Filet z kurczaka z warzywami na 3 sposoby. Pomysły na oryginalny obiad
Filety z kurczaka z kapustą w cieście francuskim
Fot. 123rf.com

Filet z kurczaka z warzywami na 3 sposoby. Pomysły na oryginalny obiad

Filet z kurczaka to podstawa wielu dań obiadowych. Połączmy go z warzywami, a uzyskamy pyszne danie będące ciekawą odmianą dla tradycyjnego kotleta w panierce. Sprawdź, jak przygotować mięso z kurczaka, aby było aromatyczne i soczyste oraz wypróbuj nasze propozycje: sznycle z kurczaka z bakłażanem i pomidorem, filety z kurczaka z kapustą zawijane w ciasto francuskie oraz roladki z kurczaka z ogórkiem i papryką. 

Białe chude mięso z kurczaka z dodatkiem warzyw to zawsze dobry pomysł na rodzinny obiad. Przygotowanie takiej potrawy nie zajmuje wiele czasu, a smak jest genialny!

Co robić by filet z kurczaka był soczysty i aromatyczny?

Filet z kurczaka to jedno z najdelikatniejszych mięs i przez to najłatwiejszym do przygotowania. Niestety, czasem popełniamy błędy w przygotowaniu, smażeniu i pieczeniu fileta z kurczaka, przez co mięso jest twarde i przesuszone. Co robić, aby uniknąć takiej sytuacji?

Przede wszystkim powinniśmy zacząć od marynowania mięsa. Nawet krótkie marynowanie w przyprawach sprawi, że mięso najdzie aromatem i nie będzie mdłe. Zanim więc przystąpimy do obróbki termicznej mięsa, natrzyjmy je przyprawami i pozostawmy chociaż na 15 minut pod przykryciem. 

Mięso z kurczaka jest delikatne, więc nie należy trzymać go w smażeniu lub pieczeniu zbyt długo, bo zrobi się suche. Filet z kurczaka kładziemy koniecznie na rozgrzanej patelni, ponieważ wtedy zewnętrzna strona mięsa szybko się zetnie i "uwięzi" wewnątrz wodę, a mięso będzie soczyste. Filet z kurczaka to nie stek, więc nie smażymy go zmieniając co kilka minut stronę. Filet z kurczaka przekładamy na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pierwsza będzie już dobrze wysmażona. Podczas smażenia nie dociskamy piersi do patelni czy blaszki, ponieważ wtedy woda z jej wnętrza wydostaje się na zewnątrz, więc mięso będzie suche. Jeśli z piersi wypłynęło sporo soków, warto przechylić lekko naczynie, zebrać je łyżką i kilkukrotnie polać mięso.

Jeśli chodzi o pieczenie, powinno się stosować tę samą zasadę, co w przypadku smażenia - włożyć mięso do już dobrze rozgrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni Celsjusza. W takich warunkach pierś z kurczaka upiecze się w 25-30 minut.

Warto pamiętać o tym, że mięso z kurczaka po smażeniu i pieczeniu powinno "odpocząć", tzn. powinno poleżeć przez 7-10 minut. W tym czasie soki równomiernie rozprowadzają się po całym kawałku, a mięso jest soczyste.

Sznycle z kurczaka z bakłażanem i pomidorem

45073175_m
Sznycle z kurczaka z bakłażanem i pomidorem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 mały bakłażan
  • 2-3 pomidory
  • 10 dag żółtego sera (np. gouda)
  • ok. 10 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ziołowa przyprawa do drobiu
  • olej do smażenia
  • trochę natki pietruszki do posypania
  • sałata do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Filety opłucz. Każdy rozetnij na 2 płaty. Lekko je rozbij. Natrzyj posiekanym czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem i ziołowa przyprawą.
  2. Sznycle oprósz mąką. Potem panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Panierkę mocno dociśnij. Kotlety smaż na oleju ok. 7 minut, obracając.
  3. Bakłażana i pomidory umyj, osusz, pokrój w plasterki. Usmażone kotlety ułóż na blasze. Rozłóż na nich warzywa. Posyp solą oraz pieprzem.
  4. Żółty ser grubo zetrzyj. Posyp nim kotlety. Piecz je ok. 25 minut w temp. 170 st. C. Gotowe sznycle ułóż na liściach sałaty. Posyp posiekaną natką.

Filet z kurczaka z kapustą zawijany w cieście francuskim

97376915_m
Filet z kurczaka z kapustą zawijany w cieście francuskim
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 małej główki młodej kapusty
  • 10 dag fety
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka papryka
  • 1 żółtko
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso posyp solą, pieprzem i słodką papryką. Stop 1 łyżkę masła. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z masłem i posmaruj filety. Kapustę oczyść, drobnoposzatkuj. Smaż 5 minut na reszcie masła. Wymieszaj z koperkiem. Przypraw solą i pieprzem. Ser pokrusz, dodaj do kapusty.
  2. Płat ciasta potnij na 4 kawałki. Lekko rozwałkuj. Potem ułóż je na blasze z pergaminem. Dwa boki każdego kwadratu ponacinaj, tak by powstały paski, środek pozostaw w całości. Na kawałkach ciasta ułóż filety. Każdy przykryj porcją kapusty i paskami ciasta, tak by zachodziły na siebie. Wierzchy posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem.
  3. Piecz około 30 minut w temperaturze 210°C.

Roladki z kurczaka z papryką i ogórkiem

16784356_m

Roladki z kurczaka z papryką i ogórkiem

Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 4 ogórki konserwowe
  • po kawałku czerwonej i żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki konserwowe potnij w słupki. Cebulę obierz, posiekaj. Kawałki czerwonej i żółtej papryki pokrój w kosteczkę. Rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż paprykę. Smaż 5 min. Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką.
  2. Filety rozetnij na 4 płaty. Ułóż na deseczce. Przykryj kawałkiem folii spożywczej i rozbij. Usuń folię. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Na sznyclach rozłóż ogórki i paprykowy farsz.
  3. Ciasno zwiń. Zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Włóż roladki. Zrumień je ze wszystkich stron na dużym płomieniu. Potem zmniejsz ogień i smaż dalej jeszcze przez około 10 minut.

 

Czytaj więcej