Omlet ze szpinakiem i kiełkami – pyszne i sycące śniadanie dla dbających o linię
Omlet ze szpinakiem i kiełkami
Fot. 123rf.com

Omlet ze szpinakiem i kiełkami – pyszne i sycące śniadanie dla dbających o linię

Omlet to znakomita propozycja na śniadanie – jest pożywny i dostarcza organizmowi mnóstwo energii potrzebnej do efektywnej pracy i nauki. Jednocześnie jest w nim mało węglowodanów, które sprzyjają tyciu. W naszej wersji do omletu dodajemy zdrowe nowalijki: młody szpinak i kiełki. 

Omlet z młodym szpinakiem

Wartość kaloryczna: 641 kcal

Czas przygotowania: 15 min

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżka dowolnej mąki (opcjonalnie)
  • 2 garście młodego szpinaku
  • 2 łyżki słodkiego groszku (najlepiej świeżo wyłuskanego)
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka dowolnych kiełków

Sposób przygotowania:

  1. Jajka roztrzep dokładnie w misce, dodaj mleko, mąkę, kurkumę, łyżkę oliwy, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj połowę szpinaku.
  2. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Wylej na patelnię masę jajeczną, równo ją rozprowadź. Zredukuj ogień, przykryj. Smaż około 5 minut. Gdy spód będzie przypieczony, a wierzch ścięty, przełóż omlet na talerz.
  3. Obłóż omlet resztą świeżego szpinaku i złóż go na pół. Posyp groszkiem (jeśli groszek będzie trochę starszy, lepiej go wcześniej obgotować) i kiełkami.

 

 

Czytaj więcej