Kasza pęczak z boczkiem, cebulką i pomidorami. Przepis na tanie i sycące danie
Kasza pęczak z boczkiem, cebulką i pomidorami.
Fot. 123RF

Kasza pęczak z boczkiem, cebulką i pomidorami. Przepis na tanie i sycące danie

Pyszna potrawka z kaszą pęczak, wędzonym boczkiem, czerwoną cebulką i pomidorkami. Spróbuj koniecznie!

Kasza pęczak z boczkiem, cebulką i pomidorami to tanie, smaczne i zdrowe danie. Idealne na szybki obiad lub kolację, kiedy nie chce Ci się wymyślać wykwintnych posiłków lub w domowym budżecie nie zostało zbyt wiele środków. Zobacz przepis!

Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?

Spożywanie kaszy pęczak korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jest źródłem wielu składników odżywczych, dlatego zapobiega powstawaniu miażdżycy, reguluje pracę śledziony oraz trzustki i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Dzięki dużej zawartości błonnika pomaga obniżyć zły cholesterol i wspomaga metabolizm, dlatego jest polecana osobom odchudzającym się.

Kasza pęczak z boczkiem, cebulką i pomidorami

97379640_m
Kasza pęczak z boczkiem, cebulką i pomidorami.
123RF

Przygotowanie: 10 minut
Duszenie: 25 minut
Kaloryczność: 1 porcja ok. 525 kcal

Składniki na  porcje

  • 1 i 1/2 szklanki pęczaku
  • 2 czerwone cebulki
  • 8 małych pomidorków
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • granulowany czosnek kminek
  • 5-6 gałązek natki
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki startego parmezanu do posypania

Przygotowanie

  1. Połowę boczku pokrój w kosteczkę. Pozostałe plasterki wysmaż. Wyjmij. W tym samym garnku rozgrzej olej. Wrzuć kosteczki boczku, smaż, aż się zrumienią.
  2. Cebule obierz i posiekaj. Dodaj do boczku, zeszklij. Dosyp kaszę.
  3. Całość zalej bulionem. Przypraw solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem. Duś 20 minut. Dołóż pomidory. Duś dalej 5 minut. Natkę posiekaj. Dodaj do kaszy. Przed podaniem obłóż plasterkami boczku i posyp parmezanem.

 

 

Czytaj więcej