Owoce derenia to wciąż mało popularne dary jesieni, choć podobne wyglądem do głogu i owoców dzikiej róży. Warto je zbierać, bo mają wiele właściwości zdrowotnych. Pomagają wzmocnić odporność, przyspieszyć metabolizm i wyleczyć różne infekcje. Kiedy i jak zbierać oraz suszyć owoce derenia? Sprawdź, jak przygotować z nich napar i dereniówkę oraz jak je stosować.
Spis treści
Owoce derenia są cierpkie i świetnie nadają się na przetwory. Można też z nich zrobić słynną dereniówkę, czyli nalewkę z derenia i napar. Ale ich najważniejszą zaletą są liczne walory lecznicze.
Owoce derenia zawierają dużą ilość witaminy C, również A i E oraz soli mineralnych, flawonoidów i silnych antyoksydantów. Jak działają?
Owoce derenia najlepiej zbierać we wrześniu. Wtedy są już dojrzałe, a jednocześnie chłodne noce sprawiają, że nabierają charakterystycznego aromatu. Owoce powinny być czerwone, bez rdzawych, przebarwień i uszkodzeń. Jeśli owoce są zbierane pod koniec września, mogą być lekko pomarszczone, ale nie przesuszone.
Odrywaj ogonki.
Zebrane owoce możesz umyć ciepłą wodą, ale zaraz potem dokładnie wysusz je ręcznikiem papierowym. Owoce najlepiej suszyć w całości (z pestką). Jak?
Pojedynczą warstwę owoców ułóż na papierze do pieczenia i susz w piekarniku w 40-45 st. Możesz je też suszyć w suszarce do grzybów.
Dobrze wysuszone owoce przechowuj w zamykanym naczyniu do roku.
Przepis:
1,5 łyżki świeżych lub 1 łyżkę suszonych owoców derenia (50 g/7,80 zł) zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Przecedź.
Stosowanie:
Przepis:
1 kg owoców derenia wsyp do słoja, zmiażdż i wlej 1 l alkoholu 40 proc. Zamknij naczynie i odstaw w ciepłe, ciemne miejsca na miesiąc.
Przecedź, rozlej do butelek i przechowuj w ciemnej szafce do 1,5 roku.
Stosowanie: