torcik malinowy z dwoma masami jest pyszny i efektowny - świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcie
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Malinowe słodkości do kawy lub na przyjęcie. 3 wyśmienite desery
29.07.2022 15:40
Maliny to jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Są słodkie i doskonale sprawdzą się do deserów i ciast. Można z nich przygotować niemal wszystko! My proponujemy ci doskonałe ciasta na letnie przyjęcie: torcik malinowy z dwoma masami oraz puszyste kukurydziane ciasto z malinami oraz wyśmienity deser - waniliową panna cottę z musem malinowym. Zapewniamy, że skradną twoje serce!
Desery z malinami należą do tych najlepszych, które możemy zjeść w sezonie letnim. Te pyszne owoce doskonale sprawdzą się do przygotowania rozmaitych ciast, deserów, sosów, musów, lodów, sorbetów i innych słodkości.
My proponujemy ci wykonanie prostych, a zarazem pysznych i efektownych ciast oraz deseru z malinami w roli głównej: torcika malinowego z dwoma masami, puszystego kukurydzianego ciasta z malinami i waniliową panna cottę z musem malinowym. Jak je zrobić, by były najlepsze?
Kucharz podpowiada, że do ubijania najlepiej nadaje się śmietana o zawartości tłuszczu 30 proc. Do deserów możesz użyć śmietany zawierającej 36 proc. tłuszczu. Ubija się ona szybciej, ale też łatwiej się warzy podczas miksowania.
Ciasta bardzo szybko chłoną obce zapachy. Dlatego przed włożeniem ich do lodówki formę szczelnie owiń folią spożywczą, albo włóż do zamykanego pojemnika.
Torcik malinowy z dwoma masami
Składniki:
Blaty:
6 jajek
po 6 łyżek mąki pszennej i cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Przełożenie:
50 dag malin
20 dag jeżyn
2 szklanki śmietany kremówki
40 dag mascarpone
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem. Pianę z białek połącz z żółtkami oraz mąką i proszkiem do pieczenia.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Piecz ok. 35 minut w 180 st. Owoce opłucz, osusz na papierowym ręczniku.
Śmietanę ubij z serkiem, cukrem i sokiem z cytryny.. Odłóż trochę owoców, resztę miksuj. Wystudzony biszkopt rozetnij na 3 blaty.
Ok. 1/3 kremu połącz z musem z owoców. Blaty przełóż kremem z owocami i jasnym kremem. Chłodź 3 godz. Udekoruj resztą owoców.
Puszysty placek kukurydziany z malinami
Składniki:
8 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru (najlepiej o bardzo drobnych kryształkach)
skórka starta oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki ziemniaczanej
80 dag malin
trochę cukru pudru do oprószenia ciasta
Sposób przygotowania:
Mąkę kukurydzianą wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Potem połącz z mąką ziemniaczaną.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny na puszystą, jasnokremową masę.
Białka ubij. Masę żółtkową połącz z sypkimi składnikami oraz pianą z białek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto.
Maliny opłucz, osusz. Owoce ułóż na cieście. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 40 minut. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem.
Waniliowa panna cotta z musem malinowym
Składniki:
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka tłustego mleka
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
1/4 szklanki cukru
2 łyżki białego rumu albo likieru migdałowego;
Na mus owocowy:
50 dag malin
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki białego rumu;
Dodatkowo:
świeże maliny oraz listki melisy cytrynowej do dekoracji
Do garnka wlej śmietanę i mleko. Dodaj cukier, laskę oraz rdzeń wanilii. Mieszając, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Następnie płyn doprowadź prawie do zagotowania.
Do mleka ze śmietaną dolej rum. W gorącym płynie rozpuść żelatynę. Rozlej do 4 miseczek (po 125 ml) Wystudź. Miseczki przykryj folią i wstaw do lodówki na 6 godzin.
Maliny zmiksuj, przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z cukrem pudrem i rumem. Gotowy deser wybij na talerzyki. Podawaj polaną musem z malin. Udekoruj świeżymi malinami i melisą.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.