Piernik na piwie z bakaliami - wyśmienite ciasto na Boże Narodzenie
Tradycyjny piernik na piwie z bakaliami
Fot. 123rf.com

Piernik na piwie z bakaliami - wyśmienite ciasto na Boże Narodzenie

Tradycyjny piernik na piwie z bakaliami to przepis, który ma już ponad 60 lat. Aromatyczny, miękki i wilgotny - jest naprawdę idealny i smakuje wyśmienicie. Jak go przygotować? Nie jest to trudne, a na dodatek ciasto możesz przygotować wcześniej, gdyż zachowuje świeżość nawet do 4 tygodni!

Piernik to charakterystyczne ciasto Bożego Narodzenia. Pieczemy go od pokoleń na ten wyjątkowy czas. Choć przez lata powstało już setki nowoczesnych przepisów na piernik, to w ostatnich latach modne jest powracanie do starych, tradycyjnych receptur sprzed lat. Zgodnie z tym trendem przypominamy staropolski przepis na piernik na piwie z bakaliami. W oryginalnej recepturze, pochodzącej z lat 60. minionego stulecia, jest mowa o piwie słodowym. Ten trudno dostępny trunek można zastąpić piwem ciemnym lub jednym z tzw. damskich piw.

Piernik będzie dobry nawet po 4 tygodniach, więc możesz go przygotować znacznie wcześniej, kiedy masz więcej czasu i nie jesteś obciążona przedświątecznymi obowiązkami. 

Piernik na piwie z bakaliami

135180045_m
Tradycyjny piernik na piwie z bakaliami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 150 g masła
  • 350 g cukru trzcinowego
  • 6 jajek
  • 750 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 350 g miodu
  • 2-3 garści ulubionych bakalii
  • szczypta soli
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Kolejno wbijaj po jednym żółtku (białka odłóż), dalej miksuj. Następnie, naprzemiennie, dodawaj pozostałe składniki: przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną do piernika, piwo oraz rozpuszczony i wystudzony miód.
  2. Dorzuć posiekane bakalie (migdały, orzechy, rodzynki, figi, skórkę pomarańczową). Wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie połącz z resztą ciasta. Przygotuj dwie foremki keksowe (wyłóż je pergaminem lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą). Napełnij je ciastem. Piecz pierniki 75 minut w temperaturze 180°C.
  4. Wystudź, wyjmij z foremek. Udekoruj cukrem pudrem (jeśli chcesz, możesz też polać pierniki lukrem zrobionym z cukru pudru oraz soku z cytryny).

 

 

Czytaj więcej