Najlepsze galarety mięsne i rybne z warzywami. Warto je jeść szczególnie zimą!
Galaretka dzięki żelatynie do bogactwo dobrego dla kości aminokwasu lizyny i kolagenu..
Fot. 123RF/Picsel

Najlepsze galarety mięsne i rybne z warzywami. Warto je jeść szczególnie zimą!

Galarety mięsne i rybne z warzywami, to nie tylko smaczna przekąska na zimno. Zimą powinniśmy jeść je szczególnie często, ponieważ znakomicie wzmacniają kości. Jak je przygotować? Wypróbuj nasze przepisy na galaretę wieprzową, z rybą, kurczakiem, łososiem, gęsiną i królikiem. 

Zimą kości narażone są na większe odwapnienie. Warto je wspomóc właściwą dietą. W okresie zimowym gorzej przyswajamy wapń bo… jest mniej słońca! Na przyswajanie wapnia wpływa wit. D, która wytwarza się w naszym organizmie pod wpływem promieni słonecznych. By wesprzeć osłabione kości warto jeść 3-4 razy w tygodniu galaretkę. Żelatyna bowiem zawiera nie tylko wapń, ale także aminokwas lizynę, który poprawia jego wchłanianie. Ponadto ma też aminokwasy, które pobudzają wytwarzanie białka kolagenu. Jego ilość z wiekiem spada, a jak wiemy również on wzmacnia nasze stawy i kości. 

Żelatyna to bogactwo kolagenu. Jego ilość wzrośnie, jeśli do galaretki dodamy rybę. Mięso zaś ma działanie kwasotwórcze więc by pod jego wpływem wapń nie uciekał z kości, galaretkę jedz obficie polaną sokiem z cytryny (działa zasadowo). Ilość wapnia pomogę podnieść także ciemne pieczywo lub ziemniaki, natka, jajka, brokuł, groszek, chrzan i musztarda więc warto je jeść razem z galaretką lub do niej dodać.

Galareta wieprzowa na golonce

 -
Galaretkę z golonki warto jeść z musztardą i chrzanem.
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 golonka wieprzowa 
  • 500 g szynki
  • włoszczyzna 
  • 5-6 czarnych oliwek 
  • 1 cytryna 
  • 2 liście laurowe 
  • 5 ziaren angielskich 
  • 2 łyżki żelatyny
  • sól 
  • pieprz
  • garść natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz, włóż do garnka. Dodaj umyte mięso, liście i ziele. Zalej wodą tak, by było jej 2 razy więcej. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 godzin. Mięso powinno odpadać od kości. Odcedź wywar. Powinno go być 1,5 l.
  2. Dopraw wywar solą i pieprzem. Podgrzej, rozpuść w nim namoczoną żelatynę.
  3. W kokilkach ułóż pokrojone mięso, marchewkę, oliwki i listki natki. Zalej bulionem. Wstaw do lodówki na noc. Podawaj z cytryną, musztardą i chrzanem.

Galareta z łososiem i serkiem

 -
Łosoś zawiera dużo witaminy D, która ułatwia wchłanianie wapnia z żelatyny.
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 200 g plastrów łososia wędzonego na zimno 
  • 100 g łososia sałatkowego 
  • 200 g serka śmietankowego 
  • 1 mały ogórek szklarniowy 
  • 400 ml śmietanki 36% 
  • łyżka koperku 
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • sól 
  • pieprz
  • 2 łyżki czerwonego pieprzu 
  • 1 łyżeczka chrzanu 
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1.  Żelatynę namocz w 1/2 szklanki wody. Rozpuść podgrzewając.
  2. Formę keksową wyłóż folią przezroczystą, wysmaruj olejem. Następnie wyłóż plastrami łososia tak, aby lekko na siebie zachodziły. Wstaw do lodówki.
  3. Śmietankę ubij na sztywno. Wymieszaj z chrzanem, serkiem, drobno posiekanym łososiem sałatkowym, koperkiem i startym ogórkiem. Na koniec 3 łyżki masy wymieszaj z żelatyną, połącz z resztą masy. Wlej do formy z łososiem. Wstaw do lodówki na noc. Podawaj posypany czerwonym pieprzem.

Galareta z kurczaka z jajkiem

 -
Kurczak ma dużo witaminy D, która zwiększa przyswajanie wapnia z galaretki.
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 1 pierś z kurczaka 
  • włoszczyzna
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 5-6 różyczek brokułu
  • gałązka natki pietruszki
  • przyprawy do rosołu np. lubczyk, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie:

  1. Brokuł ugotuj na parze na pół twardo.
  2. Obierz włoszczyznę, mięso umyj. Warzywa i mięso zalej 4 szklankami wody. Gotuj 1 godzinę. Kwadrans przed końcem dodaj zioła, kurkumę, pieprz i sól. Przecedź wywar.
  3. Namocz żelatynę zimną wodą. Gdy napęcznieje wymieszaj z 2 szklankami bulionu.
  4. Mięso oddziel od kości, pokrój.
  5. Marchew pokrój w cienkie słupki. Ułóż w półmisku warstwami posiekany brokuł, mięso, marchew i pokrojone jajka. Posyp listkami natki. Zalej bulionem. Wstaw do lodówki do stężenia.

Galareta z białą rybą i groszkiem

150507935_m
Groszek zwiększa ilość potrzebnego kościom wapnia, a ryba dostarcza kolagenu.
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 filety z ryby
  • 2 cebule
  • włoszczyzna
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka zielonego groszku (rozmrożony lub konserwowy)
  • garść zielonych oliwek
  • białko jaja
  • 1 łyżka octu białego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę i cebule obierz. Zalej 2 litrami zimnej wody. Zagotuj, dodaj przyprawy do smaku. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Wyłów warzywa.
  2. Rybę umyj, podziel ze skórą na części. Włóż do wywaru i gotuj 20 minut. Wyłącz, ostudź. Odcedź wywar.
  3. Keksówkę wyłóż folią. Ułóż kawałki ryby, pokrojoną marchew i groszek.
  4. Zimny wywar wymieszaj rózgą z białkiem i octem. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 3 minuty, mieszając. Przecedź przez sitko wyłożone gazą. Zmieszaj 2 szklanki wywaru z namoczoną zimną wodą żelatyną. Wywarem zalej przygotowaną rybę z warzywami. Ostudź i schłodź.


Galareta z gęsiną i pasternakiem

 -
By mięso nie zakwaszało i nie działało zapalnie, jedz galaretkę obficie skropioną sokiem z cytryny. Najlepiej w towarzystwie działających zasadowo ziemniaków np. puree czy pieczonych chipsów.
Fot. 123rf.com

Składniki:

  •  2 gęsie uda ze skórą 
  •  2 marchewki
  • 1 pasternak (lub 1 pietruszka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 pęczek natki
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki octu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1.  Cebulę obierz, opal. Włóż do garnka. Dodaj  obrane marchewki i pasternak, umytą natkę, zmiażdżony czosnek i udka. Zalej wodą. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 3 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Wyjmij mięso i warzywa.
  2. Sklaruj rosół dodając białka i ocet. Przecedź. Do 2 szklanek bulionu dodaj namoczoną żelatynę.
  3. Mięso oddziel od kości. Pasternak i marchew pokrój na słupki. Ułóż w miseczkach (lub pojemnikach po jogurtach) naprzemiennie warzywa i mięso. Zalej wywarem. Schłodź. Podawaj z cytryną i ziemniakami (np. pieczonymi).

Galareta z królika z czerwonym pieprzem

 -
Mięso królika ma dużo dobrego dla kości białka. Wchłanianie wapnia z galaretki podniesie dodanie natki pietruszki. 
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1/2 tuszki z królika 
  • włoszczyzna
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1 cytryna
  • kilka kulek czerwonego
  • pieprz
  • garść natki pietruszki
  • szczypta papryki 
  • ulubione zioła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Królika umyj, włoszczyznę obierz. Mięso i warzywa zalej wodą. Dodaj przyprawy do smaku. Gotuj ok. 1 godziny (aż mięso będzie odchodzić od kości). Przecedź wywar. Mięso oddziel od kości i posiekaj.
  2. Marchewkę pokrój drobno. Kukurydzę odcedź. Wymieszaj mięso królicze z marchewką i kukurydzą. Podłużną foremkę wyłóż folią. Włóż farsz.
  3. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. W 2 szklankach wywaru rozpuść żelatynę. Zalej bulionem farsz. Wstaw do lodówki do stężenia. Podawaj z natką, czerwonym pieprzem i cytryną.

 

 

Czytaj więcej