Świąteczna rolada z boczku. Pomysł na bożonarodzeniowy obiad
Świąteczna rolada z boczku.
Fot. 123RF

Świąteczna rolada z boczku. Pomysł na bożonarodzeniowy obiad

Aromatyczny boczek pieczony w postaci rolady przełożonej mięsem mielonym. Możesz go jeść od razu po upieczeniu z chlebem i musztardą albo poczekać aż wystygnie, pokroić na plasterki i ułożyć na półmisku z wędlinami na świątecznym stole. Zobacz przepis!

Na świątecznym stole koniecznie musi znaleźć się pieczone mięso. Pieczony boczek ma delikatny smak, jest sycący, soczysty i aromatyczny. Danie świetnie smakuje na zimno, jak i prosto z piekarnika. Wypróbuj ten przepis!

Jak upiec boczek, aby był soczysty?

Aby upiec soczysty boczek, wybierz duży, surowy kawałek mięsa. Zbyt mały kawałek, pieczony zbyt długo  będzie suchy. Boczek powinien być nie za tłusty ani nie za chudy. Podczas przygotowywania mięsa do pieczenia nie usuwaj chrząstek.

Do doprawienia boczku wybierz aromatyczne przyprawy. Natarty kawałek możesz owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc lub upiec od razu. Do naczynia możesz dolać 1/4 szklanki wody. Im większy kawałek mięsa tym dłużej trzeba go piec.

Upieczony boczek możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełku lub folii, aby aromat nie rozniósł się na inne potrawy.

Świąteczna rolada z boczku

131232933_m
Świąteczna rolada z boczku. 
123RF

Liczba porcji: 10 porcji
Czas przygotowania: 150 minut

Składniki

  • 3 kg boczku ze skórą
  • 800 g mięsa mielonego 
  • 1 jajko
  • 1 cebula 
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka
  • mielonego kminku 
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Skórę boczku gęsto ponacinaj. Od strony mięsa płat natrzyj solą, pieprzem i połową roztartego czosnku. Poszatkuj cebulę, przesmaż na maśle. Dodaj do mielonego mięsa razem z jajkiem i resztą posiekanego czosnku. Wyrób masę, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż na boczku (od strony mięsa). 
  2. Zwiń całość, zaczynając od grubszego końca boczku (musi znaleźć się w środku). Dratwą obwiąż mięso, by nadać mu kształt rolady. Natrzyj ją z wierzchu solą oraz kminkiem (jeśli nie lubisz, tylko solą).
  3. Przełóż do żeliwnego naczynia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na 45 min. Przykryj. Piecz jeszcze 1,5 godziny.

 

 

Czytaj więcej