Soczysta pierś z indyka może być podstawą innych dań. 4 przepisy na obiad z "recyklingu"
Soczysta pieczona pierś z indyka. Można z niej przygotować 4 dania na obiad
Fot. 123rf.com

Soczysta pierś z indyka może być podstawą innych dań. 4 przepisy na obiad z "recyklingu"

Soczysta pieczona pierś z indyka to doskonała propozycja na obiad. Jeśli zostanie, nie wyrzucaj jej. Na bazie tego dania możesz przygotować aż trzy kolejne obiady, a nawet kanapki na drugie śniadanie. Zobacz, jak kreatywnie wykorzystać pieczeń z indyka i przerobić ją na zapiekankę ziemniaczaną, szaszłyki oraz potrawkę. Oszczędzisz czas i nie zmarnujesz jedzenia, a efekt każdego dnia będzie równie pyszny. 

Odpowiednio zamarynowane i upieczone mięso indyka jest soczyste, delikatne i idealne jako baza do wielu potraw. "Recykling" w kuchni nie tylko zapobiegnie marnowaniu żywności, ale też oszczędzi Ci czasu i pracy - dania z gotowych półproduktów przygotowuje się znacznie szybciej i sprawniej. 

Jak przyrządzać filet z indyka?

Filet z indyka rzadziej trafia na nasze stoły niż mięso z kurczaka. A jest do niego bardzo podobny. Pierś indyka ma jednak delikatniejszy smak niż kurczak, ale zawiera więcej witamin i składników mineralnych. Indyk ma przy tym mniej tłuszczu i jest mniej kaloryczny, choć ta różnica nie jest zbyt duża. Filet z kurczaka w 100g ma ok. 100 kcal, a indyk w takiej samej gramaturze - 80 kcal. 

Jak piec mięso z indyka?

Mięso z indyka jest jednak równie uniwersalne jak mięso z kurczaka. Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia i duszenia. Nie wymaga przy tym dużo czasu i pracy, gdyż bardzo szybko przechodzi przez obróbkę termiczną. Mięso z indyka, przygotowujemy tak, jak z kurczaka. Gotujemy, smażymy, pieczemy krótko w wysokiej temperaturze. Optymalna temperatura to 160 stopni, a kilogram mięsa powinien być pieczony 45 minut. Czas pieczenia każdego dania obliczamy analogicznie sprawdzając masę mięsa przed włożeniem do piekarnika. Warto też kontrolować stan mięsa w trakcie przygotowywania co 20-30 minut, gdyż przetrzymane w piekarniku zbyt długo, szybko staje się suche i nieapetyczne. 

Jak przyprawić mięso z indyka?

Filet z indyka warto przyprawiać łagodnymi przyprawami podkreślającymi jego delikatny smak. Ostre i wyraziste przyprawy mogą go całkowicie zdominować, co obniży wartość smakową mięsa. Aby przygotować mięso w łagodnej wersji, podstawowe przyprawy do indyka to sól, pieprz i czosnek. Jeśli chcemy dodać mu bardziej wyrazistego smaku, możemy przyprawić filet curry, imbirem, miodem, papryką słodką, sokiem z cytryny lub cynamonem. Aby mięso indyka było idealnie soczyste i aromatyczne, warto marynować go w przyprawach z dodatkiem łyżki masła lub oliwy z oliwek przez 24 godziny. 

Z czym łączyć filet z indyka?

Filet z indyka świetnie smakuje skomponowany z warzywami - przede wszystkim włoszczyzną - duszoną, grillowaną lub gotowaną. Doskonale łączy się również z makaronem, ryżem, serem, łagodnymi sosami. Można go z powodzeniem dodawać do makaronów, risotto, potrawek, gulaszy czy szaszłyków. 

Cytrusowo-ziołowa pieczona pierś indyka

130008143_m
Cytrusowo-ziołowa pieczona pierś indyka
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 filety z piersi indyka (po ok. 800 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • sok i skórka z 2 pomarańczy
  • po 2 łyżeczki tymianku, rozmarynu i majeranku
  • po 3 łyżeczki oleju i miodu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Filety opłucz, osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym. Przygotuj marynatę. Połącz w miseczce zmiażdżony lub pozbawiony osłonek i starty na tarce czosnek, sok i skórkę otartą z pomarańczy, tymianek, rozmaryn, majeranek oraz olej.
  2. Przygotowaną marynatę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej piersi indyka. Przykryj i odstaw do lodówki do następnego dnia.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Piersi włóż do naczynia żaroodpornego, podlej resztą marynaty. Przykryj naczynie. Piecz mięso z włączoną funkcją termoobiegu około 50 minut.
  4. Zdejmij pokrywkę. Miód połącz w kubeczku z kilkoma łyżkami sosu, który powstał podczas pieczenia indyka. Powstałą glazurą posmaruj starannie obydwa filety.
  5. Naczynie żaroodporne ponownie wstaw do piekarnika (nie przykrywaj go). Zwiększ temperaturę do 200ºC, ustaw funkcję górnej i dolnej grzałki. Dopiekaj mięso na złoty kolor 10-15 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z filetem z indyka

14510172_m
Zapiekanka ziemniaczana z piersią indyka
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 grube plastry pieczeni z indyka
  • 6-7 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki żurawiny ze słoiczka
  • 50 g żółtego sera
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki. Po ostudzeniu pokrój je na kawałki. Zeszklij na maśle posiekaną cebulę. Pokrój na kawałki plastry pieczeni z indyka. Wymieszaj z ziemniakami i cebulą oraz żurawiną ze słoiczka.
  2. Zetrzyj na tarce żółty ser. Składniki zapiekanki przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej bulionem, dopraw ząbkiem czosnku i łyżeczką curry. Posyp startym serem. Piecz 30 min w 200ºC. Posyp natką.

Szaszłyki z patelni z filetem z indyka

31630671_m
Szaszłyki z patelni z filetem z indyka i papryką
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • kawałek upieczonej piersi indyka
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 strąk żółtej papryki
  • granulowany czosnek, kurkuma
  • drewniane patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w kostkę kawałek upieczonej piersi indyka. Umyj i osusz papryki. Usuń gniazda nasienne. Paprykowy miąższ również pokrój w dużą kostkę.
  2. Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie. Nadziewaj na nie na przemian mięso oraz żółtą i czerwoną paprykę. Całość oprósz granulowanym czosnkiem oraz kurkumą.
  3. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Kładź szaszłyki. Smaż po kilka minut z każdej strony. Podawaj z dipami.

Potrawka z piersi indyka z pieczarkami

144629556_m
Potrawka z piersi indyka z pieczarkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • kilka grubszych plastrów pieczonej piersi z indyka
  • 1 duża cebula
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 200 g pieczarek
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • mąka
  • słodka i wędzona papryka mielona

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój na kawałki kilka plastrów pieczonej piersi indyka. Posiekaj dużą cebulę. Oczyść z nasion strąk papryki. Opłucz, osusz i posiekaj pieczarki.
  2. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę. Oprósz ją mąką oraz słodką i wędzoną mieloną papryką, zrumień. Dodaj pieczarki. Duś 5 minut. Dodaj mięso oraz paprykę. Duś kolejne 5 minut.
  3. Wlej kwaśną śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Ogrzewaj chwilę. Dopraw do smaku.

Kanapki z piersią indyka na lunch

47434826_m
Kanapki z piersią indyka na lunch
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • kromki chleba
  • kawałki pieczeni z piersi indyka
  • pikle
  • sos żurawinowy ze słoika
  • prażona cebulka

Sposób przygotowania:

Kromki pieczywa (możesz je opiec) posmaruj serkiem topionym. Przełóż kawałkami pieczeni, posiekanymi piklami oraz sosem żurawinowym ze słoika. Jeśli chcesz, dodatkowo możesz posypać indyka prażoną cebulką.

 

Czytaj więcej