Gdy skończy się sezon na świeże polskie pomidory, dobrze mieć w spiżarni zapas słoiczków z pachnącymi latem sałatkami. Będą idealne do mięsa lub jako wyrazisty dodatek do kanapek.
Pomidory są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Swoją czerwień zawdzięczają likopenowi, który jest bardzo istotnym przeciwutleniaczem. Chroni nas przed chorobami nowotworowymi, hamuje rozwój wolnych rodników oraz opóźnia proces starzenia się skóry. W pomidorowych przetworach znajdziemy go jeszcze więcej niż w surowych warzywach. Pomidory są ponadto dobrym źródłem błonnika, potasu i żelaza. Lepiej przygotować przetwory z własnych zbiorów i cieszyć się nimi zimą, niż kupować importowane odmiany.
Pomidory w zalewie octowej z czosnkiem to znakomite, domowe przetwory na zimę, które wyczarujesz z niewielu składników. Będą idealnym dodatkiem do wielu dań. Wypróbuj koniecznie!
Najlepsze zioła do pomidorków to świeży tymianek, oregano, rozmaryn, bazylia oraz majeranek.
Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Przygotowanie