Octy owocowe mają wiele leczniczych właściwości! Sprawdź, jak działają i jak je stosować
Każdy ocet z owoców ma inne właściwości zdrowotne. Jakie?
Fot. 123rf.com

Octy owocowe mają wiele leczniczych właściwości! Sprawdź, jak działają i jak je stosować

Octy owocowe nie tylko dodają smaku potrawom, ale też mają cenne właściwości lecznicze. Jak działają i jak je stosować? Sprawdź, na co pomaga ocet rokitnikowy, winogronowy, jabłkowy, malinowy, aroniowy, głogowy i gruszkowy. Wypróbuj przepis na domowy ocet.

Po octy owocowe sięgamy zwykle, by poprawić smak potraw. Ale te przyprawy mają też zdrowotne właściwości.

Jak działa i jak stosować ocet rokitnikowy?

Rokitnik jest niezwykle bogatym źródłem witamin – C, A i E. Dlatego odgrywa decydującą rolę w budowaniu odporności. Witamina A bierze udział w zwiększaniu liczby komórek zwanych naturalnymi zabójcami, czyli niszczących komórki zainfekowane przez wirusy. Witamina C wzmacnia błony śluzowe, które są pierwszą barierą chroniąca przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Z kolei witamina E wpływa m.in. na aktywność fagocytów, czyli komórek żernych niszczących, np. wirusy.

Jak stosować?

Codziennie rano, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, wypijaj na czczo 1-2 łyżki octu rozpuszczonego w 1/4 szklanki wody, co najmniej 20 minut przed posiłkiem.

Właściwości lecznicze octu winogronowego

Ciemne winogrona, a zwłaszcza ich skórka, są źródłem resweratrolu. Jest to związek chemiczny, polifenol, z grupy flawonoidów. Ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się organizmu. Zwiększają także ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy i nowotworów.

Jak stosować?

Ocet z czerwonych winogron świetnie podkreśla smak wszelkich sałatek, można też dodawać go do sosów do mięs. Nadaje się też do picia z dodatkiem wody, proporcje według gustu.

Co zawiera i jak działa ocet jabłkowy?

Skórki jabłek (z których robi się ocet) zawierają duże ilości pektyny. Działają one jak statyny, czyli leki obniżające cholesterol. Poza tym w jabłkach znajdują się związki polifenolowe. Polecane są więc osobom zagrożonym chorobami serca.

Jak stosować?

Pij codziennie wieczorem, małymi łykami, co najmniej godzinę przed snem, 1-2 łyżki octu rozpuszczone w szklance ciepłej wody. Wtedy działa najskuteczniej, ponieważ produkcja cholesterolu w wątrobie odbywa się nocą.

Ocet malinowy: właściwości lecznicze i stosowanie

Maliny mają bardzo niski indeks glikemiczny, za to zawierają bardzo dużo flawonoidów. Dzięki temu zmniejszają insulinooporność oraz regulują stężenie glukozy we krwi. Ocet malinowy pobudza produkcję enzymów, przyspieszając proces trawienia, oraz nasila uczucie sytości po posiłku. Obniża poziom cukru we krwi. Poza tym w occie malinowym znajdziemy salicylany, działające przeciwzapalnie.

Jak stosować?

Pół godziny przed posiłkiem pij 2 łyżki octu rozpuszczone w szklance wody.

 

Jak działa i jak stosować ocet aroniowy?

Aronia zawiera dużo witamin C i P oraz flawonoidów: rutynę i kwercetynę, katechiny, antocyjany i leukocyjany. Znajdziemy też witaminy: B2, B3, E, kwas foliowy oraz makro- i mikroelementy: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor. Dzięki temu składowi działa przeciwzapalnie, chroni naczynia krwionośne przed miażdżycą.

Jak stosować?

Można pić z wodą (łyżka na szklankę), codziennie rano, na czczo.

Właściwości lecznicze octu głogowego

Owoce głogu zawierają m.in. fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, witaminy C i z grupy B, pektyny oraz sole mineralne, dużą ilość flawonoidów i procyjanidów. Substancje te, zwłaszcza procyjanidy, powodują obniżenie ciśnienia krwi.

Jak stosować?

Ocet głogowy należy zażywać zawsze w porozumieniu z lekarzem, zwłaszcza jeśli bierzesz leki nasercowe. Pół godziny przed śniadaniem pij łyżkę octu rozpuszczoną w szklance ciepłej wody. Po tygodniu zrób 2 tygodnie przerwy.

Ocet gruszkowy: jak działa i jak go stosować?

Ocet z gruszek jest naturalnym źródłem łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów. Znajdują się w nim witamina K, kwas foliowy, jod, bor, potas, miedź. Kwasy: owocowe i octowy poprawiają perystaltykę jelit. Wpływają korzystnie na trawienie, zapobiegają zaparciom.

Jak stosować?

Ocet gruszkowy pasuje do zielonych sałat. W wypadku zaparć warto je jeść raz dziennie. Poza tym profilaktycznie można pić rano szklankę ciepłej wody z dodatkiem 2-3 łyżek octu lub 1/2 szklanki wody z łyżką octu przed posiłkami.

Przepis na domowy ocet owocowy. Jak go zrobić?

  1. Wybrane owoce wsypujemy do słoja, do 3/4 jego objętości.
  2. Zalewamy je wodą z cukrem – na 1 litr 4 kopiaste łyżki, tak aby przykryć owoce.
  3. Obwiązujemy otwór słoja ściereczką.
  4. Nastaw mieszamy 2 razy dziennie, przez 6 tygodni łyżką drewnianą lub plastikową, ale nie metalową. W tym czasie będzie zachodziła fermentacja, nastaw zacznie powoli pachnieć jak ocet.
  5. Kiedy surowiec przestanie się pienić i syczeć przy mieszaniu, a owoce opadną na dno, wtedy należy przelać nastaw przez sito i gazę, surowiec lekko odcisnąć.
  6. Ocet zlewamy do butelek i nie dokręcamy zakrętek – bo ocet jeszcze pracuje.
  7. Butelki stawiamy w chłodniejszym, ciemnym miejscu.

W czasie tworzenia się octu może pojawić się biały nalot (kożuszek fermentacyjny), który podczas mieszania znika. Półprzezroczysta błonka na wierzchu zlanego octu to tzw. matka octowa. Nie trzeba jej usuwać, za to warto dodać do nowego octu.

 

Czytaj więcej