Cytrusowy keks z goździkami nie tylko na święta. Prosty przepis na aromatyczne korzenne ciasto
Cytrusowy keks z goździkami doskonale sprawdzi się jako ciasto świąteczne lub karnawałowe
Fot. 123rf.com

Cytrusowy keks z goździkami nie tylko na święta. Prosty przepis na aromatyczne korzenne ciasto

Cytrusowy keks z goździkami to aromatyczna i oryginalna wersja tradycyjnego bożonarodzeniowego ciasta. Sprawdzi się nie tylko na święta, ale też na karnawał oraz każdą zimową niedzielę jako pyszny dodatek do kawy. Keks w tej wersji ma intensywny, korzenny aromat dzięki obecności nie tylko goździków, ale też cynamonu i anyżu. Nietuzinkowego smaku dodaje też sok pomarańczowy. Wypróbuj ten przepis!

Keks najczęściej kojarzy nam się z mocno bakaliowym ciastem bożonarodzeniowym. I słusznie, w takiej wersji keks gości na naszych świątecznych stołach od pokoleń. My natomiast proponujemy Wam alternatywną wersję dla tego wypieku, które sprawdzi się także jako ciasto karnawałowe lub niedzielne, szczególnie zimą. Bakalie zastępują w nim korzenne przyprawy, szczególnie goździki, które nadają mu intensywnego, niepowtarzalnego aromatu. Jeszcze bardziej świąteczny smak i zapach ciasto zawdzięcza obecności soku pomarańczowego. 

Jak zrobić idealny keks?

Idealny keks jest wilgotny, miękki i ma równomiernie rozłożone dodatki. Co robić, by ciasto zawsze wychodziło? 

Keks, podobnie jak piernik, może i powinien poleżeć trochę przed podaniem. Najlepiej więc upiec go 3-4 dni wcześniej. Jeśli chcemy, żeby był wilgotny, po upieczeniu można nasączyć go rumem lub mocną, gorzką herbatę. Aby bakalie nie opadły na dno ciasta, należy je przed dodaniem do wypieku pokroić na mniejsze kawałki - im mniejsze i lżejsze, tym większa szansa, że będą się utrzymywać równomiernie. Bakalie i owoce można też  przed dodaniem do ciasta zalać gorącą wodą lub mlekiem, następnie osuszyć i  obtoczyć w mące. Ten trik nie dotyczy jednak goździków i przypraw zawartych w naszym przepisie, ale nie martw się - te dodatki są na tyle lekkie, że nie ma obawy, iż będą opadać. 

Keks należy zawsze wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec na środkowej półce w temperaturze 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Keks może zachowywać świeżość i smak nawet do dwóch tygodni, o ile jest przechowywany w chłodnym miejscu oraz zawinięty w papier lub ściereczkę oraz foliową torebkę. 

Cytrusowy keks z goździkami

65744144_m
Cytrusowy keks z goździkami na Boże Narodzenie i karnawał
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1 łyżeczce sody i imbiru
  • cynamon, goździki, anyż, sól
  • po 1/2 szklanki oleju i soku z pomarańczy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 garść bakalii
  • pomarańcza

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę, sproszkowany imbir, łyżeczkę cynamonu, szczyptę soli, pół łyżeczki mielonych goździków oraz szczyptę anyżu (możesz go zastąpić mielonym kardamonem).
  2. Pomarańczę sparz wrzątkiem, starannie wyszoruj. Otrzyj skórkę. Dodaj do miski z sypkimi składnikami, wymieszaj.
  3. Do sypkich składników kolejno wlewaj olej, sok z pomarańczy (może być z kartonu) i mleko. Ponieważ ciasto jest bez jajek, możesz je przygotować w wersji wegańskiej, używając mleka roślinnego (sojowego, migdałowego lub ryżowego).
  4. Przygotowane składniki wymieszaj starannie drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta. Na koniec wsyp ulubione bakalie (orzechy, migdały, rodzynki, kandyzowane owoce, posiekane suszone morele lub śliwki kalifornijskie). Ponownie całość wymieszaj.
  5. Podłużną formę wyłóż pergaminem, napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika. Piecz keks godzinę w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu dowolnie udekoruj.

Czytaj więcej