Wielkanocna tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino
Fot. Mat. prasowe
materiał partnera
Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: Wielkanocna tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino
3 tygodnie temu
Tradycyjna biała kiełbasa w nowoczesnej formie pysznej tarty. Wielkanocna tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino to smakowity i oryginalny pomysł na wielkanocny posiłek. Jak ją przygotować? Zrobisz to w zaledwie pół godziny.
Biała kiełbasa kojarzy ci się tylko z Wielkanocnym żurkiem? Zmieńmy to! Ten wyrób doskonale nadaje się jak baza do przekąsek, a nawet farsz przepysznej tarty na słono z serem i warzywami. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na spotkanie z rodziną lub na kolację. Znakomicie smakuje zarówno podana na ciepło, jak i na zimno. To danie nie jest trudne, a z pewnością zachwyci twoich gości i przekona cię do spróbowania białej kiełbasy inaczej niż zwykle.
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino Fot. materiały partnera
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło, sól, śmietanę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką i wylepiamy nim natłuszczoną blachę. Wstawiamy do zamrażalnika na około 15 minut, po czym nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego kulki do pieczenia lub fasolę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez 15 minut. Zdejmujemy obciążenie oraz papier i wstawiamy na dodatkowe 13 minut.
W wysokim naczyniu miksujemy do połączenia składników jajka z serkiem i śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy wszystko z żółtym serem.
Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki, patisony osuszamy i kroimy na plasterki, a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w talarki.
Na upieczonym spodzie rozkładamy kiełbasę, groszek, cebulę, paprykę oraz patisony. Następnie zalewamy ostrożnie masą jajeczną i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy przez około 40 minut, aż masa będzie ścięta i nabierze złocistego koloru. Gotową tartę dekorujemy listkami bazylii.
Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki można znaleźć na stronie marki Sokołów.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.