Koreańska słodka zupa z dyni – jest inna, ale smakuje pysznie!
Koreańska zupa z dyni na słodko posmakuje również najmłodszym.
Fot. Mat. pras.

Koreańska słodka zupa z dyni – jest inna, ale smakuje pysznie!

Kremowa zupa z dyni to prawdziwy hit wśród jesiennych dań. Można ją przygotować na wiele pysznych sposobów i nigdy się nie znudzi. Zobaczcie, jak przygotować koreańską słodką zupę z dyni. Przepis pochodzi z niezwykłej książki Wiolety Błazuckiej pt. "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego".  To pyszna propozycja dla całej rodziny, ale szczególnie posmakuje dzieciom.

W Korei zupę z dyni zawsze przygotowuje się na słodko i je się ją zwykle jako przekąskę lub na śniadanie – wyjaśnia Wioleta Błazucka w książce "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego". Przygotowuje się ją z koreańskiej słodkiej dyni, która nazywa się danhobak (단호박), ale w Polsce idealnym wyborem będzie dynia hokkaido lub piżmowa. Zdaniem autorki przepisów, zupa dyniowa w tej wersji jest pyszna, i choć bardzo różni się od polskich zup dyniowych, na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tego warzywa. 

Jak zrobić koreańską słodką zupę z dyni?

Koreańska słodka zupa z dyni, str. 53-min

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido lub piżmowa (około 1 kg)
  • 150 g surowego koreańskiego ryżu (lub do sushi)
  •  400 ml wody + 100 ml do miksowania ryżu
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Potrzebne akcesoria:

  • blender

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki (nie obieramy), usuwamy pestki i gotujemy na parze do miękkości (około 20 minut).
  2. Gdy dynia się gotuje, kilka razy dokładnie płuczemy ryż, następnie zalewamy go wodą i odstawiamy na 15 minut. Wodę odlewamy, a ryż przekładamy do blendera, dodajemy do niego 100 mililitrów świeżej wody i miksujemy 30 sekund. Ziarnka ryżu powinny być lekko rozkruszone, ale nie zmiksowane na jednolitą masę.
  3. Gdy dynia się ugotuje, lekko ją studzimy, wydrążamy miąższ łyżką (skórki wyrzucamy) i przekładamy do garnka. W garnku dokładnie ją rozgniatamy – najlepiej przy użyciu tłuczka do ziemniaków – i zalewamy 400 mililitrami wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy zblendowany ryż oraz cukier i sól. Gotujemy, często mieszając, około 20 minut.
  4. Powstanie gęsta, słodka zupa dyniowa, którą podajemy w małych miseczkach. Jeżeli chcemy, żeby była jeszcze bardziej koreańska, to na wierzchu możemy ułożyć kwiatki z orzeszków piniowych lub pestek dyni.

Więcej przepisów na oryginalne koreańskie dania znajdziemy w książce Wiolety Błazuckiej, pt. "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego", wyd. Znak Horyzont.

Blazucka_Pierogi z kimchi_3Dgrzb
Wioleta Błazucka, "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego".
123 RF

 

Czytaj więcej