Piwny grzaniec z jajkiem na przeziębienie. Zobacz, jak go zrobić [WIDEO]!
Piwny grzaniec z jajkiem to pyszny napój pomagający na przeziębienie.
Fot. 123RF

Piwny grzaniec z jajkiem na przeziębienie. Zobacz, jak go zrobić [WIDEO]!

Po grzane piwo chętnie sięgamy zimową porą, bo rozgrzewa i relaksuje. Ten pyszny napój alkoholowy z dodatkiem korzennych przypraw i żółtkiem jajka pomoże także w walce z infekcjami. Zobacz, jak go zrobić!

Grzane piwo z jajkiem to świetny sposób na poprawienie sobie nastroju. Rozgrzewa, ułatwia zasypianie i pomoże tez w walce z przeziębieniem. Zobacz przepis!

Grzane piwo z jajkiem idealne na przeziębienie

Grzane piwo zawierające alkohol skutecznie pomaga łagodzić objawy przeziębienia. Po wypiciu takiego grzańca wieczorem poczujemy ukojenie bólu mięśni i szybciej zaśniemy oraz szybciej uporamy się gorączką. Poza tym alkohol rozszerza naczynia krwionośne, dlatego poprawi krążenie krwi w błonach śluzowych, co jest ważne podczas kataru.  

Grzaniec z korzennymi dodatkami ma korzystny wpływ na układ odpornościowy dzięki zawartości naturalnego antybiotyku – tetracykliny. W piwie znajdziemy też naturalne antyoksydanty oraz dużo witamin z grupy B (tj. niacyna, kwas foliowy, B6, B2 oraz B5), a także wapń, krzem, żelazo czy potas. Ale uwaga! Grzane piwo to napój alkoholowy, a ponadto wyjątkowo kaloryczny, dlatego nie powinniśmy raczyć się nim zbyt często. 

Jak zrobić piwny grzaniec z jajkiem?

 

 

Składniki

  • butelka piwa
  • 2 laski cynamonu
  • kilka goździków
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Piwo przelej do rondelka. dodaj laski cynamonu, goździki. Zagotuj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. 
  2. Żółtka utrzyj z cukrem w osobnym naczyniu. Dodaj zebraną z wierzchu piwną pianę i wymieszaj.
  3. Następnie dodawaj do kogla-mogla po chochelce piwa, aż do opróżnienia garnka, w międzyczasie mieszając. Gotowy napój przelej do szklanek. Smacznego!

 

 

Czytaj więcej