Co jeść, gdy bolą stawy? Poznaj dietę św. Hildegardy
W przypadku bólu stawów św. Hildegarda zalecała, aby podstawą diety był orkisz, warzywa, a także bulion z cielęcych nóżek.
Fot. 123RF

Co jeść, gdy bolą stawy? Poznaj dietę św. Hildegardy

Dieta św. Hildegardy pomaga złagodzić ból stawów wywołany przez reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), chorobę zwyrodnieniową stawów,  dnę moczanową. Podstawą jadłospisu, który wspomaga regenerację chrząstki stawowej i przeciwdziała stanom zapalnym jest orkisz, warzywa, a także bulion z cielęcych nóżek. 

Czasem ból stawów mija po kilku lub kilkunastu dniach samoistnie. Jeśli jednak jest przewlekły, konieczna jest wizyta u lekarza. Przyczyną dolegliwości może być bowiem poważna choroba, np. reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) czy dna moczanowa (artretyzm).

Choroba zwyrodnieniowa a ból stawów

Seniorom stawy dokuczają najczęściej z powodu choroby zwyrodnieniowej, osobom młodym – z powodu przeciążenia stawów lub chorób reumatycznych. W każdym przypadku warto wprowadzić do jadłospisu produkty, które pomagają zwalczyć stan zapalny i dostarczają składników wzmacniających i regenerujących stawy. Jedną z ciekawych diet zaproponowała św. Hildegarda, która zajmowała się leczeniem.

Dieta na ból stawów – jadłospis św. Hildegardy

Jakie składniki pomagają złagodzić ból stawów?

  • Orkisz od rana do wieczora

    Święta lekarka z Bingen zalecała, aby podstawą każdego posiłku były potrawy z orkiszu – kasza, kluski, chleb, placki. Wszystko to ma być przyrządzane z mąki pełnoziarnistej. Proponowała nawet dodawanie rozgotowanych ziaren do sałatek i zup. Uważała, że orkisz działa przeciwzapalnie, nie obciąża przewodu pokarmowego, zmniejsza ryzyko chorób reumatycznych i łagodzi stres, który może wywołać niekorzystne zmiany w mazi stawowej.

  • Produkty bogate w białko i wapń

    Budulcem dla chrząstki stawowej jest białko. Tak więc w codziennym jadłospisie powinny być produkty bogate w ten składnik. Hildegarda przestrzegała jednak przed jedzeniem dużej ilości mięsa. Dopuszczała jedzenie drobiu, dziczyzny, cielęciny, ale rzadko. Zalecała natomiast fasolę, która poza białkiem, dostarcza także sporo wapnia. Dodajmy, że w czasach świętej nie znano składu produktów. Tak więc opierała się na intuicji i wieloletnich wnikliwych obserwacjach.
  • Warzywa z koprem włoskim na czele

    Orkiszowe posiłki mamy uzupełniać dużą ilością warzyw. Badacze ksiąg św. Hildegardy uważają, że nie ceniła tylko warzyw psiankowatych, do których należą np. pomidory. Jednak ona ich nie znała, bo w Europie pojawiły się później. Być może chodziło jej o inną podobną roślinę. Ulubionym warzywem świętej był koper włoski. Radziła, by jeść go jak najczęściej i pić napary z jego nasion. Z owoców najbardziej polecała pigwę, ale też jabłka i gruszki.

  • Leczniczy bulion z nóżek cielęcych

    Osoby cierpiące na kłujące bóle stawów dostawały od św. Hildegardy zalecenie, aby trzy razy w tygodniu pić bulion z nóżek cielęcych (gotowany 2 godziny), z dodatkiem dużej ilości selera, marchwi, cebuli i ziół. Radziła, by jeść też nóżki wraz chrząstkami.

Co pomaga złagodzić ból stawów?

Przed przejściem na dietę przynoszącą ulgę w chorobach stawów, warto zastosować kilkudniowy lub nawet dłuższy post, jeśli damy radę. Bardzo ważna jest także poprawa stanu jelit i odzyskanie spokoju ducha.

  • Post

    Nie oznacza głodówki. Św. Hildegarda zaleca 3-4 niewielkie posiłki dziennie, składające się z potraw z orkiszu i warzyw. Nie jemy żadnych produktów zwierzęcych. Jeśli ktoś czuje się na siłach, może co drugi dzień pościć nawet o chlebie (orkiszowym) i wodzie. Po ok. tygodniu przechodzimy na rozszerzoną, leczniczą dietę.

    Można też stosować lżejszą formę postu – jeść posiłki orkiszowo-warzywno-owocowe przez tydzień, a nawet miesiąc, pomijając dni o chlebie i wodzie.
  • Lecznicza dieta

    Po okresie postu przechodzimy na dietę opisaną powyżej. Dominuje w niej orkisz, warzywa, owoce, ale jemy też trochę nabiału, ryb i mięsa. Stosujemy dużo ziół, imbir, cynamon, goździki, galgant, bertram.

  • Kuracja jelit

    Lekarka z Bingen uważała, że przyczyną chorób powodujących bóle stawów mogą być stany zapalne w jelitach. Zalecała regenerację jelit musem gruszkowym z wszewłogą górską i miodem. Kurację można stosować w czasie postu i po jego zakończeniu.

    Jak przygotować mus gruszkowy? Rozgotowujemy osiem gruszek, dodajemy osiem łyżeczek miodu i szczyptę ziół: wszewłogi, lukrecji, galgantu, cząbru. Jemy łyżeczkę na czczo, dwie łyżeczki po obiedzie i trzy łyżeczki na noc przez kilka dni, do miesiąca.

Choroby stawów a psychoterapia

Dużą rolę w leczeniu chorób stawów ma stan ducha. Św. Hildegarda radzi, aby w trakcie terapii starać się pokonać złość. Gdy przebaczymy sobie i innym, nauczymy się panować nad gniewem, odnajdziemy szczęście i sens życia. Odblokujemy siły obronne organizmu i zdrowie zacznie się poprawiać. Jako osoba wierząca łączyła psychoterapię z wiarą w bożą miłość.

Przykładowy jadłospis na bolące stawy

Prozdrowotna dieta św. Hildegardy jest smaczna i urozmaicona, a potrawy łatwe do przyrządzania.

Śniadanie: habermus, czyli kasza z orkiszu gotowana na wodzie ze szczyptą cynamonu, startym jabłkiem lub pigwą i migdałami.

Obiad: zupa fasolowa, dyniowa, cebulowa lub bulion z nóżek cięlęcych, placki orkiszowo-warzywne z jogurtem lub kefirem, buraczki, sałata z ziarnami orkiszu

Podwieczorek: ciasto pigwowe lub ciasteczka orkiszowe z dżemem pigwowym, kawa orkiszowa

Kolacja: zupa z grysiku orkiszowego i strudel jabłkowy lub chleb orkiszowy z twarogiem oraz sałatka warzywna.

 

Czytaj więcej