Sycące sałatki ziemniaczane. Idealne na tę porę roku!
Sałatka ziemniaczana jest bardzo sycąca.
Fot. 123RF

Sycące sałatki ziemniaczane. Idealne na tę porę roku!

Sałatki ziemniaczane są bardzo sycące i pożywne. Idealne na tę porę roku! Sałatkę ziemniaczaną przygotujesz z ugotowanych do miękkości kartofli i różnych dodatków. Proponujemy sałatkę jarzynową z szynką, sałatkę z ziemniakami i kiszonymi ogórkami i sałatkę z burakami i fasolą. Zobacz przepisy!

Wypróbuj pomysły na pyszne sałatki, którymi zachwycisz najbliższych. Idealne na różne okazje – na święta, na imprezę, jako dodatek do grilla. Sprawdź nasze przepisy!

Jak ugotować ziemniaki do sałatki?

Ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka i pięć razy mniej kalorii niż makaron, co obala mit o tym, że są niezdrowe i tuczące. Zawierają też skrobię, która przekształcana jest w organizmie w glukozę – niezbędne źródło energii. Jak je przygotować, aby wyszły idealne na sałatkę?

Bez względu na to, czy masz młode czy stare ziemniaki ugotować je bez skórki albo w mundurkach. Te w mundurkach zachowają większość składników odżywczych. Jeśli zostawiasz skórkę, dokładnie je wcześniej wyszoruj i w całości wrzuć do osolonej wody. Ziemniaki wrzucaj zawsze do gotującej się wody, aby nie straciły witamin i mikroelementów.  

Ile gotować ziemniaki na sałatkę? Około 20-25 minut. Kiedy przestygną obierz je ze skórki.

Sałatka ziemniaczana z szynką 

143329304_m
Sałatka jarzynowa z szynką.
123RF

Składniki

Liczba porcji: 4-6 porcji
Czas przygotowania: ok. 50 min.

  • 6 ziemniaków 
  • 2-3 marchewki
  • kawałek selera 
  • 4 jajka
  • 300 g gotowanej szynki 
  • 1 duże jabłko 
  • 1 cebula 
  • 1 puszka zielonego groszku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 szklanka majonezu 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, seler i marchew wyszoruj i ugotuj w małej ilości wody do miękkości. Osącz, wystudź i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Jajka, szynkę i obrane jabłko pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Groszek osącz z zalewy. 
  2. Przygotowane składniki wymieszaj w salaterce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Majonez wymieszaj ze śmietaną, czosnkiem i sokiem z cytryny. Polej tym sałatkę i przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Sałatka ziemniaczana z kiszonymi ogórkami 

113200012_m
Sałatka z ziemniakami i kiszonymi ogórkami.
123RF

Liczba porcji: 4-6 porcji
Czas przygotowania: ok. 40 min.

Składniki

  • 10 małych ziemniaków 
  • 1 por (tylko biała część) lub cebula
  • 3 kiszone ogórki 
  • kilka źdźbeł szczypiorku
  • 1/2 szklanki majonezu 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka musztardy 
  • sól, pieprz czarny młotkowany

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz. Gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie. Osącz i pokrój na grubsze plastry. Por oczyść i pokrój na plasterki. Przełóż je na sito, przelej wrzątkiem i osącz. Ogórki pokrój na plasterki. Szczypiorek posiekaj. 
  2. Przygotowane składniki przełóż do salaterki. Lekko przemieszaj. Majonez wymieszaj z jogurtem, musztardą i młotkowanym pieprzem. Polej tym sałatkę i delikatnie wymieszaj.

Sałatka ziemniaczana z burakami i fasolą 

67450681_m
Sałatka z burakami i fasolą.
123RF

Liczba porcji: 4-6 porcji
Czas przygotowania: ok.  60 min.

Składniki

  • na 4-6 porcji 
  • 6 ziemniaków
  • 2 duże buraki 
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 2 jabłka 
  • 1 puszka białej fasoli 
  • 1/4 szklanki oliwy 
  • 4 łyżki octu 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Buraki wyszoruj. Upiecz lub ugotuj je w łupinach do miękkości. Wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i gotuj ok. 20 minut. Osącz, wystudź i pokrój w kostkę. Dymki ze szczypiorem posiekaj.
  2. Jabłka pokrój w drobną kostkę. Fasolę osącz na sitku. Przygotowane składniki wymieszaj w salaterce. Oliwę wymieszaj z octem, musztardą i miodem. Przypraw solą i pieprzem. Polej tym sałatkę i przemieszaj.

 

Czytaj więcej