Czy raka można wyleczyć głodówką? Obalamy popularne mity o odżywianiu w czasie leczenia nowotworu
Podczas leczenia nowotworu bardzo ważne jest zdrowe odżywianie
Fot. 123rf.com

Czy raka można wyleczyć głodówką? Obalamy popularne mity o odżywianiu w czasie leczenia nowotworu

Prawidłowe odżywianie to nieodłączny element leczenia chorób, także nowotworu. Wokół tego tematu narosło wiele mitów. W internecie można znaleźć informacje, że nowotwór można wyleczyć głodówką, a żeby zniszczyć komórki rakowe, wystarczy wykluczyć z diety węglowodany, a zwykłe posiłki zastąpić suplementami witaminowymi. Czy to prawda? Sprawdź, co o tym mówią naukowcy!

 Przekonanie, że jeśli chory dobrze się odżywia, to odżywia też nowotwór, jest nie tylko błędne, ale i groźne – w rzeczywistości odpowiednia dieta to ważny filar leczenia!

Czy to prawda, że rak zniknie, kiedy przestaniemy jeść węglowodany?

Według obiegowej opinii wę­glowodany żywią raka, więc jeśli się z nich zrezygnuje, cho­ry wyzdrowieje. Tymczasem organizmowi trzeba dostar­czać cukrów (węglowodanów), bo każda komórka potrzebuje do funkcjonowania glukozy.

Oczywiście, ważne jest to, ja­kiego rodzaju węglowodany otrzymuje organizm. Trzeba zrezygnować z białego cukru, słodyczy, białego pieczywa, czyli węglowodanów prostych, bo dostarczają ener­gii, ale na krótko (ale od czasu do czasu odrobina słodyczy pod postacią łyżeczki naturalnego miodu czy zdrowych słodyczy, np. kostki ciemnej czekolady, nie zaszkodzi).

Węglowodany złożone, czyli pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, razowy makaron zapewniają nam ener­gię i stabilizują poziom cukru. Tego potrzebuje organizm wal­czący z nowotworem.

Czy w trakcie leczenia raka normalne posiłki można zastąpić witaminami?

Nie wolno tak robić! Nadmiar witamin jest tak samo niebezpieczny, jak niedobór. Posiłki powinny być urozmaicone i dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, białka, węglowodanów i witamin w odpowiedniej ilości.

Trzeba pamiętać, że choroba nowotworowa i jej leczenie to wielki wysiłek fizyczny (także energetyczny) i psychiczny dla organizmu. Dlatego trzeba mu dostarczać takich substancji i wartości odżywczych, i w takiej ilości, by pomóc, a nie zaszkodzić. Konieczna jest odpowiednia ilość kalorii potrzebnych do życia, aby mózg i serce funkcjonowały prawidłowo.

Poza tym właściwe odżywienie zapewnia odpowiednią szybkość gojenia się ran pooperacyjnych, powrót do zdrowia po chemioterapii, radioterapii, (obejmujący regenerację śluzówki, szpiku), zapobiega niewydolności nerek, wątroby.

Czy raka można wyleczyć głodówką?

Nieprawda. Raka nie da się zagłodzić! On przetrwa, zmieni metabolizm. Poczeka. A cho­ry zagłodzi wszystkie zdrowe tkanki i narządy, które zapewniają powrót do zdrowia.

Prawda jest taka, że nie powinno się doprowadzić do nie­dożywienia, gdyż nowotwór i tak znajdzie sobie pożywienie w postaci tkanek organizmu, a zdrowe komórki nie będą mia­ły energii do działania (obro­ny). Wiadomo, że niedożywienie w przypadku pacjentów onkologicznych prowadzi do wyniszczenia organizmu, utrudnia leczenie i pogarsza rokowania.

Czy po operacji, w czasie chemioterapii nie można jeść normalnych posiłków?

Nieprawda. Nawet przed i po poważnych zabiegach chirurgicznych w obrębie jamy brzusznej nie ma potrzeby głodzenia chorego. Przeciwnie. Ma on jak najszybciej wrócić do normalnej diety. Już w pierwszej dobie po większości zabiegów pacjent może pójść do szpitalnej stołówki i zjeść normalny obiad.

W czasie chemioterapii pacjent ma wiele diet do wyboru: od normalnych lekkostrawnych jadłospisów, przez diety półpłynne, płynne po wspomaganie doustnymi dietami medycznymi. W przypadku pacjentów onkologicznych podstawowa zasada to: organizm musi otrzymać odpowiednią ilość kalorii i pełnowartościowego białka.

Czytaj więcej