Wyśmienite i aromatyczne pieczenie z ziołami. Trzy przepisy na szynkę i schab
Pieczona szynka w ziołach doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad
Fot. 123rf.com

Wyśmienite i aromatyczne pieczenie z ziołami. Trzy przepisy na szynkę i schab

Pieczona szynka lub schab oraz aromatyczne zioła to doskonałe połączenie. Odpowiednia kompozycja przypraw podkreśla i wydobywa najlepszy smak mięsa. Dlatego koniecznie powinnaś wypróbować nasz przepis na szynkę ziołowej oliwie schab pieczony ziołowo-czosnkowy oraz schab pieczony w liściach laurowych i cebuli. Te dania świetnie sprawdzą się na gorąco - jako danie obiadowe lub na zimno - jako wędlina do kanapek. 

Soczysta aromatyczna pieczeń w ziołach doskonale nadaje się na świąteczny, niedzielny obiad lub rodzinne przyjęcie. Zachwyci gości wyrazistym smakiem. Co robić, by wyciągnąć najlepszy aromat z wieprzowiny? Odpowiednio ją przyprawić i marynować. 

Jakie zioła dodać do wieprzowiny?

Odpowiednio dodane zioła potrafią całkowicie zmienić smak pieczeni i wydobyć z niej najlepszy aromat. Wieprzowina to wyraziste mięso, znacznie bardziej wyraziste niż drób, ale mniej niż wołowina. Dlatego mięso wieprzowe dobrze smakuje w połączeniu z wyrazistymi ziołami - świeżymi i suszonymi. 

Do wieprzowiny najlepiej dodawać świeżą lub suszoną szałwię, tymianek, koper włoski, rozmaryn i oregano. Mocnego aromatu dodadzą liście laurowe i ziele angielskie. Doskonale sprawdzą się też przyprawy podstawowe - sól, pieprz i czosnek. 

Aby wieprzowina zyskała jak najwięcej ziołowego aromatu, należy ją przed pieczeniem natrzeć w przyprawach lub marynacie. Marynatę należy przygotować mieszając przyprawy z oliwą lub białym wytrawnym winem. Całość powinnaś odstawić na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Pamiętaj, żeby w tym czasie obracać mięso co jakiś czas, by przyprawy wchłonęły równomiernie w całą pieczeń. 

Pieczona szynka w ziołowej oliwie

96034428_m
Pieczona szynka w ziołowej oliwie
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 kg surowej szynki wieprzowej (ew. fileta z piersi indyka)
  • 3 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonej natki
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (możesz użyć domowego lub z kostki)
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka ziarenek czerwonego pieprzu
  • świeże zioła oraz warzywa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Mięso natrzyj sokiem z cytryny i czosnkiem. Obficie oprósz solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Potem szynkę włóż do miseczki, szczelnie przykryj folią i wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
  2. Suszone zioła wymieszaj z oliwą. Bulion połącz z winem. Szynkę (ew. filet z indyka) natrzyj ziołową oliwą. Posyp grubo utłuczonymi ziarenkami czerwonego pieprzu. Mięso, jeśli nie jest w zwartym kawałku, obwiąż sznurkiem wędliniarskim albo mocną bawełnianą nitką. Potem przełóż do żaroodpornej formy.
  3. Mięso podlej bulionem z winem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i piecz ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 65-70 minut. Po upieczeniu przełóż na półmisek. Udekoruj ziołami i warzywami.

Schab pieczony w listkach laurowych i cebuli

96328014_m
Schab pieczony w listkach laurowych i cebuli
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg schabu (bez kości)
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 torebka listków laurowych
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Schab opłucz, osusz, natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oprósz solą i pieprzem. Zagotuj wino z 2 listkami laurowymi oraz ziarenkami ziela angielskiego. Wystudź. Schab polej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 8-10 godzin. W czasie marynowania obracaj kilka razy.
  2. Zamarynowane mięso obłóż pozostałymi listkami laurowymi. Obwiąż całość mocną bawełnianą nitką. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Podlej pozostałą marynatą i wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 190°C. Piecz przez 70-80 minut.
  3. W tym czasie cebule obierz, pokrój w grubsze plasterki. Olej rozgrzej, wrzuć cebulę. Duś, aż będzie szklista, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła. Podlej octem winnym. Duś 5-10 minut na małym płomieniu. Przełóż ją do formy ze schabem około 15 minut przed końcem pieczenia. Tak przygotowany schab świetnie smakuje z ziemniakami lub pumperniklem.

Schab pieczony ziołowo-czosnkowy

35083177_m
Schab pieczony ziołowo-czosnkowy
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • po 2 gałązki natki, bazylii, majeranku, tymianku i oregano
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 3 łyżkami oleju, parmezanem, ziołami i skórką z cytryny. Mięso opłucz, osusz, natnij głęboko wzdłuż (uważaj, aby nie przeciąć mięsa do końca).

  1. W powstałe nacięcie włóż pastę ziołowo-czosnkową. Schab obwiąż mocną, bawełnianą nitką. Skrop sokiem cytrynowym, posyp solą oraz pieprzem. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  2. Potem posmaruj pieczeń pozostałym olejem. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Podlej bulionem. Piecz ok. 1 godziny. W czasie pieczenia często polewaj sosem z dna brytfanki.

Czytaj więcej