Dynia - sadzimy ją po majowych przymrozkach. Jakie odmiany dyni wybrać do niewielkiego ogródka?
Fot. 123rf/picsel

Dynia - sadzimy ją po majowych przymrozkach. Jakie odmiany dyni wybrać do niewielkiego ogródka?

Dynię wysiewa się do gruntu, kiedy roślinie nie grożą już przymrozki, a okazałe owoce zbiera się od końca września. Są piękną ozdobą ogrodu, a ponadto świetnie smakują. Jakie gatunki dyni warto uprawiać i jakie mają właściwości?

Dynia (cucurbita) jest rośliną jednoroczną, którą uprawia się dla smacznych owoców, mających szerokie zastosowanie w kuchni. Z dyni można przygotować zupy, zapiekanki, a nawet ciasta. Jadalne są też kwiaty tej rośliny.

Dynia ma całą gamę odmian i gatunków. Bardzo popularne są dynia zwyczajna (cucurbita pepo) oraz dynia olbrzymia (cucurbita maxima), której owoce osiągają wielkie rozmiary.

Jak uprawiać dynię?

Warzywo to lubi słońce i ciepło. Dynie wysiewa się do gruntu już po majowych przymrozkach. Uprawa dyni nie wymaga wiele pracy. Należy spulchniać oraz odchwaszczać glebę wokół roślin i regularnie je podlewać. Dynia ma bardzo natomiast wysokie wymagania pokarmowe. Aby zapewnić sobie dorodne owoce, przed siewem nasion należy zastosować obfite nawożenie organiczne. Nawozy mineralne stosujemy po pojawieniu się kwiatów.

Kiedy zbierać dynię?

Nie należy zbyt długo zostawiać dyń na roślinie, gdyż przerośnięte będą gorzej smakować. W przypadku odmiany o dużych owocach obrywaj zawiązki, zostawiając ich kilka.

Nasiona dyni – jak je wykorzystać?

Najpopularniejsze odmiany dyni olbrzymiej o bezłupinowych nasionach i smacznym, wartościowym miąższu to 'Junona', 'Miranda' i 'Olga'. Są one doskonałe do niewielkich ogródków, ponieważ nie rozrastają się intensywnie. Same owoce nie są też za duże. W środku dojrzałej dyni znajdziesz nasiona pozbawione twardej łupiny, wystarczy je wydobyć i wysuszyć – są gotowe do spożycia. Możesz je też podprażyć, aby wydobyć orzechowy posmak. Nasiona dyń bezłupinowych są wykorzystywane do tłoczenia zdrowego oleju.

Uprawa dyni – to łatwe!

Dynia doskonale rośnie na dobrze przepuszczalnej glebie bogatej w azot, najlepiej w pierwszym roku po oborniku. Do prawidłowego wzrostu potrzebuje temp. 25°C (minimalna temperatura wzrostu to 8°C). Wybierz dla niej ciepłe i słoneczne stanowisko lub uprawiajmy ją pod osłonami. Nasiona wysiewaj do gruntu ok. 10 maja. W przypadku dyni zwyczajnej umieszczaj po 2 nasiona w rozstawie 60 x 60 cm. Dynia olbrzymia potrzebuje więcej miejsca, zachowaj więc pomiędzy roślinami odległość 100-120 cm.

Najlepsze odmiany dyni

  • Butternut
    Ta odmiana dyni piżmowej o wydłużonym kształcie ma mało nasion, a dużo miąższu o orzechowym posmaku. Skórka mięknie podczas gotowania, więc nie trzeba jej obierać.
  • Dynia piżmowa
    Odmiana 'Muscat de Provence' rodzi spłaszczone, mocno żebrowane owoce. Na początku są one ciemnozielone, a w miarę dojrzewania stają się pomarańczowe.
  • Hokkaido
    Jej okrągłe owoce mają masę 1-3 kg i skórkę, której nie trzeba usuwać przed gotowaniem. Charakteryzuje ją delikatny, orzechowy posmak.
  • Dynia makaronowa
    Po ugotowaniu jej miąższ rozpada się na pasemka podobne do makaronu. Ma delikatny smak. Można ją podawać do obiadu z samym masłem oraz solą zamiast klusek.

Wartości odżywcze dyni 

Dynia jest niskokaloryczna – 100 g ma zaledwie ok. 35 kcal, dlatego jest polecana jest osobom na diecie. Zawiera dużo witamin, m.in.: A, B1, B2, C, PP, oraz składników mineralnych, takich jak fosfor, żelazo, wapń i magnez.

Wartościowe są również nasiona zawierające fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają odkładaniu się w tkankach złogów cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy. Pestki dyni są też źródłem białka, witaminy E oraz selenu.

Czytaj więcej