Pierogowa podróż po Europie. Tyrolskie Schlutzkrapfen, gruzińskie chinkali, greckie tiropita
Gruzińskie pierogi chinkali.
Fot. 123RF

Pierogowa podróż po Europie. Tyrolskie Schlutzkrapfen, gruzińskie chinkali, greckie tiropita

My Polacy kochamy nasze pierogi, ale prawda jest taka, że daniem tym mogą się pochwalić także inne narody. Tyrolskie Schlutzkrapfen, gruzińskie chinkali, greckie tiropita – to tylko niektóre z wersji europejskich pierogów. Jesteście ciekawi, jak się je robi? Mamy dla Was najlepsze przepisy.

Schlutzkrapfen – tyrolskie pierogi z kapustą i serem

Składniki na ok. 40 sztuk:

Ciasto:

  • po 15 dag mąki wrocławskiej i żytniej typ 720
  • 125 ml gorącej wody
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Farsz:

  • 25 dag kiszonej kapusty
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 15 dag tłustego twarogu sernikowego
  • mała cebulka
  • mielony kminek
  • ostra mielona papryka
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki białego wina

Przygotowanie:

Dwa rodzaje mąki wymieszaj z solą, olejem i jajkiem. Zagniatając ciasto powoli dolewaj wodę. Elastyczne ciasto odłóż na 10 minut.

Boczek pokrój w kosteczkę. Zrumień, wytop na suchej patelni. Skwarki wyjmij, a do tłuszczu dodaj posiekaną cebulkę, kminek i chili. Uduś. Dołóż poszatkowaną kapustę, podlej winem i duś, aż odparuje płyn. Dodaj skwarki i ostudź. Wymieszaj z twarogiem.

Ciasto wałkuj porcjami na cienkie placki, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj na nie farsz, zalepiaj brzegi formując pierogi. Gotuj porcjami 30 sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Podaj polane skwarkami z boczku lub posypane parmezanem i siekanym szczypiorkiem.

88266716_l
Tyrolskie pierogi Schlutzkrapfen.

Gruzińskie chinkali z mięsem

Składniki na ok. 30 sztuk:

Ciasto:

  • 90 dag mąki
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 1 kg świeżo zmielonej wołowiny lub baraniny
  • duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 l bulionu
  • kolendra
  • pieprz

Przygotowanie:

Mięso połącz z drobno posiekaną natką, startą na tarce cebulą oraz bulionem. Całość intensywnie mieszaj przez 3-4 minuty, aż mięso wchłonie cały bulion. Na koniec przypraw.

Z podanych składników zagnieć ciasto (będzie dość twarde). Rozwałkuj, wykrawaj krążki o 12 cm średnicy. Na każdym układaj porcyjkę farszu, zalepiaj brzegi nad farszem formując sakiewkę.

Pierożki wrzuć na posolony wrzątek i gotuj około 5 minut, od czasu do czasu delikatnie je zamieszaj. Wyjmij łyżką cedzakową, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj natychmiast. Chinkali jemy palcami chwytając za czubek.

67615686_m
Gruzińskie pierogi chinkali.

Greckie tiropita z serem

Składniki na ok. 6 sztuk:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 15 dag koziego twarożku
  • 20 dag sera feta
  • 3 łyżki świeżych listków tymianku
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • pieprz

Kozi serek i fetę umieść w misce, rozetrzyj widelcem. Wbij jajko, dodaj listki tymianku oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Utrzyj do powstania jednolitej masy.

Wyjmij jeden płat ciasta filo, następne natychmiast przykryj ściereczką, gdyż szybko wysychają. Rozłożony płat za pomocą pędzelka posmaruj oliwą. Nałóż kolejny płat, posmaruj. Czynności powtarzaj do wyczerpania składników. Całość pokrój na równe kwadraty. Na każdy nałóż farsz i złóż na trójkąt zalep brzegi.

Pierogi ułóż na blasze, posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 15-20 min w temp.

160399006_l
Greckie pierogi tiropita.

 

Czytaj więcej