Świąteczne inspiracje Sokołowa. Spotkania przy stole pełne dobrego smaku
Fot. Mat. pras.

Świąteczne inspiracje Sokołowa. Spotkania przy stole pełne dobrego smaku

Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas – pełen wyjątkowych smaków i aromatów, uroczystych spotkań w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Sokołów inspiruje do przygotowania potraw, które staną się ozdobą świątecznego stołu i zachwycą gości.

Oto świąteczne propozycje kulinarne, których założenie jest proste: znakomity smak, efektowna prezentacja – jak również łatwość wykonania. W końcu święta to przede wszystkim czas, który chcemy poświęcić najbliższym.

Kapusta świąteczna z Boczkiem Surowym Wędzonym Sokołów, fasolą i bakaliami

BOCZEK-2-min
Kapusta świąteczna z Boczkiem Surowym Wędzonym Sokołów, fasolą i bakaliami
Mat.pras.

30 minut | 6 porcji

 

Składniki:

  •      3/4 szklanki suchej fasoli
  •     6 kapeluszy suszonych podgrzybków
  •      500 g kiszonej kapusty
  •      1 duża cebula
  •      2 opakowania Boczku Surowego Wędzonego Sokołów
  •      5-6 suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  •     1 łyżka oliwy z oliwek, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku, 1 łyżka suszonego majeranku

Przygotowanie:

Fasolę zalewamy wodą na ok. 8 godzin. Namoczoną fasolę odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Gotujemy w dużej ilości wody, do miękkości przez ok. 40-60 min. Pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy i studzimy.

Suszone grzyby namaczamy w ciepłej wodzie. Kiedy będą miękkie kroimy je w paseczki (wodę zachowujemy).

Kapustę z grzybami i wodą po grzybach wrzucamy do garnka, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu, aż większość wody odparuje. Cebulę kroimy w piórka, plasterki boczku i śliwki - w paseczki. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy cebulę, boczek i śliwki. Do garnka z kapustą dodajemy zawartość patelni, fasolę, posiekane orzechy, doprawiamy papryką, majerankiem i całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. 

Okrągłe paszteciki z ciasta francuskiego z Pasztetem z Żurawiną Sokołów

Pasztet z żurawiną-3-min
Okrągłe paszteciki z ciasta francuskiego z Pasztetem z Żurawiną Sokołów
Mat. pras.

25 minut | około 24 sztuki

 

Składniki:

  •  1 opakowanie ciasta francuskiego około 275 g
  •  3/4 opakowania Tradycyjnie Pieczonego Pasztetu z Żurawiną SOKOŁÓW
  •  2/3 szklanki kapusty kiszonej
  •  1/3 szklanki orzechów włoskich
  •  3 łyżki maku niebieskiego
  •  1 jajko „S”

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną odciskamy i siekamy nożem. Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki. Do miski wrzucamy pasztet i blendujemy go mikserem ręcznym lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy kapustę oraz orzechy i mieszamy dokładnie łyżką. Rolkę ciasta francuskiego rozkładamy, a następnie przekrawamy wszerz na pół. Oba kawałki pokrywamy niezbyt grubą warstwą farszu, pozostawiając ok. 1cm końcówki nieco dłuższych boków. Zwijamy rulony wzdłuż dłuższego boku poczynając od tego wypełnionego po brzegi. Rolki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy makiem, a następnie kroimy na plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Ślimaki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 14-17 minut, aż ładnie się zarumienią (220 stopni, grzanie góra-dół). Jeszcze ciepłe podajemy np. z barszczem czerwonym.

Świąteczne kostki z piernikową nutą z pasztetem Naturrino Sokołów

PASZTET-2-min
Świąteczne kostki z piernikową nutą z pasztetem Naturrino Sokołów
Mat.pras.

25 minut | 3 porcje

 

Składniki:

  •   50 g herbatników
  •     50 g pierników typu katarzynki
  •     40 g masła
  •    140 g Pasztetu Pieczonego Naturrino „Sokołów”
  •    40 g serka koziego kanapkowego
  •  30 g żurawiny suszonej ciętej
  •  30 orzechów włoskich
  •  1 ugotowany burak
  • 1 mandarynka
  •    rozmaryn do dekoracji

Przygotowanie:

Herbatniki i pierniki blendujemy, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masą wypełniamy dno 3 obręczy kulinarnych, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Pasztet rozgniatamy widelcem z serkiem, żurawiną i posiekanymi orzechami włoskimi (3 całe pozostawiamy do dekoracji). Buraka ścieramy na tarce o średnich oczkach i dokładnie odciskamy. Do obręczy z ciasteczkowym spodem wykładamy pasztetową masę – dociskamy, układamy buraczki, ponownie dociskamy i zdejmujemy obręcz. Dekorujemy cząstkami mandarynki, orzechem oraz rozmarynem.

Warstwowa sałatka a’la szuba z Szynką Kruchą Sokołów

Szynka gotowana-3-min
Warstwowa sałatka a’la szuba z Szynką Kruchą Sokołów
Mat.pras.

30 minut | 4 porcje

Składniki:

  •     1 garść natki pietruszki
  •     2 nieduże ziemniaki sałatkowe
  •      2 nieduże buraki
  •     3 jajka
  •    3 plastry Szynki Sokołowskiej Kruchej SOKOŁÓW
  •     8 małych ogórków konserwowych
  •      2 łyżki majonezu
  •      sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Natkę drobno siekamy (pozostawiając kilka listków do dekoracji). Jajka wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 8 minut. Obieramy. Białka oddzielamy od żółtek i osobno ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Białko łączymy z majonezem oraz solą. Buraki i ziemniaki szorujemy i gotujemy w osobnych garnkach. Buraki po upływie około 60 minut, a ziemniaki 20 minut odcedzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Kostki buraka dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ogórki kroimy na cienkie plasterki i również osuszamy. Szynkę osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na krótkie paseczki. Dno szklanej misy wypełniamy pietruszką, następnie układamy ziemniaki, ogórki, szynkę, żółtko, kostki buraka (pozostawiamy kilka kosteczek do dekoracji) i białko połączone z majonezem. Całość obsypujemy pieprzem, dekorujemy kostkami buraka oraz natką pietruszki. 

Czytaj więcej