Produkty bezglutenowe – lista. Praktyczna ściąga dla osób, które chcą wykluczyć z diety gluten
Produkty bezglutenowe są specjalnie opisane - jest na nich informacja, że nie zawierają glutenu (gluten free), a także symbol przekreślonego kłosa.
Fot. 123/RF

Produkty bezglutenowe – lista. Praktyczna ściąga dla osób, które chcą wykluczyć z diety gluten

Produkt może zostać oznaczony jako bezglutenowy, jeśli jego producent gwarantuje, że zawiera on poniżej 20 ppm glutenu (20 miligramów na kilogram). Na opakowaniu może go wówczas opisać jako produkt bezglutenowy (gluten free) oraz oznaczyć międzynarodowym licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa lub innym symbolem oznaczającym produkt bezglutenowy. Zobacz listę produktów, po które możesz śmiało sięgać, gdy masz objawy nadwrażliwości na gluten lub cierpisz na celiakię.

Dieta bezglutenowa to konieczność dla osób, które cierpią na celiakię i reagują stanem zapalnym jelita cienkiego na kontakt z obecnym w zbożach białkiem, czyli glutenem. Coraz częściej na wykluczenie z diety glutenu decydują się również osoby, które nie chorują na celiakię, ale podejrzewają u siebie są nadwrażliwość na gluten i gorzej się po nim czują.

Aby mieć pewność co do zawartości glutenu w kupowanym produkcie, zawsze zapoznaj się z jego składem. Jeśli producent użyje surowca zawierającego gluten, musi taką informację podać na etykiecie gotowego wyrobu. Osoby z nadwrażliwością na glutenu, a tym bardziej chorujące na celiakię, nie powinny wybierać produktów, które zawierają ostrzeżenia o możliwej zawartości glutenu. Na początku dieta może wydawać się trudna a wybór składników bardzo ograniczony. Na szczęście dzisiaj  w sklepach spożywczych i na bazarach dostępne są naturalne, zdrowe produkty bezglutenowe, po które śmiało można sięgać i komponować z nich smaczne posiłki.

Produkty bezglutenowe –  lista

  • Zboża naturalnie bezglutenowe: ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, teff, sorgo.
  • Kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa).
  • Wyroby certyfikowane ze znaczkiem przekreślonego kłosa, który oznacza, że produkt został oczyszczony z glutenu: mąki, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana i ryżowa, pieczywo i makarony, popcorn bez dodatków, certyfikowany owies, bułka tarta.
  • Świeże, nieprzetworzone mięso, ryby, jaja. Wędliny oznaczone jako bezglutenowe.
  • Mleko świeże, UHT, zagęszczone, w proszku, kefir, maślanka, śmietana, jogurt naturalny, twaróg naturalny, ser żółty.
  • Masło, smalec, olej roślinny, oliwa z oliwek, masła orzechowe, orzechy.
  • Wszystkie warzywa świeże, konserwowane bez dodatków, również strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana, mąka ziemniaczana.
  • Wszystkie owoce świeże, konserwowane bez dodatków.
  • Cukier, dżem, miód, syrop klonowy, melasa, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele, budynie, ciasta i ciastka oznaczone jako bezglutenowe.
  • Herbata i kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole (np. wódka, rum), wino, piwo bezglutenowe, cydr.
  • Sól, pieprz ziarnisty, zioła, ocet winny, spirytusowy, jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy (tamari).
  • Zupy z dozwolonych produktów.
  • Bezglutenowy proszek do pieczenia, soda oczyszczona, drożdże.

17702019_m
Na produktach bezglutenowych szukaj symbolu przekreślonego kłosa.
123RF

Produkty zabronione na diecie bezglutenowej

W diecie bezglutenowej zabronione są następujące zboża oraz wszystkie produkty, które je zawierają:

  • pszenica (również orkisz, płaskurka, samopsza),
  • jęczmień,
  • żyto,
  • zwykły niecertyfikowany owies.

Owies jest zbożem naturalnie bezglutenowym, ale niestety jest silnie zanieczyszczony glutenem przez samosiejki innych zbóż na polach oraz w procesie przetwarzania, dlatego jest zabroniony w diecie bezglutenowej. Na rynku dostępny jest jednak certyfikowany owies bezglutenowy, którego spożywanie jest dozwolone. Owies przeznaczony dla osób na diecie bezglutenowej musi być specjalnie wyprodukowany, przygotowany lub przetworzony - tak, aby oczyścić go z zanieczyszczenia pszenicą, żytem, jęczmieniem lub ich odmianami krzyżowymi, a zawartość glutenu w takim owsie nie może przekraczać 20 mg/kg).

Menu oparte na produktach bezglutenowych

Aby uniknąć dolegliwości, osoby chore na celiakię lub nadwrażliwe na gluten powinny całkowicie wykluczyć go z jadłospisu. Zalecane jest spożywanie czterech- pięciu posiłków dziennie przygotowanych z naturalnych, nieprzetworzonych produktów, bądź z wykorzystaniem zamienników produktów zbożowych, np. bezglutenowego pieczywa, makaronów. Taka dieta, choć wyklucza gluten, może być zbilansowana i smaczna. Na początku warto korzystać z przepisów przygotowanych przez dietetyka, które z czasem mogą stać się inspiracją do stworzenia własnej książki kucharskiej z ulubionymi daniami i przekąskami przygotowanymi na bazie produktów bezglutenowych.

Lista produktów bezglutenowych - źródło: celiakia.pl

 

Czytaj więcej