Prosty przepis na pyszną kiszonkę z pomidorów. Wykorzystasz ją do wielu dań!
Z pomidorów można przygotować smaczną kiszonkę, którą można dodać do wielu dań
Fot. 123RF

Prosty przepis na pyszną kiszonkę z pomidorów. Wykorzystasz ją do wielu dań!

Kiszone pomidory to mało znana kiszonka w Polsce. Kochają ją za to nasi wschodni sąsiedzi z Ukrainy. Dodasz je do zupy, sałatki, mięs i wielu innych potraw. Jest to też doskonałą przekąska. Podajemy bardzo prosty przepis na kiszone pomidory – zrób koniecznie kilka słoiczków na zimę i przekonaj się, że warto!

Kiszonki to cenne źródło wielu witamin i składników mineralnych. To naturalny probiotyk, dlatego powinniśmy jeść ich jak najwięcej.

Z kiszonych pomidorów zrobimy pyszną zupę o wybornym, kwaskowatym smaku. Możesz dodać je też do sałatki, czy jako osobny dodatek do obiadu (pasują np. do pieczonych mięs z ziemniaczkami).  Takiego pomidora możesz też położyć na kanapki. Dzięki kiszeniu zachowują swoje wartości odżywcze.

Kiszone pomidory – popularna kiszonka na Ukrainie

Kiszone pomidory są niezwykle popularne u naszych wschodnich sąsiadów: na Białorusi, w Rosji, a szczególnie na Ukrainie. Tam kisi się wszelkie dostępne warzywa. U nas ten zwyczaj nie jest tak popularny. Co prawda nie wyobrażamy sobie kuchni bez kiszonych ogórków czy kapusty, ale o innych warzywach zapominamy. A przecież kiszenie to najlepszy sposób na zachowanie składników odżywczych w warzywach.

Przepis na kiszone pomidory przywędrował do nas z Ukrainy. Jest to bardzo popularna kiszonka wśród mieszkańców tego kraju. Jedyna różnica jest taka, że Ukraińcy najczęściej kiszą warzywa w beczkach, a nie w słoikach.

Kiszone pomidory

107639722_m
Kiszone pomidory.
123RF

Składniki:

  • pomidory
  • czosnek
  • pieprz w ziarnach
  • ziele angielskie
  • chrzan
  • koper
  • woda
  • sól

Przygotowanie:

  1. Niestety nie da się podać dokładnych proporcji składników, bo zależy, np. od tego, jakiej wielkości pomidory posiadasz, jaki jest ich kształt i jakiej wielkości masz słoiki.
  2. Przygotuj zatem twarde pomidory w dowolnej ilości. Do słoików włóż po kilka ząbków czosnku, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kawałki korzenia chrzanu i koper z baldachami.
  3. Ułóż ciasno pomidory. Zalej wodą z solą (2 łyżki na 1 l). Kiś 2 tygodnie.

 

Czytaj więcej