Witamina C jest ważna nie tylko dla odporności. Dlaczego trzeba zadbać, by było jej dużo w diecie?
Fot. 123rf/picsel

Witamina C jest ważna nie tylko dla odporności. Dlaczego trzeba zadbać, by było jej dużo w diecie?

Witamina C pomaga zwalczać infekcje, obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed cukrzycą, udarem mózgu i miażdżycą. Znajdziesz ja przede wszystkim w warzywach, cytrusach i sezonowych owocach. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do diety. 

Jak funkcję w organizmie pełni witamina C?

Organizm sam nie potrafi jej wytworzyć, dlatego musimy mu jej dostarczać z jedzeniem. Witamina C (kwas askorbinowy) jest potrzebna do właściwej pracy układu nerwowego, odpornościowego, ochrony komórek przed wolnymi rodnikami.

Jeśli mamy dietę bogatą w warzywa i owoce, zwykle pokrywa ona zapotrzebowanie na ten składnik. Jeśli tak nie jest, możemy sięgnąć po syntetyczną postać witaminy w tabletkach. W jakich sytuacjach najbardziej jej potrzebujemy?

  • Wzmacnia odporność
    Niektórzy twierdzą, że duża dawka zażyta na początku infekcji łagodzi jej przebieg. Niestety, badania naukowe temu zaprzeczają. Ale prawdą jest, że wpływa pozytywnie na układ odpornościowy. Uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu mniej wirusów i bakterii przenika do organizmu. Ważna jest zwłaszcza dla osób narażonych na intensywny wysiłek fizyczny. Profilaktyczne zażywanie przez nie kwasu askorbinowego w dużych dawkach zmniejsza ryzyko przeziębienia aż o połowę.
  • Jest potrzebna, gdy brakuje nam żelaza
    Produkty bogate w ten pierwiastek najkorzystniej jeść razem z tymi mającymi dużo witaminy C, np. mięso dobrze jest łączyć z papryką, kiszoną kapustą lub warzywami posypanymi natką pietruszki. Warto o tym pamiętać, bo kwas askorbinowy poprawia przyswajanie żelaza z przewodu pokarmowego nawet trzykrotnie, a w przypadku produktów roślinnych zawierających żelazo niehemowe (np. szpinak, rośliny strączkowe) nawet pięciokrotnie. Uczestniczy też w produkcji czerwonych krwinek.
  • Chroni przed powstawaniem blaszki miażdżycowej
    Przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, a podwyższenia „dobrego”. Korzystnie wpływa na stan tętnic, normalizując ciśnienie krwi. W konsekwencji zmniejsza niebezpieczeństwo udaru mózgu oraz choroby niedokrwiennej serca. Dlatego osoby zagrożone miażdżycą czy nadciśnieniem powinny szczególnie uważać, aby nie nabawić się niedoborów witaminy C w organizmie.
  • Obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz łagodzi jej przebieg
    Zapobiega także uszkodzeniu komórek beta trzustki, do jakiego dochodzi w cukrzycy typu 1, i naczyń krwionośnych, które często jest powikłaniem tej choroby.

W jakich produktach jest witamina C?

Owoce

  • Najwięcej jej ma dzika róża, dlatego warto pić z niej herbatki, jeść dżem. Jesienią dobrze także przygotować przetwory – np. sok, konfiturę – z derenia czy rokitnika. Zawierają one sporo tej witaminy (garść rokitnika dostarcza jej tyle co 21 cytryn).
  • Bogate w ten składnik są też czarne porzeczki, kiwi, truskawki, maliny i pomarańcze. Nie martw się – gdy poza sezonem nie mamy dostępu do świeżych owoców, spokojnie nadadzą się też mrożone.

Warzywa
Warto sięgać po:

  • paprykę (czerwona jest najbogatszym źródłem witaminy C)
  • jarmuż
  • brukselkę
  • brokuły
  • białą kapustę (świeżą i kiszoną)
  • kalarepę
  • natkę pietruszki – wystarczy jej jedna łyżka, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie dorosłego organizmu

Mięso
W niewielkiej ilości znajdziemy ją też w produktach zwierzęcych – najwięcej witaminy C ma wołowa wątroba, nerki, móżdżek.

 

Czytaj więcej