Prawdziwa włoska pizza ma pyszne ciasto chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku
Fot. 123rf.com
ABC gotowania
Jak zrobić prawdziwą włoską pizzę w domu? Poznaj sekrety italiańskiej kuchni!
2 tygodnie temu
Prawdziwa włoska pizza z chrupiącym ciastem z zewnątrz, a miękkim w środku i rozpływającymi się w ustach składnikami, idealnie upieczona, to marzenie każdego smakosza. Aby spróbować takiej pizzy nie musisz lecieć do Włoch ani nawet szukać wykwintnej pizzerii. Wystarczy, że znasz sekret przygotowywania, wyrabiania i rozciągania, a także pieczenia ciasta. My go znamy! Sprawdź, jak zrobić idealną włoską pizzę w domu i wypróbuj te tradycyjne przepisy.
Zrobienie dobrej włoskiej pizzy w domu wcale nie jest trudne, jeśli... mamy dobry przepis na ciasto, wiemy jak je wyrobić i upiec. Zdradzamy te tajemnice.
Jak zrobić najlepsze ciasto na pizzę?
Po pierwsze wybieramy właściwy rodzaj mąki. Prawdziwa włoska pizza pieczona jest z mąki typu 00, która ma dużo glutenu. Możemy ją zastąpić mąką z dużą zawartością glutenu, czyli taką, która w 100 g mąki ma 12 g białka (informacje na opakowaniu).
Ważne jest zalanie mąki wodą. Mąkę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy na 30 minut. Dzięki temu zacznie uwalniać się z mąki gluten (tzw. proces autolizy). Dopiero wtedy zagniatamy ciasto.
Przepis na ciasto do pizzy
60 dag mąki włoskiej 00 zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy na pół godziny. W tym samym czasie pół szklanki wody, łyżkę mąki 00, łyżeczkę cukru i 25 g świeżych drożdży mieszamy i odstawiamy na 20 min.
Mieszamy zaczyn, namoczoną mąkę, 1,5 łyżki oliwy i łyżeczkę soli. Zostawiamy na pół godziny, a następnie przez minimum 15 minut wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie, elastyczne i się nie kleić.
Ciasto zostawiamy, by wyrastało kilkanaście godzin w… lodówce! Po tak długim wyrastaniu w zimnie ciasto będzie bardziej rozciągliwe, puchate, a nawet... bardziej lekkostrawne!
Wyrobione ciasto wkładamy do miski przykrytej podziurkowaną folią spożywczą na co najmniej 12 godzin (a nawet na 48).
Wyjmujemy ciasto z lodówki, na godzinę odkładamy w temp. pokojowej. Potem kształtujemy spody bez wałka (patrz niżej).
Jak kształtować spody do pizzy, rozciągając ciasto?
Odrywamy kawałek ciasta i rozpłaszczamy w dłoniach na okrągły placek. Na stolnicy obsypanej mąką ugniatamy palcami środek placka tak, by powstał gruby brzeg ciasta.
Przewracamy na drugą stronę i całymi dłońmi ugniatamy środek.
Znowu przewracamy i lekko rozciągamy ciasto wzdłuż brzegu, aż rant zrobi się płaski.
Jak prawidłowo piec pizzę, by była najlepsza?
Pizza w restauracji pieczona jest bardzo krótko, w temperaturze nawet 400 st. W domu pieczemy ją 8-10 minut w najwyższej temperaturze piekarnika, na grzaniu od dołu, w podziurkowanej blaszce do pizzy, którą wstawiamy na najniższą półkę.
Jeśli pizzę pieczemy często, warto kupić kamień do pizzy. Kamień nagrzewamy w piekarniku, posypujemy mąką przez sitko i układamy na nim pizzę. Najwygodniej przełożyć ją z blatu na kamień szeroką łopatą lub kawałkiem tektury (Excellent Houseware, kamień i łopata, 60 zł). Zamiast kamienia możemy użyć wkładu szamotowego do kominka (20 zł w składzie budowlanym).
Jak nakładać dodatki do włoskiej pizzy?
Dodatków na tradycyjnych włoskich pizzach jest mało. Prawdziwa włoska pizza ma 3-5 składników, by cienkie ciasto nie zapadło się od ich ciężaru. Składniki nie mogą być mokre, by nie rozmiękczyły ciasta.
Na ciasto najpierw nakładamy sos pomidorowy, następnie ser mozzarella (porwany lub pokrojony w kostkę) i dopiero inne dodatki.
Zieleniną jak rukola czy liście bazylii posypujemy pizzę po upieczeniu.
Starty parmezan zapiekamy albo posypujemy nim też po upieczeniu.
Włoska pizza Quattro Stagioni czyli „Cztery pory roku”
Włoska pizza Quattro StagioniFot.123rf.com
Składniki:
5 czarnych oliwek
2 plastry szynki
karczoch
4 pieczarki
5 dag sera mozzarella
3 łyżki sosu pomidorowego
25 dag ciasta na pizzę
Sposób przygotowania:
Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym.
Każdy z czterech składników nakładamy na jedną ćwiartkę pizzy.
Pod koniec pieczenia posypujemy pizzę mozzarellą
Włoska Ortolana wegetariańska
Pizza Ortolana.123 RF
Ortolana (czytaj ortolana) to lekka pizza wegetariańska
Składniki:
6 dag sera mozzarella
3 łyżki sosu pomidorowego
1/2 cukinii
25 dag ciasta na pizzę
1/2 bakłażana
papryka
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w paski lub cienkie plasterki i rozkładamy równomiernie na placku.
Prosciutto crudo e rucola - pizza z szynką parmeńską i rukolą
Pizza z szynką parmeńską i rukolą.123 RF
Składniki:
25 dag ciasta
3 łyżki sosu pomidorowego
6 dag sera mozzarella
2 dag szynki parmeńskiej
garść rukoli
łyżka parmezanu
Sposób przygotowania:
Pokrojoną szynkę, starty parmezan i umytą, osuszoną rukolę kładziemy na upieczoną pizzę.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.