Dieta ekspresowa, czyli jak schudnąć 2 kilo w pięć dni? Podajemy jadłospis na każdy dzień!
Dieta ekspresowa pozwoli szybko schudnąć przed latem.
Fot. 123RF

Dieta ekspresowa, czyli jak schudnąć 2 kilo w pięć dni? Podajemy jadłospis na każdy dzień!

Szukasz szybkiego sposobu na pozbycie się zbędnych kilogramów? Dieta ekspresowa jest właśnie dla Ciebie! Zobacz jak skomponować jadłospis na pięć dni, który pozwoli schudnąć aż dwa kilogramy.

Po świętach spędzonych przy suto zastawionym stole, większości z nas bardzo łatwo przybyły dodatkowe kilogramy. Chciałybyśmy je szybko stracić, zwłaszcza że robi się coraz cieplej i odkrywamy więcej ciała. Podpowiadamy, co pomoże szybko stracić na wadze i podajemy szczegółowy jadłospis na 5 dni.

Jak szybko schudnąć 2 kilo – zasady ogólne 

  • Zmniejsz liczbę kalorii, które spożywasz każdego dnia. Zredukuj ilość tłuszczów, wyklucz cukry i alkohol w diecie.
  • Zwiększ aktywność fizyczną: Ćwicz więcej niż zwykle, aby spalić dodatkowe kalorie. Skup się na ćwiczeniach aerobowych, takich jak bieganie, pływanie czy jazda na rowerze.
  •  Jedz mniejsze porcje posiłków, aby zmniejszyć spożycie kalorii. Nie podjadaj między posiłkami.
  • Pij dużo wody: Woda może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości i zredukować uczucie głodu. 
  • Zrezygnuj z dosalania. Sól może powodować zatrzymanie wody w organizmie. 

Dieta ekspresowa – jadłospis na 5 dni

Dieta ekspresowa pobudzi metabolizm, a przy okazji pozwoli szybko zgubić dodatkowe kilogramy.

Dzień 1.

  • śniadanie: płatki z mlekiem i kanapka

Składniki: mleko, 2 łyżki płatków kukurydzianych, chleb razowy, plaster żółtego sera, pomidor

Wykonanie: płatki zalać mlekiem. Na chlebie ułożyć plaster sera i ćwiartki pomidora.

  • obiad: schab z makaronem i sałatką

Składniki: 75 g schabu pokrojonego w kostkę, biała kapusta, jabłko, marchew, makaron

Wykonanie: kawałki schabu upiec. Z warzyw przyrządzić sałatkę. Podawać z makaronem.

  • kolacja: ryż z rodzynkami i jabłkiem

Składniki: 2 łyżki ryżu, łyżka rodzynek, starte jabłko, miód, cytryna

Wykonanie: ugotowany ryż posypać rodzynkami i startym jabłkiem. Dodać sok z cytryny i miód do smaku.

117081916_m
Każdy marzy o tym, żeby szybko schudnąć.
123RF

Dzień 2.

  • śniadanie: kanapka z twarogiem

Składniki: 3 kawałki pieczywa chrupkiego, twarożek, szczypiorek, sok jabłkowy

Wykonanie: szczypior posiekać i wsypać do twarożku. Smarować na pieczywie. Do picia sok.

  • obiad: udko z warzywami

Składniki: 2 ziemniaki, brokuły, pieczone udko z kurczaka, marchew

Wykonanie: udko podawać z gotowanymi ziemniakami i brokułami oraz startą marchwią. Do picia sok z wiśni.

  • kolacja: sałatka owocowa

Składniki: 2 mandarynki, kilka gron winogron, banan, 1/2 grejpfruta

Wykonanie: banana pokroić w talarki. Mandarynki i grejpfruta podzielić na cząstki. Dodać winogrona.

Nasza rada

Przed każdym posiłkiem pij szklankę niegazowanej wody mineralnej. W ten sposób „oszukasz” głód.

Dzień 3.

  • śniadanie: muesli z owocami

Składniki: łyżka muesli, szklanka chłodnego mleka, banan, jabłko

Wykonanie: muesli zalać mlekiem. Banana pokroić w talarki. Dodać do płatków. Na drugie śniadanie jabłko.

  • obiad: sałatka z parówkami

Składniki: 2 ugotowane parówki, 3 ziemniaki, cytryna, ogórek kiszony, pomidor, cebula

Wykonanie: warzywa pokroić w kostkę, dodać sok z cytryny. Sałatkę podawać z parówkami.

  • kolacja: sałaka z kurczakiem

Składniki: bułka, udko z wędzonego kurczaka, sałata, 2 orzechy włoskie, majonez

Wykonanie: kurczaka pokroić w kostkę, dodać posiekane orzechy, paski sałaty i majonez.

14054138_m
Na diecie ekspresowej wybieraj niskokaloryczne produkty.
123RF

Dzień 4.

  • śniadanie: jajecznica

Składniki: jajko, kromka ciemnego chleba, pomidor, niesłodzony sok pomarańczowy

Wykonanie: z jajka zrobić jajecznicę. Na chlebie ułożyć plastry pomidora. Do picia sok.

  • obiad: kotlet sojowy z fasolką

Składniki: filiżanka fasolki szparagowej, kotlet sojowy, pomidor, 5 zielonych oliwek

Wykonanie: pomidora pokroić w ćwiartki. Podawać z fasolką z oliwkami i kotletem.

  • kolacja: sałatka z tuńczykiem

Składniki: tuńczyk z puszki, 2 orzechy włoskie, jabłko, sałata, sos winegret

Wykonanie: pokroić jabłko i orzechy. Wymieszać z pociętą sałatą i rybą. Dodać sos.

Dzień 5.

  • śniadanie: sałatka warzywna

Składniki: pomidor, świeży ogórek, sałata, 5 rzodkiewek, cebula, 3 pieczarki, marchew

Wykonanie: warzywa i pieczarki pokroić w plastry. Pokropić oliwą. Wymieszać.

  • obiad: pieczony dorsz

Składniki: filet z dorsza, 3/4 szklanki szpinaku, bułka pełnoziarnista

Wykonanie: rybę upiec na łyżce oleju. Szpinak dusić 10 minut na oleju. Przyprawić pieprzem i solą. Podawać z bułką.

  • kolacja: kanapka z szynką i pomidorem

Składniki: kromka ziarnistego pieczywa, 2 plastry szynki drobiowej, pomidor

Wykonanie: na chlebie ułożyć wędlinę i grube plastry świeżego pomidora. Posolić.

 

Czytaj więcej