Jajka faszerowane w tradycyjnym i nowoczesnym wydaniu. 6 niezawodnych przepisów na Wielkanoc
Faszerowane jajka naturalnie farbowane są pyszne i efektownie wyglądają
Fot. 123rf.com

Jajka faszerowane w tradycyjnym i nowoczesnym wydaniu. 6 niezawodnych przepisów na Wielkanoc

Jajka faszerowane to wielkanocny klasyk. Doskonale smakują podane do śniadania wielkanocnego, jako przystawka do obiadu lub przekąska na podwieczorek lub kolację. Jak je zrobić? Sprawdź nasze przepisy na tradycyjne jajka faszerowane z szynką i rzodkiewką, z chrzanem i natką pietruszki, cebulą i majonezem, a także jajka w nowoczesnym wydaniu, nadziewane wędzonym łososiem lub z pieczarkami podawane na ciepło. Miłośnicy azjatyckiej kuchni powinni spróbować jajek faszerowanych z wasabi i zielonym groszkiem. 

Jajka faszerowane są łatwe i szybkie w przygotowaniu i idealnie sprawdzą się na każdy świąteczny posiłek. Masz też dużą dowolność w wyborze składników - do nadzienia możesz dodać to, co lubisz i jajka zawsze będą smaczne. Jeśli szukasz gotowych, sprawdzonych przepisów na jajka faszerowane, mamy dla Ciebie aż 6 propozycji. 

Jakie jajka faszerowane na Wielkanoc?

Jajka nadziewane to prosta przekąska nie tylko na Święta Wielkanocne. Jej największą zaletą - oprócz łatwości wykonania - jest jej uniwersalność! Jajka możemy nadziewać czym tylko chcemy - w zależności od tego, jakie składniki lubimy. Zazwyczaj podstawą każdego farszu do jajek są żółtka, chrzan i majonez. Dodatki możemy wybrać dowolnie. Najpopularniejsze to szynka, pieczarki i świeży szczypiorek, ale równie dobrze sprawdzi się także wędzony łosoś czy warzywa, np. rzodkiewka, natka pietruszki, cebula i papryka.

Jeśli lubisz eksperymentować z kuchnią lub jakieś smaki świata są Ci szczególnie bliskie, śmiało dodaj je do farszu. Wśród naszych propozycji znajdziesz np. nietuzinkowe jajka faszerowane w azjatyckim stylu, bo z zielonym groszkiem i wasabi oraz filecikami z sardeli. To oryginalna propozycja dla miłośników ostrych przypraw i azjatyckiej kuchni. 

Natomiast jeśli wolisz trzymać się tradycji, proponujemy Ci klasyczne jajka faszerowane Mimosa z chrzanem i natką pietruszki, jajka z nadzieniem z szynki i rzodkiewki oraz jajka faszerowane z dodatkiem cebuli. 

Popularne jajka faszerowane z pieczarkami proponujemy podać inaczej niż zwykle - na ciepło. W tym przypadku nie napełniamy nadzieniem ugotowanych białek, ale całe jajka kroimy i dodajemy do farszu, nadziewamy nim same skorupki jajek i smażymy. Gwarantujemy, że smakują wyśmienicie!

Każde jajka faszerowane, aby efektownie wyglądały, można też... ufarbować. Aby uniknąć dodawania do jedzenia chemicznych barwników spożywczych, można to zrobić naturalnymi sposobami. Np. piękny amarantowy kolor uzyskamy zamaczając jajka w wywarze z buraków. 

Jajka faszerowane z cebulą i majonezem farbowane

116072708_m
Jajka faszerowane cebulą, żółtkami i majonezem, naturalnie farbowane
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 duże buraki
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • duża cebula
  • masło
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • curry

Sposób przygotowania:

  1. Buraki pokrój, zagotuj z 1 l wody. Wlej ocet. Gotuj 30 min. Wywar ostudź. Osobno ugotuj na twardo jajka. Ostudź, obierz.
  2. Włóż do wywaru, odstaw na 30 min. Wyjmij, przekrój na połówki. Wydrąż żółtka.
  3. Cebulę posiekaj, usmaż na maśle. Połącz z żółtkami i majonezem, dopraw solą, pieprzem i curry.

Jajka faszerowane z szynką i rzodkiewką

119870448_m
Jajka faszerowane z szynką i rzodkiewką
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 dużych jajek 
  • 150 g wędzonej szynki wieprzowej w plasterkach
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • kilka rzodkiewek
  • 1-2 łyżki gęstego majonezu dekoracyjnego
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na połówki. Łyżeczką wydrąż żółtka. Przełóż je do miseczki, rozetrzyj. Dodaj posiekaną drobno szynkę oraz umyty, osuszony i poszatkowany szczypiorek. Wymieszaj.
  2. Umyj i zetrzyj na tarce 2-3 rzodkiewki. Dodaj do składników w miseczce. Wymieszaj całość z majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Farsz nałóż do białek. Jajka udekoruj koperkiem.

Jajka faszerowane z wasabi i zielonym groszkiem

26234561_m
Jajka faszerowane z wasabi i zielonym groszkiem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3-4 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 4 łyżeczki ostrego chrzanu z wasabi
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • koperek i fileciki z sardeli do dekoracji
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo w wodzie z solą. Ostudź, obierz i przekrój na połówki. Wydrąż łyżeczkąb żółtka. Przełóż je do miseczki.
  2. Mrożony groszek wrzuć na osolony wrzątek. Dodaj szczyptę cukru. Gotuj 5 minut. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą, pozostaw do osączenia. Przełóż do miseczki z żółtkami.
  3. Dodaj chrzan z wasabi (możesz też użyć zwykłego chrzanu i kilku kropel pasty wasabi) oraz śmietanę. Zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw ją solą. Przełóż do szprycy lub woreczka z odciętym rogiem.
  4. Napełnij połówki jajek. Ułóż je na półmisku. Dekoruj filecikami z sardeli (anchois) oraz gałązkami świeżego koperku.

Jajka faszerowane Mimosa z chrzanem i natką pietruszki

44294694_m
Jajka faszerowane Mimosa z chrzanem i natką pietruszki
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4-6 łyżek majonezu 
  • tarty chrzan
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wrzuć do posolonej wody i ugotuj na twardo. Wyjmij, ostudź, a następnie obierz ze skorupek i przekrój na połówki. Ostrożnie wyjmij żółtka.
  2. Żółtka włóż do miseczki, posiekaj lub rozgnieć widelcem. Dodaj majonez oraz tarty chrzan do smaku, masę utrzyj. Opłucz i osusz gałązki świeżej natki. Oderwij listki, posiekaj je drobno. Dodaj do masy.
  3. Wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem. Napełnij połówki ugotowanych jajek.

Jajka faszerowane z łososiem

35078021_m
Jajka faszerowane z łososiem i ziołami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 5 jajek
  • 120 g wędzonego łososia
  • 2-3 łyżki majonezu
  • kilka gałązek świeżych ziół (np. szczypiorku lub koperku)
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wrzuć do garnka z posoloną wodą. Ugotuj na twardo. Wyjmij, ostudź, obierz ze skorupek. Każde jajko przekrój na pół.
  2. Wędzonego łososia pokrój w drobną kosteczkę, włóż do miseczki i połącz z majonezem. Dodaj odrobinę opłukanych, osuszonych i drobno poszatkowanych ziół. Miseczkę z farszem schłodź.
  3. Jajka oprósz solą oraz pieprzem. Nałóż farsz z łososia, posyp ziołami i dowolnie udekoruj.

Jajka faszerowane z pieczarkami na ciepło

43793564_m
Jajka faszerowane z pieczarkami na ciepło
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 jajek
  • cebula
  • 6 pieczarek
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź. Obraną cebulę posiekaj w kosteczkę, zeszklij na odrobinie oleju. Na osobnej patelni podduś umyte i drobno pokrojone pieczarki.
  2. Natkę opłucz, osusz. Oderwij listki, drobno poszatkuj. Jajka przekrój ostrożnie na połówki, tak by nie uszkodzić skorupek. Wyjmij łyżką zawartość, pokrój w kosteczkę i przełóż do miski. Połącz z majonezem, zeszkloną cebulą, pieczarkami oraz posiekaną natką.
  3. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wyrób. Napełnij nim skorupki jajek. Wierzch posyp dokładnie bułką tartą. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wkładaj jajka farszem do dołu. Smaż kilka minut na złoty kolor. Podawaj na ciepło.

Czytaj więcej