Tort czekoladowy z musem malinowym. Prawdziwe niebo w gębie!
Tort czekoladowy z musem malinowym.
Fot. 123RF

Tort czekoladowy z musem malinowym. Prawdziwe niebo w gębie!

Tort czekoladowy z musem malinowym to idealny deser na przyjęcie, ale też do popołudniowej kawy. Smakuje rewelacyjnie. Spróbuj koniecznie!

Słodycz czekoladowego spodu z dodatkiem kawy idealnie komponuje się kwaskowatością musu malinowego, który dzięki żelatynie będzie stanowił galaretkowe wnętrze tego pysznego tortu. Sprawdź nasz przepis!

Jak sprawić, aby polewa bardziej trzymała się ciasta?

Przed oblaniem tortu czekoladą, posmaruj go konfiturą z malin albo wiśni (wcześniej podgrzaną i przetartą przez sitko). Dzięki temu polewa będzie lepiej trzymała się ciasta.

Tort czekoladowy z musem malinowym

98765522_m
Tort czekoladowy z musem malinowym.
123RF

Liczba porcji: 16 porcji
Czas przygotowanie: 25 minut + chłodzenie 60 minut
Kaloryczność: 345 kcal

Składniki

  • 2 tabliczki (razem 20 dag) gorzkiej czekolady
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki maślanki lub jogurtu
  • 40 dag malin
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 gotowa polewa czekoladowa
  • tłuszcz i mąka do formy
  • maliny do dekoracji

Przygotowanie

  1. Tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Czekoladę stop z masłem. Dodaj kawę rozpuszczoną w 1/2 szklanki zimnej wody. Podgrzewaj na małym płomieniu, aż składniki się połączą. Odstaw do przestudzenia.
  2. Mąkę przesiej do miseczki wraz proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj szczyptę soli i sodę oczyszczoną. Dosyp 2/3 szklanki cukru. Wymieszaj. Jajka wbij roztrzep widelcem z maślanką lub jogurtem. Dodaj czekoladę stopioną z masłem. Całość delikatnie wlej do miseczki z sypkimi składnikami i wymieszaj. Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz przez 1 godzinę. Odstaw do wystudzenia.
  3. Żelatynę wymieszaj z 1/3 szklanki wrzątku, rozpuść. Ciasto rozetnij na 2 blaty. Maliny zmiksuj z resztą cukru. Mus połącz z żelatyną. Przełóż nim blaty. Oblej stopioną polewą czekoladową. Schładzaj 3 godziny. Gotowy torcik udekoruj malinami.

 

Czytaj więcej