Napar i nalewka z derenia mają lecznicze właściwości – sprawdzone przepisy. Jak je stosować?
Napar z owoców derenia pomaga na infekcje oraz wzmocnienie odporności
Fot. 123rf.com

Napar i nalewka z derenia mają lecznicze właściwości – sprawdzone przepisy. Jak je stosować?

Owoce derenia to wciąż mało popularne dary jesieni, choć podobne wyglądem do głogu i owoców dzikiej róży. Warto je zbierać, bo mają wiele właściwości zdrowotnych. Pomagają wzmocnić odporność, przyspieszyć metabolizm i wyleczyć różne infekcje. Kiedy i jak zbierać oraz suszyć owoce derenia? Sprawdź, jak przygotować z nich napar i dereniówkę oraz jak je stosować. 

Owoce derenia są cierpkie i świetnie nadają się na przetwory. Można też z nich zrobić słynną dereniówkę, czyli nalewkę z derenia i napar. Ale ich najważniejszą zaletą są liczne walory lecznicze.

Właściwości lecznicze owoców derenia. Na co pomagają?

Owoce derenia zawierają dużą ilość witaminy C, również A i E oraz soli mineralnych, flawonoidów i silnych antyoksydantów. Jak działają?

  • Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, opóźniają ich starzenie, a przyspieszają regenerację. Poprawiają odporność.
  • Regulują procesy trawienia, poprawiają metabolizm i funkcje wątroby. Łagodzą biegunkę.
  • Działają moczopędnie i ułatwiają odklejanie bakterii od ścian dróg moczowych.

Kiedy i jak zbierać owoce derenia?

Owoce derenia najlepiej zbierać we wrześniu. Wtedy są już dojrzałe, a jednocześnie chłodne noce sprawiają, że nabierają charakterystycznego aromatu. Owoce powinny być czerwone, bez rdzawych, przebarwień i uszkodzeń. Jeśli owoce są zbierane pod koniec września, mogą być lekko pomarszczone, ale nie przesuszone.

Odrywaj ogonki.

Jak suszyć owoce derenia i je przechowywać?

Zebrane owoce możesz umyć ciepłą wodą, ale zaraz potem dokładnie wysusz je ręcznikiem papierowym.  Owoce najlepiej suszyć w całości (z pestką). Jak?

Pojedynczą warstwę owoców ułóż na papierze do pieczenia i susz w piekarniku w 40-45 st. Możesz je też suszyć w suszarce do grzybów.

Dobrze wysuszone owoce przechowuj w zamykanym naczyniu do roku.

Jak zrobić i stosować napar z owoców derenia?

Przepis:

1,5 łyżki świeżych lub 1 łyżkę suszonych owoców derenia (50 g/7,80 zł) zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Przecedź.

Stosowanie:

  • Przy przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli, anginie, katarze pij po 1 szklance naparu 3 razy dziennie przez 7-9 dni.
  • Przy osłabieniu, spadku odporności pij po 1 szklance naparu codziennie przez 2 tyg.
  • Aby złagodzić niestrawność i biegunkę, pij po 1 szklance naparu 2 razy dziennie przez 5-7 dni.
  • Aby przyspieszyć metabolizm i pracę wątroby, pij po 1 szklance naparu 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.
  • Przy infekcji dróg moczowych pij po 1 szklance naparu 3 razy dziennie przez 9-11 dni.

Dereniówka, czyli nalewka z owoców derenia. Przepis i stosowanie

Przepis:

1 kg owoców derenia wsyp do słoja, zmiażdż i wlej 1 l alkoholu 40 proc. Zamknij naczynie i odstaw w ciepłe, ciemne miejsca na miesiąc.

Przecedź, rozlej do butelek i przechowuj w ciemnej szafce do 1,5 roku.

Stosowanie:

  • Przy przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli, anginie, katarze pij po 1 łyżce dereniówki 3 razy dziennie przez 7-9 dni.
  • Przy osłabieniu, spadku odporności pij po 1 łyżce dereniówki codziennie przez 2 tyg.
  • Aby przyspieszyć metabolizm i pracę wątroby, pij po 1 łyżce dereniówki 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.

 

 

Czytaj więcej