Wyhoduj sobie kawę... na parapecie! Sprawdź, jak uprawiać kawę arabską w doniczce
Kawę arabską można uprawiać nawet na parapecie. Jednak zanim wyda kwiat i ziarna, minie trochę czasu
Fot. 123rf.com

Wyhoduj sobie kawę... na parapecie! Sprawdź, jak uprawiać kawę arabską w doniczce

Chcesz pić najlepszą i najzdrowszą kawę? Możesz wyhodować ją sama w doniczce! Wbrew pozorom nie jest to trudne, choć zanim zbierzesz pierwsze ziarna, mini trochę czasu. Jak uprawiać kawę arabską w doniczce? Poznaj zasady uprawy i pielęgnacji. Sprawdź, jakiego stanowiska i podłoża potrzebuje roślina, jak ją zapylać i podlewać. 

Kawa arabska (Coffea arabica) to roślina, która uprawiana jest w krajach o ciepłym klimacie. Jednak można hodować ją też na domowym parapecie. Przy odpowiednich warunkach zakwitnie i wyda owoce, które będziemy mogli zaparzyć! Gra jest warta świeczki, gdyż kwiaty kawy są subtelne oraz pachnące, a jej efektowne czerwone owoce skrywają w sobie aromatyczne ziarna. Jej błyszczące liście są soczyście zielone, a wraz z upływem czasu ciemnieją. Gałązki są początkowo cienkie i wiotkie. Aby zagęścić krzew, warto od czasu do czasu go przycinać.

Pochodzenie kawy

Do rodzaju Coffea należy niemal 40 gatunków drzew i krzewów! Rosną głównie w Afryce. Dwa najważniejsze gatunki to kawa arabska oraz robusta (Coffea canephora). Kawę arabską odkryto w Jemenie. Od tego czasu uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i Azji. Jej ziarna wykorzystuje się głównie do parzenia aromatycznego napoju, który jest znany na całym świecie. 

Ilość owoców, które roślina może wydać w warunkach domowych, wystarczy do sporządzenia naparu. Owoce muszą być dojrzałe, czerwone. Nasiona należy wydobyć z miąższu i dobrze wysuszyć, a następnie uprażyć, np. na patelni lub w piekarniku. Tak przygotowane nasiona mielimy w młynku, po czym parzymy w dowolny sposób.

 Jak uprawiać kawę w doniczce? Zasady pielęgnacji

Jeśli uda nam się kupić nasiona karłowatego kakaowca (Coffea arabica), musimy być przygotowani na to, że zakwitnie on dopiero po ok. 10 latach uprawy. Jeśli nie chcemy tak długo czekać, zdecydujmy się na kupno rośliny otrzymanej z sadzonki lub poprzez szczepienie (oferują je niektóre sklepy, np. Leroy Merlin, Biedronka). Pierwsze śnieżnobiałe kwiaty mogą się u niej pojawić już po 2-3 latach. Pięknie będą kontrastować z ciemną zielenią błyszczących, karbowanych liści i wydzielać przyjemny kawowy aromat. 

Ponieważ kawa pochodzi z Afryki, przez cały rok będzie oczekiwała światła i słońca. Latem zapewniamy jej bardzo jasne, ale nie bezpośrednio nasłonecznione stanowisko (np. stronę wschodnią) i temp. 20-25°C. Zimą, kiedy spowalnia swój rozwój i przechodzi w stan spoczynku – temp. ok. 16-18°C. 

Podłoże powinno być lekkie, próchnicze i kwaśne lub lekko kwaśne (idealne pH to 6,1-6,5) – można wziąć ziemię dla cytrusów. Wiosną i latem, raz na 2-3 tygodnie, zasilamy kawę nawozem bez wapnia, np. dla różaneczników. Raz na dwa lata, najlepiej w maju, trzeba ją przesadzić do większej doniczki. Kawa będzie dobrze rosła w pomieszczeniach o umiarkowanej wilgotności. W razie potrzeby liście należy zraszać odstaną wodą. Nie dopuszczajmy do pokrywania się blaszki liściowej warstwą kurzu, gdyż stanowi ona barierę dla promieni słonecznych. 

Roślinę podlewamy regularnie wodą o temp. pokojowej – nie dopuszczamy do przesuszenia, ani do zalegania wody w podstawce. Liście można zraszać. Zimą nawadniamy bardziej umiarkowanie.

Uprawa kawy w doniczce krok po kroku

187145716_m
Kawę można uprawiać z nasion. Jednak, aby wykiełkowały, muszą być świeże, oczywiście niepalone!
Fot. 123rf.com
  1. Warunki do uprawy kawy. Najlepsze miejsce do uprawy to podłoga lub parapet w widnym, słonecznym pomieszczeniu o wystawie południowej lub południowo-zachodniej. W naturze kawa dorasta do 6 metrów wysokości, w mieszkaniach do 3. Podłoże powinno być wilgotne (ale nie mokre!) i lekko kwaśne. Najlepsze pH to 6,1-6,5. Zimą kawa wymaga temperatury od 14 do 18°C.
  2. Rozmnażanie kawy. Kawę można uprawiać z nasion. Jednak, aby wykiełkowały, muszą być świeże, oczywiście niepalone! Rozmnażamy ją także przez pobieranie sadzonek wierzchołkowych.
  3. Zapylanie kwiatów kawy. W naturze kwiaty zapylają pszczoły. W uprawie domowej trzeba roślinie pomóc. Najprostszym sposobem jest przenoszenie pyłku ze słupka i pręcików za pomocą miękkiego pędzelka.

Błędy w uprawie i pielęgnacji kawy. Czego unikać?

Kawa szybko zareaguje więdnięciem, a nawet zrzuceniem liści, jeśli będzie mieć zbyt suche podłoże, mało światła, narazimy ją na zimno (temp. poniżej 12°C), przeciągi (nie stawiamy obok uchylonego okna) i będziemy przenosić z miejsca na miejsce. Gdy zostanie poparzona promieniami słonecznymi, jej liście zbrązowieją. Jeśli będzie stać w pomieszczeniu o małej wilgotności, mogą ją zaatakować przędziorki.

Aby kwitnąca kawa wydała owoce, musimy jej w tym pomóc, czyli zapylić: pędzelkiem kosmetycznym delikatnie omiatamy słupki i pręciki każdego kwiatka. Zamienią się w ciemnoczerwone, owalne owoce, które zdobić będą roślinę nawet przez pół roku. Z upływem czasu nie miękną, nie psują się, a jedynie wysychają.

Dlaczego warto pić kawę?

Palone nasiona kawy rozbudzą wszystkich śpiochów! A ile jej pić? Dziennie powinno się spożywać nie więcej niż 3 filiżanki naparu. Kawa zwiększa koncentrację, ale zawiera także składniki, które pobudzają krążenie, mają właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne, dzięki czemu polepszają kondycję skóry. 

Działa rozgrzewająco, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Kawa polecana jest osobom o niskim ciśnieniu. Zbawiennie wpływa także na koncentrację i pamięć. Zawartość kofeiny w ziarnach kawy wynosi ok. 1,2%, a u niektórych odmian może to być nawet 2,6%.

Czytaj więcej