Dorsz na pikantnie pieczony w papierowych papilotach można przygotować także w lekkostrawnej wersji dla osób z chorobami wątroby
Fot. 123rf.com
Obiady
Ryby pieczone w papierowych papilotach. Wypróbuj w wersji klasycznej i lekkostrawnej
06.10.2022 16:23
Ryby pieczone w papierowych papilotach są pyszne, a jednocześnie zdrowe, bo do ich przygotowania nie dodajemy tyle tłuszczu. Wypróbuj nasze propozycje na dorsza na pikantnie i mintaja z kolorową papryką pieczone w papierowych papilotach. Te przepisy możesz też przygotować w lekkostrawnej wersji, jeśli masz chorą wątrobę lub żołądek.
Dzięki technice pieczenia w papierowych papilotach ryba zachowuje swój kształt, soczystość i wartości odżywcze. Plusem jest też to, że do przygotowania dania używa się minimalnej ilości tłuszczu.
Jak przygotować ryby w papilotach przy chorej wątrobie lub żołądku?
Osoby z marskością, stłuszczeniem albo po wirusowym zapaleniu wątroby nie powinny spożywać cebuli. Zamiast niej do przepisu na pikantnego dorsza pieczonego w papierowych papilotach dodaj talarki marchewki oprószone odrobiną startego imbiru i kurkumy w proszku. Dzięki temu potrawa zachowa swą pikantność, i zyska orientalny smak, doda też energii i poprawi humor.
Osoby z problemami żołądkowymi, cierpiące na niestrawność lub na choroby trzustki, a także osoby starsze, u których z wiekiem zmniejsza się tolerancja na surowe warzywa i owoce, przygotowując mintaja z kolorową papryką pieczonego w papilotach, powinny wcześniej sparzyć paprykę i zdjąć delikatnie z niej skórkę. Można także zamienić paprykę na plastry cukinii posypane mieloną słodką papryką.
Dorsz na pikantnie pieczony w papierowych papilotach
Składniki:
4 dzwonka dorsza
1 czerwona cebula
1 cytryna
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
kilka gałązek tymianku
kolorowy pieprz sos sojowy
Przygotowanie:
Odkrój kilka plasterków cytryny, z reszty wyciśnij sok. Wymieszaj go z olejem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chili, pieprz i sos sojowy. Rybę polej marynatą. Odstaw na 30 min.
Cebulę obierz, potnij w plastry. Kawałki ryby umieść na podwójnie złożonych kawałkach pergaminu. Obłóż plasterkami cytryny i cebuli i tymiankiem.
Dłuższe boki zawiń do środka, krótsze skręć i zwiąż sznureczkiem. Piecz 18-20 minut w temp. 180°C.
Mintaj z kolorową papryką pieczony w papierowych papilotach
Składniki:
4 filety z mintaja
2 kolorowe papryki
2 cytryny
4 łyżki oliwy
4 łyżki białego wina
sól
grubo mielony kolorowy pieprz
majeranek i tymianek
Przygotowanie:
Z jednej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, dodaj je do oliwy. Dosyp zioła, sól i pieprz. Drugą cytrynę pokrój w plastry. Papryki potnij w kosteczkę.
Przygotuj 4 podwójnie złożone kawałki pergaminu (15 na 15 cm). Rozłóż na nich składniki. Przygotuj kolejne 4 kawałki papieru (35 na 28 cm). Ułóż na nich papiery z rybą, papryką i cytryną. Polej oliwą z ziołami i winem.
Dłuższe brzegi papieru zawiń do środka, tak by zachodziły na siebie, krótsze zawiń pod spód. Piecz 15 minut w temperaturze 200°C.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.