Najzdrowsze zupy z wiosennych warzyw i ziół – są lekkie i pełne witamin
Lekkie zupy z czerwcowych warzyw złągodzą stres i poprawią humor.
Fot. 123RF

Najzdrowsze zupy z wiosennych warzyw i ziół – są lekkie i pełne witamin

Lekkie zupy z czerwcowych warzyw są pyszne, a do tego poprawiają nastrój, łagodzą stres, sycą i są niskokaloryczne! Zupy szczypiorkowa, botwinkowo-kapuściana, rzodkiewkowa i szparagowa zawierają dużo kwasu foliowego oraz witamin B6 i C. Ich regularne jedzenie (2-3 razy w tygodniu) poprawi samopoczucie i nastrój. Zupy pomogą nawodnić organizm i dostarczą niezbędnych soli mineralnych. Warto je jeść nie tylko na obiad, ale i na kolację, a nawet śniadanie – miseczka doda nam z rana energii. Zupy mają jeszcze inne cenne właściwości (podajemy je przy każdym przepisie). 

Zupy szczypiorkowa, botwinkowo-kapuściana, rzodkiewkowa, szparagowa, z kapusty i ze szczawiu zawierają dużo kwasu foliowego oraz witamin B6 i C. Ich regularne jedzenie (2-3 razy w tygodniu) poprawi samopoczucie i nastrój. Zupy pomogą nawodnić organizm i dostarczą niezbędnych soli mineralnych. Warto je jeść nie tylko na obiad, ale i na kolację, a nawet śniadanie – miseczka doda nam z rana energii. Zupy mają jeszcze inne cenne właściwości (podajemy je przy każdym przepisie). 

Wiosenna zupa szczypiorkowa

 -
Zupa szczypiorkowa ma pikantny smak.
123RF

 Składniki

  • 4 szklanki bulionu
  • łyżka oleju
  • 2 marchwie
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • dymka
  • 10 dag  sera topionego kremowego  

 Przygotowanie

  1. Smażymy posiekane szczypiorek i dymkę. Zalewamy bulionem. Dodajemy startą marchew, sól i pieprz do smaku. Gotujemy pod przykryciem kwadrans.
  2. Rozpuszczamy w zupie serek topiony. Podajemy z jajkiem na twardo, zacierkami lub pulpetami.

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

 -
Zupa rzodkiewkowa ma lekko ostry smak ale złagodzi go dodatek jogurtu.
123RF

Wiosenna zupa rzodkiewkowa pomoże obniżyć ciśnienie, pobudzi produkcję żółci i pracę wątroby.

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 3 ziemniaki
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 180 ml jogurtu
  •   1/2 buraka
  • pieprz 
  • sól
  •   2 łyżki koperku

 Przygotowanie

  1. Ziemniaki i burak kroimy, zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut.
  2. Miksujemy zupę na krem i dodajemy starte rzodkiewki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany koperek. Na koniec mieszamy z jogurtem.

Wiosenna zupa z młodej kapusty i botwinki 

 -
Zupa z młodej kapusty i botwinki ma słodkawy smak.
123RF

Wiosenna zupa z botwinki wspomaga układ trawienny i krążenia oraz wzmacnia kości.

 Składniki

  • 1/2 główki kapusty
  • 2 pęczki botwiny
  • pęczek koperku
  • 2 l bulionu
  • pieprz
  • sól
  • pęczek natki 

 Przygotowanie

  1.  Kapustę szatkujemy, dodajemy 1,5 l wody i 2 szczypty soli. Gotujemy 10 minut, odcedzamy. 
  2.  Botwinę, koperek i natkę siekamy. Mieszamy z obgotowaną kapustą. Zalewamy bulionem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy 25 minut. 

Wiosenna zupa szparagowa

 -
Zupa szparagowa ma kwaskowy smak.
123RF

Wiosenna zupa szparagowa pomoże obniżyć ciśnienie, uregulować trawienie, wzmacnia jelita i oczyszcza wątrobę z toksyn.

 Składniki

  • pęczek szparagów
  • 10 dag masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki koperku
  • 1 l bulionu
  • 4 ziemniaki
  • plaster sera feta

Przygotowanie

  1. Smażymy pokrojone ziemniaki i czosnek. Wlewamy bulion i gotujemy 30 minut. Miksujemy na krem.
  2. Dodajemy kurkumę, pokrojone szparagi i koperek. Gotujemy 5 minut. Dodajemy pokruszony ser.

Wiosenna zupa z kapusty włoskiej

 -
Zupa z kapusty włoskiej ma delikatny smak, który podkręci dodatek ostrej kiełbasy chorizo.
123RF

Wiosenna zupa z kapusty włoskiej dzięki witaminie A wzmacnia oczy, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Składniki

  • łyżka oliwy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 50 dag ziemniaków
  • 10 dag  kapusty włoskiej
  • 10 dag kiełbasy chorizo
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • szczyptę soli 
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. W garnku szklimy na oliwie obrane i posiekane cebulę, czosnek i ziemniaki. Zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy 15 minut. Miksujemy na krem.
  2. Do zupy dodajemy pokrojoną w cienkie paski kapustę, kiełbasę, paprykę, sól i pieprz. Gotujemy 10-15 minut (do miękkości kapusty).

Wiosenna zupa szczawiowa

 -
Zupa szczawiowa ma kwaskowy smak i warto ją jeść ze źródłem białka.
123RF

Wiosenna zupa szczawiowa pomaga obniżać ciśnienie i wzmacnia florę bakteryjną jelit.

Składniki

  • 3 garście szczawiu
  • cebula
  • 2 łyżki nasion słonecznika 
  • 3 ziemniaki
  • marchewka
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/2 pęczka koperku
  • olej
  • 1/2 kostki tofu
  • 1/2 łyżeczki soli kala namak (czarna sól himalajska, ma jajeczny smak i siarkowy zapach, kupimy w sklepach z żywnością indyjską lub kuchniach świata, 5 zł/50 dag)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka cukru
  • 2-3 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie 

  1. Tofu kroimy w kostkę. Dodajemy sól kala namak i kurkumę i podsmażamy.

  2. Cebulę siekamy i szklimy. Dodajemy słonecznik i zalewamy 1/2 litra wody. Gotujemy przez 15 minut. Dodajemy sparzony szczaw i miksujemy.

  3. W litrze wody gotujemy obrane i pokrojone marchew i ziemniaki. Dodajemy pół łyżeczki soli, liście laurowe ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy zmiksowany szczaw. Zagotowujemy. Dodajemy posiekane natkę i koperek. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy razem z tofu. Możemy też dodać ugotowane jajko.

Czytaj więcej