Pyszne i zdrowe placuszki warzywne. 4 wegetariańskie propozycje na obiad lub kolację
Placuszki warzywne z białej fasoli to pyszna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych
Fot. 123rf.com

Pyszne i zdrowe placuszki warzywne. 4 wegetariańskie propozycje na obiad lub kolację

Placuszki warzywne są złociste i chrupiące. Doskonale sprawdzą się jako wegetariański obiad lub ciepła zimowa kolacja. Można je też podawać jako oryginalną przystawkę lub dodatek do głównego dania. Wypróbuj nasze pyszne przepisy na placuszki warzywne z białej fasoli, kalafiora, kapusty i ziemniaków z żółtym serem. 

Placki ziemniaczane wszyscy doskonale znamy i lubimy. Ale podobne danie można przygotować również z innych warzyw - będzie to oryginalna, ale równie smaczna alternatywa dla tego tradycyjnego dania. Placuszki warzywne to także doskonała propozycja na obiad lub kolację dla wegetarian. 

Z czym podawać placki warzywne?

Na obiad lub kolację placuszki warzywne można podawać samodzielnie, ale doskonale smakują też z dodatkiem sosu lub dipu. Ponadto na obiad placki mogą być także głównym składnikiem dania głównego - wegetariańską wersją kotleta schabowego lub mielonego i podawane z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką. Możesz je także podawać jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków i sałatki lub grillowanych warzyw. Najlepiej smakują na ciepło. 

Placuszki warzywne z kalafiora

85851241_m
Placuszki kalafiorowe
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 ugotowany na półtwardo kalafior (lub 1 op. zblanszowanych mrożonych różyczek)
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Wbij całe jajka. Dodaj 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz tyle bułki tartej, by dało się formować placuszki. Masę dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Nabieraj łyżką porcje masy. Formuj na patelni placuszki. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony. Osącz na ręczniku kuchennym.
  3. Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Połącz z gęstym jogurtem (typu greckiego). Dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, solą oraz pieprzem. Sos czosnkowy podawaj na stół do gorących placuszków kalafiorowych.

Placki warzywne z białej fasoli

95931932_m
Placuszki warzywne z białej fasoli
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • czerstwa kajzerka
  • mleko do namoczenia
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki posiekanej natki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej
  • sól, pieprz
  • tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę zalej wodą, odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Odlej. Kilka łyżek fasoli odłóż. Resztę zmiel w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz cebulą.
  2. Do masy wbij jajko. Dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę i odłożoną fasolę. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Łyżką nabieraj porcje masy. Smaż na oleju złote placki (po 2-3 min z każdej strony).

Nasza rada: W ten sam sposób możesz przygotować placuszki z grochu lub ciecierzycy. Pamiętaj, by warzywa strączkowe dobrze doprawić. Do grochu pasują czosnek i majeranek, do ciecierzycy kumin, curry i wędzona papryka.

Placuszki kapuściane z natką

52327663_m
Warzywne placuszki kapuściane z natką pietruszki
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1/3 główki białej kapusty
  • 2 ziemniaki
  • po 1 cebuli i marchwi
  • 2 jajka
  • po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1/2 pęczka natki
  • sól, pieprz
  • słodka mielona papryka
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj oczyszczoną kapustę, oprósz ją solą i odstaw na 15 minut. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, również odstaw na 15 minut. Posiekaj obraną cebulę. Marchew oczyść, zetrzyj na tej samej tarce co ziemniaki. Połącz z odciśniętą kapustą i ziemniakami. Dorzuć cebulę oraz poszatkowane listki natki.
  2. Warzywa połącz z jajkami. Dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Masę dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Partiami smaż rumiane placuszki (po kilka minut z każdej strony).

Placki ziemniaczane z serem

94461586_m
Placki ziemniaczane z żółtym serem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 100 g twardego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy
  • curry
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, poszatkuj, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj do ziemniaków razem ze startym serem i posiekanym czosnkiem. Masę zagęść mąką, dopraw solą, pieprzami i curry.
  2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Nakładaj porcje masy. Formuj placki. Smaż po kilka minut z każdej strony. Osącz z nadmiaru tłuszczu.

Nasza rada: Do placków podaj sos tatarski. Przygotujesz go z majonezu, posiekanej cebuli, ogórków konserwowych, grzybów z octu oraz soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku.

 

 

Czytaj więcej