Zielony tort ombre pysznie smakuje i efektownie wygląda. A do tego jest dietetyczny
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Pyszne, efektowne i niskokaloryczne – czyli torty idealne. Przepisy bez cukru i mąki pszennej
Elżbieta Bożek
02.05.2023 14:23
Tort jest niekwestionowanym królem ciast. Zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Niestety zwykle tak jak jest pyszny, tak i tuczący. Na szczęście nie w każdym przypadku! My proponujemy przepisy na dwa smakowite i efektowne torty bez cukru, mąki pszennej i masła, które mają o wiele mniej kalorii, niż te tradycyjne.
Czy można przygotować tort, który nie byłby kaloryczną bombą? Jest to możliwe, dzięki zastąpieniu najbardziej tuczących składników – czyli cukru, mąki i masła lżejszymi zamiennikami. Dzięki temu, wartość kaloryczna 1 porcji (ok. 100 g) to niecałe 240 kcal, czyli nawet o sto kalorii mniej niż jest w tradycyjnym torcie. Możesz sobie pozwolić na zjedzenie kawałka także wtedy, gdy szczególnie dbasz o linię.
Zielony torcik ombre
Zielony tort ombre z krememFot. 123rf.com
Wartość kaloryczna 1 porcji: 230 kcal
Czas przygotowania: 85 min
Przepis na: 10 porcji
Składniki:
Biszkopt:
po 1/2 szkl. mąki kukurydzianej i mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. ksylitolu
4 jajka
3 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha
sól;
Poncz:
1/3 szkl. wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny;
Krem:
25 dag serka homogenizowanego light
2 łyżki serka mascarpone
3 łyżki pudru z ksylitolu
skórka otarta z 1/2 cytryny
owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mąki i szczyptę soli przesiej. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj po 1 łyżce ksylitolu na zmianę z 1 żółtkiem, po każdym miksując do połączenia się składników. Na końcu wmieszaj mąki. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj szczyptę matchy (lub spiruliny albo trochę zmiksowanego szpinaku), do drugiej – 1 łyżeczkę matchy (lub odpowiednio więcej spiruliny albo szpinaku), do reszty – pozostałą matchę (lub jeszcze więcej zamienników).
Piecz kolorowe biszkopty w trzech turach, w 180 st., każdą po ok. 25 minut. Ostudź, każdy placek przetnij na 2 blaty. Składniki ponczu wymieszaj, lekko nasącz blaty.
Krem: oba serki zmiksuj ze skórką i ksylitolem. Przełóż nim blaty, układając je od najjaśniejszego do najciemniejszego. Wierzch posmaruj resztą kremu i udekoruj owocami.
Nasza rada
Do kremu dodaj 2 łyżki bardzo drobno posiekanych listków mięty albo łyżkę likieru miętowego.
Tort wiśniowo-jogurtowy
Tort wiśniowo-jogurtowyFot. 123rf.com
Wartość kaloryczna: 239 kcal
Czas przygotowania: 50 min
Przepis na: 10 porcji
Składniki:
Ciasto:
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
2 jajka
1/3 szkl. zmielonego na puder ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Masa biała:
60 dag jogurtu greckiego
50 dag serka homogenizowanego light
4 łyżki płynnego miodu
7 łyżeczek żelatyny
1 łyżeczka esencji migdałowej;
Masa owocowa:
40 dag mrożonych wiśni
2 op. galaretki wiśniowej
Sposób przygotowania:
Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z ksylitolem na puszystą masę. Domieszaj dodawaną porcjami mąkę. Masę przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 25 minut w 180 st.
Masa owocowa: wiśnie rozgotuj, zmiksuj. Wsyp galaretki, mieszaj, aż się rozpuszczą. Masa biała: żelatynę rozpuść w 1/2 szkl. ciepłej wody. Schłodzony jogurt połącz z miodem i przestudzoną żelatyną, szybko zmiksuj. Domieszaj serek i esencję.
Połowę masy wylej na ostudzony biszkopt (w foremce). Wstaw do zamrażalnika. Gdy zacznie tężeć, nałóż masę owocową. Mroź ok. 15 minut. Nałóż resztę masy jogurtowej, chłodź, aż stężeje. Udekoruj wg uznania.
Nasza rada
W wersji bakaliowej. Garść rodzynek i pokrojonych fig zalej odrobiną rumu. Osącz i wymieszaj z tężejącą masą jogurtową.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.