Pomidory w zalewie octowej z czosnkiem. Pyszne przetwory na zimę
Pomidory w zalewie octowej z czosnkiem.
Fot. 123RF

Pomidory w zalewie octowej z czosnkiem. Pyszne przetwory na zimę

Gdy skończy się sezon na świeże polskie pomidory, dobrze mieć w spiżarni zapas słoiczków z pachnącymi latem sałatkami. Będą idealne do mięsa lub jako wyrazisty dodatek do kanapek.

Pomidory są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Swoją czerwień zawdzięczają likopenowi, który jest bardzo istotnym przeciwutleniaczem. Chroni nas przed chorobami nowotworowymi, hamuje rozwój wolnych rodników oraz opóźnia proces starzenia się skóry. W pomidorowych przetworach znajdziemy go jeszcze więcej niż w surowych warzywach. Pomidory są ponadto dobrym źródłem błonnika, potasu i żelaza. Lepiej przygotować przetwory z własnych zbiorów i cieszyć się nimi zimą, niż kupować importowane odmiany. 

Pomidory w zalewie octowej z czosnkiem to znakomite, domowe przetwory na zimę, które wyczarujesz z niewielu składników. Będą idealnym dodatkiem do wielu dań. Wypróbuj koniecznie!

Jakie zioła pasują do pomidorów?

Najlepsze zioła do pomidorków to świeży tymianek, oregano, rozmaryn, bazylia oraz majeranek.

Pomidory w zalewie octowej z czosnkiem

60656916_m
Pomidory w zalewie octowej z czosnkiem.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 1,3 kg twardych małych pomidorków 
  • 2-3 słodkie podłużne papryczki
  • 2 główki czosnku 
  • zioła
  • 1 szklanki octu 10 proc.
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • po 5 ziaren ziela ang. i liści laurowych
  • 1 łyżka gorczycy

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej 1 l wody. Dodaj ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę. Składniki zalewy
    zagotuj. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
  2. Pomidorki umyj, pozbaw szypułek. Opłukane czerwone papryczki pokrój w ukośne plasterki. Czosnek podziel na ząbki, pozbaw osłonek. Wyparz dowolnej wielkości słoiczki. Rozłóż przygotowane warzywa. Dodaj po gałązce ziół. Wlej chłodną zalewę z przyprawami.
  3. Zamknięte słoiki ustaw w garnku z wodą. Ogrzewaj, aż zalewa w środku zacznie lekko wrzeć.

 

Czytaj więcej