Co robić, gdy latem nasilają się bóle głowy – skuteczne okłady, masaż, zioła
Latem najczęstszą przyczyną bólu głowy jest odwodnienie.
Fot. 123RF

Co robić, gdy latem nasilają się bóle głowy – skuteczne okłady, masaż, zioła

Letnie burze, gwałtowne zmiany ciśnienia i upały często wywołują bóle głowy. Dolegliwości złagodzą okłady, masaże, zioła i dieta.

Latem najczęstszą przyczyną bólu głowy jest odwodnienie. Jeśli tylko poczujesz pierwsze symptomy, uzupełnij elektrolity i wodę. Jeśli głowa i tak cię rozbolała – zrób dodatkowo okłady i wykonaj masaż.

Jak się nawadniać, by uniknąć latem bólu głowy?

  • Już pięcioprocentowy deficyt wody sprawia, że głowa zaczyna ćmić. Pij wodę małymi porcjami tak, by szklankę uzupełniać co godzinę. Wypij łącznie 5-6 szklanek.
  • Dodatkowo, zanim zaczniesz pić wodę, wypij napój z cytryny z solą. Wyciśnij sok z 3 cytryn i wymieszaj go z 2 szczyptami soli. Wypij na raz. Ból powinien ustąpić po 15 min.

Zimne okłady na ból głowy 

  • Liście kapusty rozbij tłuczkiem. Wsadź do zamrażalnika na 5 minut. Jeśli boli cię potylica – połóż na poduszce ręcznik i liście. Jeśli czoło – połóż gazę i przyłóż je do czoła. Liście trzymaj tak długo, aż się ocieplą. Stosuj co 30 minut przez 2-3 godziny.
  • Możesz też kupić w sklepie rehabilitacyjnym żelową opaskę na głowę (ok. 20 zł). Chłodzimy ją w lodówce 30 minut i zakładamy na głowę. Trzymamy aż się ociepli. UWAGA! W aptekach dostępne są też jednorazowe hydrożelowe plastry chłodzące. Zawierają jednak mentol, który u niektórych osób może nawet zwiększyć ból głowy.
  • Spróbuj obniżyć temperaturę ciała, mocząc stopy przez 20 minut w misce z zimną wodą. 

Jak zrobić masaż na ból głowy?

60114172_m
Masaż okolic skroni i potylicy pomoże pozbyć się bólu głowy.
123RF

  • Masaż pobudzi przepływ krwi i zwiększy ukrwienie. Uciskaj palcami środkowymi skronie w dołku skroniowym, licząc do 10. Oderwij palce, powtórz 3 razy.
  • Połóż po 3 palce każdej dłoni na skroniach i robiąc małe kółeczka przesuwaj dłonie do środka czoła. Powtórz 3 razy. Na koniec, licząc powoli do 10, zrób małe kółeczka 3 palcami w miejscu pomiędzy brwiami.
  • Dłońmi nakryj uszy, palce połóż na dole czaszki z tyłu. Uciskaj palcami potylicę, licząc do 10. Powtórz 3 razy.
  • Nałóż palce środkowy na wskazujący. Opukuj nimi energicznie, ale lekko, całą głowę, licząc powoli do 60.
  • Jeśli masz piłeczkę rehabilitacyjną (lub tenisową) zrób nią masaż karku i ramion oraz pleców w odcinku piersiowym. Rozluźnienie tej części kręgosłupa zmniejsza napięcie i ból głowy oraz pobudza wydzielanie endorfin (hormonów szczęścia), które także przyczyniają się do pozbycia migreny. 

Co jeść, by zmniejszyć ryzyko bólu głowy?

  • Nie pij kawy, bo mimo że rozszerza naczynia krwionośne, podnosi ciśnienie. Lepiej wypij działający antymigrenowo napar z jabłek z imbirem. 5 plastrów jabłka i 3 plasterki imbiru zalej szklanką wrzątku. Parz 5 minut pod przykryciem, ostudź.
  • Nie pij kakao i nie jedz czekolady, bo potęgują bóle głowy. Podobnie działają cytrusy, rośliny strączkowe, aspartam (często obecny w produktach typu light), wędzone ryby, kupne wędliny i produkty konserwowe.
  • Jedz na przekąskę kawałki owoców lub warzyw posypane pieprzem cayenne (dziennie do 1/4 łyżeczki).
  • Na obiad i kolację jedz naprzemiennie ryż, kaszę gryczaną, ziemniaki i makaron. Jedzone na zmianę zapobiegają bólowi głowy.
  • Pij szklankę wody kokosowej dziennie. Zawiera magnez, którego niedobór może wywoływać migreny a także elektrolity, które nawodnią organizm. Dzięki zawartości potasu i wit. C obniża też ciśnienie.
  • W sezonie jedz codziennie garść wiśni. Wiśnie mają dużo kwercetyny i antocyjan, które działają przeciwbólowo.
  • Zadbaj o to, by w diecie było wystarczająco witamin B6, B12 i kwasu foliowego oraz chromu. Ich niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia bóli głowy w czasie lata. Za mało wit. B12 i kwasu foliowego może skutkować złym krążeniem, a niewystarczający poziom wit. B6 skutkuje zachwianiem równowagi w przesyłaniu impulsów nerwowych między komórkami, co też przyczynia się do migren. Dużo wit. B6 mają orzechy i pieczywo pełnoziarniste, B12 - jaja, nabiał i ryby, a kwasu foliowego - ciecierzyca i zielone warzywa, zaś chrom - w jabłkach (jabłko warto zjeść posypane szczyptą soli, co zarazem przywróci równowagę kwasowo-zasadową). 
  • Pozytywny wpływ na łagodzenie migren mają także produkty bogate w koenzym q10 jak wieprzowina i wołowina, zwłaszcza wątróbka i serce, nasiona strączkowe oraz pistacje, sezam, orzeszki ziemne, oleje rzepakowy, kukurydziany i oliwa, mięso kurczaka, tłuste ryby jak śledzie, tuńczyk łosoś i pstrąg, brokuły, tofu i szpinak.

Zapachy, które mogą wywołać ból głowy

Unikaj w okresie letnim nowych perfum i ciężkich zapachów. Najlepiej oszczędnie stosuj perfumy, intensywnie pachnące żele do kąpieli czy mydła. Wybieraj lekkie mgiełki o delikatnych "morskich" lub "owocowych" zapachach oraz żele i mydła dla dzieci (nie są aromatyzowane). 

Ból głowy często powodują zapachy drzewne, szyprowe, orientalne. Może być te z spowodowany nadwrażliwością na związki chemiczne zawarte w danym składniku perfum. Nawet naturalne intensywne aromaty jak zapach kwiatów lilii stojących w pokoju w wazonie może wywoływać migrenę. Często powodem bólu głowy bywa połączenie upału i zapachu białych kwiatów jak jaśmin, tuberoza czy kwiat pomarańczy.

Wysokie ciśnienie wywołuje ból głowy, dlatego zmierz je

Jeśli ciśnienie jest za wysokie, napij się herbatki, soku z owocami czy warzywami bogatymi w potas czy koktajlu na bazie mleka lub jogurtu.

3 najlepsze napoje na obniżenie ciśnienia

125063383_m
Herbatka z kwiatów głogu obniży ciśnienie i zlikwiduje wywołaną nadciśnieniem migrenę.
123RF

Na ból głowy dobrze działają ziołowo-owocowe napary. Sprawdzi się herbatka z kwiatów hibiskusa, kwiatów głogu lub kwiatów czarnego bzu. Łyżkę wybranych kwiatów zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem kwadrans. Odcedzamy. Pijemy 3 razy dziennie po szklance.

162665406_m
Soki z niektórych owoców i warzyw z dodatkiem wody kokosowej
lub mleka dostarczą składników obniżających ciśnienie krwi.
123RF

Skuteczne są także soki z owoców i warzyw bogatych w potas. Są to agrest, porzeczki, banany, pomidory, buraki, szpinak, seler naciowy. Potas sprawia, że naczynia krwionośne rozluźniają się, a serce pompuje krew wolniej, jednocześnie obniżając ciśnienie tętnicze.

Dobrze działa także koktajl na bazie jogurtu lub mleka z dodatkiem jagód, truskawek czy malin. Witamina D i wapń zawarte w mleku i jogurcie obniżają ciśnienie. Do koktajlu warto dorzucić 2 łyżki zmielonych pistacji. Mają one związki, które ułatwiają utrzymanie właściwego ciśnienia krwi.

 

Czytaj więcej