Domowe lody bez maszynki – jak je zrobić, by były miękkie i pyszne
23.06.2022 10:17
Latem lody smakują najlepiej, szczególnie te domowej roboty. A jeśli znudził Ci się ich klasyczny smak, proponujemy małą odmianę. Mamy przepis na lody z owoców leśnych i lodowe babeczki w czekoladzie z wiśniami. Podpowiadamy, jak samemu je przygotować, by były puszyste i pyszne.
Zrobienie domowych lodów bez specjalnej maszynki jest możliwe, chociaż nieco pracochłonne. Chodzi bowiem o to, by nie dopuścić do tworzenia się kryształów lodu, które sprawiają, że lody są zamarznięte i twarde zamiast puszyste i miękkie.
Jak zrobić miękkie lody bez maszynki?
Sekret miękkich lodów bez maszynki tkwi w odpowiednim przygotowaniu zrobionej w domu masy lodowej. Potrzebujemy do tego jedynie ręcznego blendera i... cierpliwości. Po przygotowaniu masy wkładamy ją do zamrażalnika na ok. pół godziny, a następnie wyjmujemy i ponownie blendujemy tak, by rozbić tworzące się kryształy. Czynność zmrażania, a następnie ponownego miksowania najlepiej powtórzyć kilka razy. Wtedy lody będą miękkie i puszyste.
Domowe lody z owoców leśnych
Składniki:
4 żółtka
120 g drobnego cukru do wypieków
450 ml śmietanki 36 proc.
ekstrakt z wanilii
250 g owoców leśnych
Przygotowanie:
Żółtka ubij na puszystą masę ze 100 g cukru. Śmietankę wlej do rondla, dodaj odrobinę ekstraktu z wanilii. Ogrzewaj, aż śmietanka będzie gorąca. Zdejmij z ognia. Stopniowo wlewaj do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Ostudź.
Masę wlej do metalowej miski, wstaw do zamrażalnika na ok. pół godziny. Owoce leśne oczyść, posyp w rondelku resztą cukru. Dodaj 2-3 łyżki wody, gotuj 5 min. Zblenduj na sos, ostudź. Dodaj do zmrożonej masy, zmiksuj. Ponownie wstaw do zamrażalnika na ok. pół godziny, po czym wyjmij i jeszcze raz zmiksuj. Zrób tak kilka razy. Po ostatnim blendowaniu zostaw lody w zamrażarce na kilka godzin. Po tym czasie będą gotowe.
Lodowe babeczki w czekoladzie
Składniki:
200 ml śmietanki 30 proc.
150 ml słodzonego mleka skondensowanego
150 g czekolady deserowej
2 łyżki oleju
garść wydrylowanych wiśni
Przygotowanie:
Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj mleko skondensowane, wymieszaj szpatułką.
Aby lodowa masa była bardziej miękka i puszysta, przed rozłożeniem jej do silikonowych foremek włóż ją w misce do zamrażalnika na pół godziny, a następnie ponownie zmiksuj. Lekkie zamrażanie i miksowanie powtórz kilka razy.
Zmrożoną i zblendowaną masą napełnij silikonowe foremki, do środka włóż po 2-3 wiśnie. Zamrażaj minimum 4 godziny.
Czekoladę polej, rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem. Odstaw do ostudzenia. Lody wyjmij z foremek, ułóż na tacce. Polej zimną, ale wciąż płynną czekoladą (polewa będzie bardzo szybko zastygać). Ponownie odstaw do zamrażalnika na ok. 30 min. Podawaj udekorowane resztą wiśni.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.