Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: Soczysta pieczeń ze schabu z dodatkiem fioletowych ziemniaków
Marta Rogacewicz
03.04.2023 08:05
Pieczeń ze schabu to wspaniały pomysł na wielkanocny obiad. W towarzystwie fioletowych ziemniaków tworzy dekoracyjną i przepyszną świąteczną potrawę, której smak podkręcają słodkie dodatki, takie jak gruszka i konfitura brzoskwiniowa. Jak przygotować soczystą pieczeń ze schabu z fioletowymi ziemniakami?
Soczysta i rozpływająca się w ustach pieczeń to najlepsza opcja na świąteczny obiad. Co ciekawe, razem z nią pieczesz także fioletowe ziemniaki, gruszkę oraz cebulę, więc za jednym razem masz już gotowe całe danie obiadowe. Nie musisz osobno gotować ziemniaków, więc oszczędzasz czas, który możesz przeznaczyć na świętowanie z najbliższymi lub chwilę odpoczynku. To danie przygotujesz też naprawdę szybko, bo w zaledwie 20 minut. Potem już tylko wstawiasz na 1h 45 min do piekarnika i gotowe!
Pieczeń ze schabu
Czas przygotowywania: 20 minut + 1h 45 min. pieczenia
Składniki:
1 kawałek schabu wieprzowego bez kości „Sokołów” (ok. 1,2 kg)
2 gruszki
2 czerwone cebule
4 łyżki konfitury brzoskwiniowej
mielone płatki chili
sól
świeżo mielony pieprz kolorowy
800 g fioletowych ziemniaków
gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji
Marynata do ziemniaków:
2 łyżeczki rozmarynu suszonego
sól
olej roślinny
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy, kroimy w ćwiartki lub ósemki, a następnie nacieramy olejem połączonym z rozmarynem i solą.
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy (postępujemy tak jak przy krojeniu na plastry, z tym że tniemy do 3/4 głębokości mięsa tworząc harmonię). Tak przygotowany schab solimy, smarujemy 2 łyżkami konfitury i oprószamy płatkami chili oraz pieprzem (również pomiędzy plastrami).
Gruszki kroimy na półplasterki (wykrawając gniazdo nasienne), a cebulę na plastry.
W każde nacięcie schabu wkładamy kawałek gruszki oraz cebuli, przekładamy do naczynia żaroodpornego, a dookoła wykładamy ziemniaki.
Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (grzanie góra-dół), po czym zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut. Podajemy z gałązkami świeżego rozmarynu oraz pozostałą konfiturą brzoskwiniową.
Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki można znaleźć na stronie marki Sokołów.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.