Ciasto czekoladowe z burakami. Zdrowsze i mniej kaloryczne niż zwykła wersja
Ciasto czekoladowe z burakami.
Fot. 123RF

Ciasto czekoladowe z burakami. Zdrowsze i mniej kaloryczne niż zwykła wersja

Miękkie, wilgotne, z kakaowym posmakiem – ciasto buraczane jest dobre na każdą okazję. Wystarczy gotowane buraki zetrzeć na tarce, a następnie połączyć z ciastem. Prosty i udany przepis, którego musisz spróbować!

Kiedy myślimy o ciastach, rzadko kojarzymy je z warzywami. Jednakże coraz częściej cukiernicy eksperymentują z dodawaniem warzyw do swoich słodkich wypieków, tworząc nie tylko smaczne, ale i zdrowsze desery. Jednym z takich niezwykłych połączeń jest ciasto czekoladowe z burakami, które zdobywa coraz większą popularność. To niekonwencjonalne połączenie może wydawać się zaskakujące, ale buraki w cieście czekoladowym pełnią kilka ważnych funkcji.

Dlaczego warto dodać buraki do ciasta?

Po pierwsze, buraki dodają wilgoci, zapewniając ciastu miękkość i soczystość, która często jest trudna do osiągnięcia w tradycyjnych przepisach na ciasta czekoladowe. Poza tym, ich naturalna słodycz pozwala na zmniejszenie ilości dodawanego cukru, co jest świetną wiadomością dla tych, którzy starają się ograniczać jego spożycie. Dodatkowo, buraki wnoszą do ciasta cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały, a także błonnik, który wspomaga trawienie.

Zawartość buraków w cieście czekoladowym sprawia, że jest ono bardziej fit. Dlaczego? Głównie dlatego, że bardzo ważnym składnikiem buraka wspomagającym odchudzanie jest błonnik. Reguluje on pracę jelit, przyspiesza przemianę materii i wpływa na uczucie sytości. Burak jest też niskokaloryczny. W dodatku zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych takich jak: witamina A, witamina C, kwas foliowy, potas, magnez, żelazo. Buraki zawdzięczają swój kolor betaninie, czyli barwnikowi, który ma też właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze.

Nie można też zapomnieć o wyjątkowym kolorze, jaki buraki nadają ciastu. Ich intensywny, naturalny kolor doskonale komponuje się z ciemnym kakao, tworząc wizualnie atrakcyjne danie, które z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Mimo że smak buraków jest w cieście subtelny, doskonale łączy się z bogactwem i głębią smaku czekolady.

Przedstawimy przepis na to wyjątkowe ciasto czekoladowe z burakami, które jest nie tylko smaczne, ale również wprowadza zdrowy element do tradycyjnego deseru. Przygotuj się na słodką rewolucję w Twojej kuchni!

Ciasto czekoladowe z burakami – łatwy przepis

Dzięki dodatkowi buraków ciasto czekoladowe jest wilgotne i bardziej fit. Nie obawiaj się dodatku warzyw do ciasta - smak buraczków nie jest wcale wyczuwalny. Dlatego można bez strachu spróbować tej wersji.

51913645_m
Ciasto czekoladowe z burakami.
123RF

Składniki

  • 200 dag mąki pszennej
  • czubata łyżka kakao
  • 15 dag drobnego cukru
  • jeden średni starty ugotowany burak
  • 3 jajka
  • 15 dag masła
  • po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • krem czekoladowy typu nutella

Przygotowanie

  1. Jajka, cukier i miękkie masło miksuj kilka minut do połączenia składników. Dodaj mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszaj. Dodaj 20 dag ugotowanych startych buraków. Całość miksuj przez ok. minutę. 
  2. Ciasto przełóż do tortownicy posmarowanej masłem. Piecz 50 minut w temp. 170 st. Po wyjęciu i przestudzeniu przekrój na placki, przełóż kremem czekoladowym, kremem też posmaruj wierzch, udekoruj.
  3. Ciasto możesz udekorować polewą czekoladową. Do 50 ml kremówki podgrzanej z łyżeczką miodu dodaj posiekane 5 dag czekolady, wymieszaj.

Czytaj więcej