Co zrobić, by w domu pachniało świętami? Przygotuj proste domowe odświeżacze powietrza
Z cytrusów, cynamonu, goździków przygotujemy domowy odświeżacz powietrza o pięknym, świątecznym zapachu
Fot. 123rf.com

Co zrobić, by w domu pachniało świętami? Przygotuj proste domowe odświeżacze powietrza

Pachnący ciastem i choinką dom rodzinny pamiętamy przez lata. Jak sprawić, by i dziś był pełen świątecznych zapachów? Przygotuj domowe odświeżacze powietrza o świątecznym zapachu. Są naturalne, zdrowe, tanie i dają o wiele mocniejszy aromat od tych kupnych. W dodatku wcale nie są trudne do wykonania. Sprawdź, jak wprowadzić do domu zapach choinki, cytrusów, piernika i szarlotki. 

Szkoda pieniędzy na sezonowe odświeżacze powietrza. Nie są trwałe, ani zdrowe. Lepiej wykorzystać to, co często mamy w domach.

Co zrobić, by w domu pachniało choinką?

Aby w całym domu pachniało zielonym drzewkiem (choć mamy sztuczną choinkę), możemy wykorzystać np. syrop z pędów sosny. Wystarczy łyżka specyfiku rozpuszczona w szklance gorącej wody. Przelewamy mieszankę do miseczek i stawiamy na grzejnikach. Parując, będą nawilżać powietrze i nasycać je zapachem sosny. Tak samo można wykorzystać igiełki, które spadły podczas ubierania żywej choinki.

Igły oddadzą aromat również, gdy położymy garść na metalowej płytce na włączonym palniku kuchenki lub wysypiemy na blachę w piekarniku. Ten ostatni sposób pozwala pozbyć się zapachu gotowanej kapusty.

Domowe odświeżacze powietrza o zapachu świątecznych cytrusów

Pachnący nimi dom od razu kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Jest wiele sposobów na ich wykorzystanie do aromatyzowania powietrza. Najłatwiejszy to zagotowanie w niewielkiej ilości wody skórek po tych owocach z odrobiną cynamonu i kilkoma goździkami. Napar studzimy, cedzimy i przelewamy do butelki z atomizerem. Spryskujemy powietrze i domowe tkaniny – zasłony, koce, poduszki.

Skórki można też wykorzystać jako lampiony – owoce trzeba przeciąć na pół i wydobyć miąższ. Na czubku wydrążonej skórki połówki pomarańczy wycinamy otwór (np. foremką do ciastek). Taką „kopułką” przykrywamy tea-light, będzie on od środka podgrzewać skórkę, a ta uwolni aromat.

Co zrobić, by w domu pachniało piernikiem i szarlotką?

Najbardziej świąteczny z nich to piernik. Nie musimy go piec, by jego pikantny aromat unosił się w powietrzu. W garnuszku gotujemy w niedużej ilości wody kawałki laski cynamonu, gwiazdkę anyżu, kilka goździków i ziarenek pieprzu. Taką aromatyczną wodą można skropić serwetki czy kuchenne ściereczki.

Jeśli lubimy dom pachnący szarlotką, wykorzystajmy obierki jabłek. Prażymy je na patelni posypane szczyptą mielonego cynamonu.

 

 

Czytaj więcej