pyszna pachnąca chałka drożdżowa z marmoladą pomarańczową to wypiek, który przywołuje na myśl ciepłe wspomnienia rodzinnego domu. Smakuje wyśmienicie i wszyscy chętnie się nią zajadają. 

Ciasto drożdżowe z owocową nutką zawsze smakuje wyśmienicie. Nawet kiedy nie mamy sezonowych owoców, to nie musimy rezygnować z tego smaku. Postaw na chałkę drożdżową ze słodkimi konfiturami albo dżemem, by także w zimowe dni cieszyć się smakiem ulubionych wypieków.

Co zrobić, aby ciasto drożdżowe miało piękny żółty kolor?

Wiele osób boi się wypieków drożdżowych. Jednak nie są wcale tak trudne do przygotowania jak się wydaje. Idealne ciasto drożdżowe można uzyskać bez problemu, a dzięki naszemu trikowi sprawisz, że będzie miało piękny żółty kolor i zachwyci domowników i gości. 

Ciasto drożdżowe będzie miało piękny żółty kolor, jeśli jajka i żółtko przed dodaniem do pozostałych składników roztrzepiesz z 2 szczyptami soli. Możesz dodać także 2-3 niteczki szafranu rozpuszczone w odrobinie ciepłego mleka.

Chałka drożdżowa z marmoladą pomarańczową  – przepis

36498981_m
Chałka drożdżowa z marmoladą pomarańczową.
123RF

Liczba porcji: 16 porcji
Czas przygotowania: 35 minut + wyrastanie ok. 40 minut
Kaloryczność: 215 kcal

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 300 ml mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 5 dag masła albo margaryny
  • 12 łyżek miękkiej marmolady pomarańczowej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy;

Dodatkowo

  • 1 żółtko
  • gruby cukier do posypania chałki

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzej. Do mleka wsyp 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i drożdże. Mieszając, rozpuść je. Do miseczki przesiej mąkę. Dodaj pozostałe 2 łyżki cukru oraz sól. Wbij jajko, wlej ciepłe mleko z drożdżami.
  2. Całość wymieszaj mikserem ze spiralnymi końcówkami lub wyrób rękami. Ciasto wyrabiaj, dodając pod koniec masło, aż będzie elastyczne i zacznie odstawać od dłoni. Wtedy uformuj z niego kulę. Miseczkę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce. Po ok. 1 godzinie ciasto powinno podwoić objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Podziel na 3 równe porcje. Każdą rozwałkuj na szeroki pasek (20 x 30 cm). Paski ciasta posmaruj marmoladą. Ciasno zwiń. Natnij wzdłuż, uważając, by nie przeciąć ich do końca, potem spleć, formując warkocz.
  4. Chałkę ułóż w formie wyłożonej pergaminem. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp grubym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piecz ok. 40 minut.

 

Czytaj więcej