Czym zdrowo okrasić pierogi, kluski, warzywa? 3 przepisy na okrasy wspomagające trawienie i metabolizm
Okrasa z migdałami, bułką tartą i płatkami chili poprawia trawienie i metabolizm
Fot. 123rf.com

Czym zdrowo okrasić pierogi, kluski, warzywa? 3 przepisy na okrasy wspomagające trawienie i metabolizm

Okrasa doskonale podkreśla smak gotowanych warzyw, pierogów czy klusków śląskich. Ulubioną przez nas okrasę z boczku, smalcu czy masła powinniśmy jednak zastąpić zdrowszym dodatkiem. Z czego zrobić zdrową i mniej kaloryczną okrasę do dań? Poznaj składniki, które poprawiają trawienie i metabolizm oraz wypróbuj nasze przepisy na 3 okrasy. 

Zdrowe okrasy są na bazie oliwy czy świeżych ziół bez mąki i boczku. Nadadzą potrawom nowy smak i ułatwią trawienie. Warto zastąpić nimi klasyczne tłuste i niezdrowe okrasy.

Z czego zrobić zdrową i niskokaloryczną okrasę?

Boczek jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, zaś mąka węglowodanów. Przyczyniają się one do powstawania choroby miażdżycowej, nadciśnienia, nadwagi, także wzdęcia tuż po posiłku. Tłusty boczek warto zastąpić oliwą, która dostarcza kwasów omega-3.

Mięta, koper, natka pietruszki czy kolendra bogate są w witaminy i substancje, które zwiększają wydzielanie soków trawiennych, pobudzają perystaltykę jelit i zapobiegają wzdęciom. Płatki chili zaś przyspieszają trawienie i metabolizm. Czosnek ułatwia trawienie i poprawia odporność.

Okrasa z zielonej pietruszki i czosnku

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki natki pietruszki lub liści kolendry
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • ząbek czosnku
  • Sposób przygotowania:

Na tłuszczu lekko podsmaż posiekany czosnek i skórkę z cytryny, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Okrasa z kaszy gryczanej, kopru i mięty

Składniki:

  • 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka świeżej mięty
  • łyżeczka koperku
  • po szczypcie soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni praż ugotowaną kaszę gryczaną, aż będzie chrupiąca. Następnie dodaj oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i wymieszaj.

Okrasa z migdałami, bułką tartą i płatkami chili

Składniki:

  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • łyżka bułki tartej
  •  4 łyżki oliwy
  • szczypta płatków chili
  • po szczypcie soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, wlej oliwę, dodaj bułkę tartą i lekko podsmaż. Następnie dodaj przyprawy, płatki chili i wymieszaj.

 

 

Czytaj więcej