Świąteczne ciasto czekoladowe. Według tego przepisu rozpływa się w ustach
Pyszne świąteczne ciasto czekoladowe można zjeść samo lub położyć na nie krem
Fot. 123rf.com

Świąteczne ciasto czekoladowe. Według tego przepisu rozpływa się w ustach

Słodkie, aromatyczne wypieki dopełniają świąteczne menu. W tym okresie najchętniej sięgamy po pierniki i puszyste ciasta czekoladowe. Mamy dla ciebie przepis na najlepsze świąteczne ciasto czekoladowe, które świetnie smakuje podane samodzielnie, ale możesz też przykryć go pysznym kremem. 

To czekoladowe ciasto smakuje wyśmienicie polane czekoladą, oprószone cukrem pudrem lub przykryte jednym z trzech poniższych kremów, które dodadzą wypiekowi jeszcze bardziej świątecznego charakteru. 

Proste i pyszne kremy do świątecznych ciast

  • Krem żurawinowy na budyniu. 1 op. budyniu waniliowego ugotuj w 1 i 1/2 szkl. mleka. Ostudź. Zmiksuj, dodając 100 g masła i cukier do smaku. Dosyp 2 garści posiekanej żurawiny.
  • Krem pierniczkowy. 100 g masła zmiksuj z 2 łyżkami miodu i 250 g mascarpone. Dodaj 300 g zblendowanych pierniczków, skórkę i sok z 1/2 pomarańczy oraz przyprawę korzenną.
  • Krem bakaliowy z bananami. 150 g daktyli i 150 g śliwek kalifornijskich zalej 300 ml wody, gotuj 5 min. Ostudź. Zblenduj na krem (z wodą) z 2 pokrojonymi bananami.

Świąteczne ciasto czekoladowe

88590754_m
Świąteczne ciasto czekoladowe
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • soda 
  • proszek do pieczenia
  • 1/2 szklanki kakao
  • ocet jabłkowy
  • aromat waniliowy
  • sól
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Zmiksuj masło, cukier i jajko. W osobnym naczyniu połącz mąkę, 1 i 1/2 łyżeczki sody, łyżeczkę proszku do pieczenia i kakao z płaską łyżeczką soli. Powoli dosypuj suche składniki do miski z masłem, cukrem i jajkami. Miksuj. 
  2. Dodaj odrobinę aromatu waniliowego, 1 i 1/2 szklanki wody oraz 2 łyżki octu jabłkowego. Miksuj do połączenia składników.
  3. Ciasto przełóż do natłuszczonej formy. Piecz 50-60 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe. Dowolnie ozdób, np. ulubionym kremem i owocami lub polewą czekoladową.

 

 

Czytaj więcej