Przystawki ze śledziem na Wigilię i świąteczną kolację. 4 doskonałe przepisy
Fot. 123rf.com

Przystawki ze śledziem na Wigilię i świąteczną kolację. 4 doskonałe przepisy

Przystawki i sałatki ze śledzi podajemy je na Wigilię i świąteczną kolację. Ale my podsuwamy ci pomysły na specjały, które możesz zrobić wcześniej i przechować w słoju. Łączą w sobie tradycję z nowoczesnością.  Wypróbuj nasze przepisy na sałatkę ziemniaczaną ze śledziami, filety śledziowe po kaszubsku, rolmopsy śledziowe po włosku z suszonymi pomidorami i orzechami oraz matiasy śledziowe pod warzywną pierzynką. 

Śledzie to pyszne i zdrowe ryby. Warto je jeść nie tylko od święta, bo są bardzo zdrowe. Bez śledzi nie wyobrażamy sobie kolacji wigilijnej i bożonarodzeniowego ucztowania. Zapewne każda z nas ma własne tradycyjne przepisy na śledzie, które uwielbia cała rodzina. Ale jeśli chcesz wprowadzić coś nowego do rodzinnego menu, mamy dla ciebie cztery wyjątkowe i pyszne propozycje na przystawki i sałatki ze śledzi. 

Nie musisz czekać do ostatniej chwili - te dania możesz przygotować wcześniej i przechować w słoiku do świąt. Odpowiednio przechowane nie zepsują się i zachowają doskonały smak!

Sałatka ziemniaczana ze śledziami

11039008_m
Sałatka ziemniaczana ze śledziami
fot. 123rf.com

Składniki:

  • 40 dag matiasów
  • 4 ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki konserwowe
  • ocet jabłkowy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • olej

Przygotowanie:

  1. Matiasy wymocz. Ziemniaki ugotuj z solą w mundurkach. Ostudź, obierz, pokrój w plastry (możesz użyć foremki). Cebulę potnij w krążki. Razem z ziemniakami włóż do miski, skrop octem. Odstaw na 30 minut.
  2. Dodaj obrane i starte jabłko, półplasterki ogórka, posiekany koperek oraz pokrojone śledzie. Przypraw całość pieprzem, skrop olejem.

Filety śledziowe po kaszubsku

Filety śledziowe po kaszubsku 112513452_m
Filety śledziowe po kaszubsku
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 filetów matiasów
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 5 dag rodzynek
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • miód
  • pieprz
  • cynamon
  • olej

Przygotowanie:

  1. Matiasy opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Cebule potnij w piórka. Zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, pół łyżeczki cynamonu i ziele angielskie. Wymieszaj, dopraw pieprzem i miodem. Duś na wolnym ogniu 15 minut.
  2. Przestudź. Włóż pokrojone śledzie. Wsyp rodzynki, wymieszaj. Przełóż do słoja i odstaw na 2 doby.

Rolmopsy śledziowe po włosku z suszonymi pomidorami i orzechami

Rolmopsy śledziowe po włosku z suszonymi pomidorami i orzechami 49390403_m
Rolmopsy śledziowe po włosku z suszonymi pomidorami i orzechami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • po 10 filetów śledziowych i suszonych pomidorów
  • 5 orzechów włoskich
  • ocet winny,
  • olej,
  • cukier
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • bazylia

Przygotowanie:

  1. Filety mocz 2 godziny. Zagotuj 1/2 szklanki czerwonego octu winnego z 2 szklankami wody, łyżeczką cukru, 2 liśćmi laurowymi i 5 ziarnami ziela. Ostudź.
  2. Zalej śledzie, odstaw na noc. Na każdym płacie ułóż po 1 pomidorze, listku bazylii i połówce orzecha. Zroluj, zalej olejem. Odłóż na noc.

Matiasy śledziowe pod warzywną pierzynką

Matiasy śledziowe pod warzywną pierzynką 155927702_m
Matiasy śledziowe pod warzywną pierzynką
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1/2 kg filetów matiasów
  • 2 buraki
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 5 jajek
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ogórki konserw.
  • 5 łyżek majonezu
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Buraki, ziemniaki i marchew ugotuj, zetrzyj. Jajka ugotuj na twardo, posiekaj. Śledzie pokrój. Wymieszaj z posiekanymi ogórkami i cebulą oraz 2 łyżkami oleju. Dopraw pieprzem.
  2. Śledzie ułóż na półmisku. Warstwami kładź na nie jajka i warzywa. Ostatnią warstwą powinny być doprawione buraki z majonezem.

 

Czytaj więcej