Jak wybrać dobry chleb – z jakiej mąki, na drożdżach czy na zakwasie?
Skórka chleba powinna być twarda, nawet lekko spękana.
Fot. 123 RF/Picsel

Jak wybrać dobry chleb – z jakiej mąki, na drożdżach czy na zakwasie?

Według statystyk przeciętnie zjadamy ok 8 kg chleba w ciągu roku. To wcale nie tak mało. Zatem warto zadbać o to, by ten chleb był dobry i wartościowy. Nie dajmy nabrać się nieuczciwym producentom, którzy stosują pewne sztuczki.

Dobry chleb, czyli jaki? A taki, który zostanie wypieczony z dobrej jakości mąki, nie będzie zawierał sztucznych dodatków, barwników i substancji zakwaszających. Warto zatem dokładnie czytać etykiety i sprawdzać, co dane pieczywo zawiera. Jeśli chleb, który chcemy kupić, nie posiada etykiety, także istnieje sposób na to, by sprawdzić jego wartość. A co z pieczywem z mrożonego ciasta i chlebem tostowym? Warto je kupować, czy lepiej omijać szerokim łukiem?

Która mąka jest najbardziej wartościowa?

Jakość mąki, z której powstają wypieki, zależy od jej typu. Typy oznacza się liczbami, a te informują, ile substancji mineralnych zawiera dana mąka. Mąka typu 750 zawiera ich 0,75%. Zatem im wskaźnik wyższy, tym mąka jest bardziej wartościowa.

  • Wśród mąk pszennych najmniej wartościowa jest mąka tortowa (typ 450).
  • Krupczatka to typ 500 (podobnie jak mąka wrocławska i poznańska).
  • Najwięcej składników mineralnych zawiera mąka sitkowa (typ 1400), graham (typ 1850) oraz z pełnego przemiału (typ 3000).
  • Jeśli chodzi o mąkę żytnią, to najmniej substancji mineralnych zawiera żytnia jasna (typ 580). Dużo zdrowsza jest żytnia razowa (typ 2000), a najbardziej wartościowa oczywiście ta z pełnego przemiału (typ 3000).
124465846_m
Mąka tortowa jest najmniej wartościowa.
123RF/Picsel

Czy warto kupować chleb tostowy?

Chleb tostowy nie wysycha, nie twardnieje, długo pozostaje świeży... Chleb idealny? Niestety nie. Chleb tostowy to jeden z rodzajów niezdrowego pieczywa. Zazwyczaj wypiekany jest z mąki o małej zawartości składników mineralnych, za to ma w składzie wiele sztucznych dodatków, które właśnie sprawiają, że jest miękki i długo przydatny do spożycia...

 

12066529_m
Chleb tostowy, choć dobrze smakuje, nie jest zbyt wartościowy.
123RF/Picsel

Który chleb jest lepszy: na drożdżach czy na zakwasie?

Jeśli mamy do wyboru chleb na drożdżach lub na zakwasie, zdecydowanie wybierzmy ten na zakwasie. Gdy do chleba dodaje się zakwas, powstaje fermentacja mlekowa, w wyniku której wytwarzany jest kwas mlekowy. A ten nie tylko chroni chleb przed spleśnieniem (pieczywo co najwyżej wyschnie), ale wspiera rozrost naturalnej flory bakteryjnej w jelitach.

46943503_m
Dzięki zakwasowi powstaje kwas mlekowy, który jest bardzo korzystny dla flory jelitowej.
123RF/Picsel

Który chleb wybrać: pszenny czy żytni?

Za najzdrowszy uważa się żytni chleb razowy. Niestety, spożywany w nadmiarze może powodować wzdęcia. Poleca się go tym, którzy mają podwyższony poziom cholesterolu, cukrzycę lub są na diecie odchudzającej. Natomiast dobrej jakości chleb pszenny polecany jest zwłaszcza osobom cierpiącym na różnego rodzaju dolegliwości żołądka czy jelit (np. zespół jelita drażliwego), z uwagi na mniejsze obciążenie przewodu pokarmowego.

Pieczywo z ciasta mrożonego

Chleb ten można spotkać w marketach, gdzie jest wypiekany. Nie cieszy się on dobrą sławą, ale niesłusznie. Zgodnie z powszechną opinią pieczywo mrożone zawiera dużo konserwantów i polepszaczy. Jednak wcale nie musi tak być. Wszystko zależy od jakości i rodzaju użytych składników. I tu niestety jest problem. W przypadku tego rodzaju pieczywa niemal nigdy nie podaje się składu...

 

111439784_m
Pieczywo z ciasta mrożonego dostępne w marketach nie musi być złe
123RF/Picsel

Co powinien zawierać dobry chleb

Zasada jest taka: im krótszy skład, tym chleb jest zdrowszy. Dobre pieczywo powinno zawierać mąkę, wodę, zakwas i sól. Ewentualnie zdrowe dodatki, takie jak siemię lniane, sezam czy np. mak.

Czego nie powinno być w dobrym chlebie

Nie wybierajmy takiego pieczywa, które ma w składzie karmel, słód jęczmienny – to barwniki nadające wypiekom ciemny kolor. W ten sposób oszukuje się, sprzedając barwiony chleb jako razowy. Unikajmy też chleba, który zawiera:

  • substancje zakwaszające (E322, E330), dodawane zamiast zakwasu
  • mąkę sojową. Jest to polepszacz, dzięki któremu do chleba można dodać więcej wody. Chleb jest bardziej miękki, ale gorszej jakości.

Jak sprawdzić, czy chleb jest dobry, jeśli nie posiada etykiety

Nie każdy bochenek jest opatrzony etykietą. Co wtedy? W takim przypadku należy ocenić:

  • Skórkę – powinna być twarda, nawet lekko spękana. Jeśli ugina się pod naciskiem dłoni, a potem wraca do swojego kształtu, odłóżmy taki bochenek na półkę.
  • Kolor – żytni bochenek nie powinien mieć czekoladowo-rudej barwy, która może świadczyć o dodatku karmelu. Dobry razowy chleb ma kolor szarobrązowy. Natomiast jeśli chodzi o chleb pszenny – im jaśniejszy, tym mniej zdrowy.
  • Wagę – jeśli bochenek jest zbyt lekki, oznacza to, że jest sztucznie napompowany.

Czytaj więcej