Te przyprawy dobrze działają na stawy. Wszystko dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbólowym
Niektóre przyprawy mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, dzięki czemu pomogą na chore stawy
Fot. 123rf.com

Te przyprawy dobrze działają na stawy. Wszystko dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbólowym

Chore i bolące stawy utrudniają codzienne funkcjonowanie – pracę, aktywny wypoczynek czy nawet zwykły spacer. Leczenie dolegliwości można wspomagać, dodając do potraw odpowiednie przyprawy o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbólowych i przeciwwirusowych. Aby wzmocnić ich lecznicze działanie, można przygotować z nich napar lub połączyć z innymi ziołami.

Kurkumina pokona wirusy i bakterie

47729325_m
Kurkuma zawdzięcza swoją nazwę i charakterystyczny żółty kolor właśnie zawartej w niej kurkuminie
123rf.com

Ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz antywirusowe.

Dodawaj szczyptę przyprawy do ryżu, zupy, mięsa, sosu, omletu, dań z fasolą, herbaty imbirowej i zielonej. Dzięki niej domowy majonez ma apetyczny kolor.

Kurkumina jest lepiej wchłaniana przez organizm, jeśli występuje razem z pieprzem i papryką, np. chili. Warto więc je łączyć, np. w leczniczych koktajlach.

Cynamon zwalcza wolne rodniki

24551427_m
Cynamon zwalcza wolne rodniki i działa przeciwzapalnie
123rf.com

Zawiera m.in. epikatechinę, która działa przeciwzapalnie i zwalcza wolne rodniki.

Przy ataku bólu 2 razy dziennie zjadaj po 1/2 łyżki cynamonu roztartego z miodem (możesz również rozpuścić go w letniej wodzie).

Zmielony doskonale nadaje się też do potraw mięsnych, rybnych, zawierających fasolę. Oczywiście jest też niezastąpiony w wielu wypiekach.

Rozgrzewający majeranek pomoże stawom

30433187_m
Właściwości rozgrzewające ma zarówno świeży, jak i suszony majeranek
123rf.com

Zarówno suszony, jak i świeży ma właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne.

Pij raz dziennie rozgrzewający napar: 2 łyżeczki suszonego majeranku i 1 łyżeczkę miodu zalej szklanką gorącej wody. Pij gorący lub ciepły.

Polubią go osoby, które powinny ograniczyć spożywanie soli, bo przyprawa ta świetnie sprawdza się jako jej zamiennik (dodaje wyrazistości daniom).

Czosnek - naturalny antybiotyk

31121778_m
Czosnek słynie ze swoich przeciwzapalnych i przeciwbólowych właściwości
123rf.com

Zawiera allicynę, która jest związkiem przeciwzapalnym i przeciwbólowym.

Rozgnieć lub pokrój czosnek, odstaw na 5-10 minut i dopiero wtedy dodaj do potrawy. Jedz ząbek dziennie (większa ilość nie służy wątrobie).

Długie gotowanie lub smażenie czosnku nie jest wskazane, ponieważ w trakcie obróbki termicznej traci on część swoich prozdrowotnych właściwości.

Goździki na bóle stawów

27792561_m
Goździki działają znieczulająco, o ile kupisz je w całości. Mielone tracą wiele swoich właściwości
123rf.com

Są bogatym źródłem eugenolu, który ma łagodne właściwości znieczulające.

Warto dodawać je (jednak nie więcej niż 2 dziennie) do herbaty, potraw z wieprzowiny czy grzybów. Wzbogacą również smak rosołu.

Nie kupuj mielonych goździków – nie mają one tak dobrego działania jak całe, bo podczas obróbki tracą wiele swoich prozdrowotnych właściwości.

Przeciwzapalne właściwości imbiru

26122444_m
Imbir, podobnie jak czosnek, jest naturalnym antybiotykiem dzięki przeciwzapalnemu i przeciwbólowemu działaniu
123rf.com

Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe dzięki związkowi o nazwie gingerol.

Rób napar z imbiru (kilka plasterków na szklankę wrzątku) lub dodawaj sproszkowany do sałatek. Zupy doprawiaj startym na tarce do ziemniaków.

Do naparu imbirowego warto dodać po łyżeczce miodu i 1/4 łyżeczki cynamonu – wzmocnią jego dobroczynne działanie.

 

 

Czytaj więcej