Zapiekanka z kaszy gryczanej pod plastrami boczku. Przepis dla oszczędnych!
Zapiekanka z kaszy gryczanej pod plastrami boczku.
Fot. 123RF

Zapiekanka z kaszy gryczanej pod plastrami boczku. Przepis dla oszczędnych!

Zapiekanka z kaszą gryczaną, pieczarkami, cebulą, twarogiem przykryta plasterkami boczku. Zobacz nasz przepis!

Zapiekanka z kaszy gryczanej to idealny przepis dla oszczędnych. Składniki na to danie bez problemu dostaniesz w sklepie i nie wydasz fortuny. Wypróbuj koniecznie!

Lepszy smak kaszy gryczanej

Kasza gryczana będzie miała lekko orzechowy posmak, jeśli przed gotowaniem uprażysz ją na suchej patelni (1-2 minuty).

Zapiekanka z kaszy gryczanej pod plastrami boczku

96034364_m
Zapiekanka z kaszy gryczanej pod plastrami boczku.
123RF

Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 40 minut
Kaloryczność: 1 sztuka ok. 560 kcal

Składniki na 4 porcje

  • 1 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu
  • po 20 dag tłustego twarogu i pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 8 plasterków boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotuj w bulionie. Pieczarki oczyść, grubo zetrzyj. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach
    oleju. Dołóż grzyby i smaż dalej, aż wyparuje prawie cały płyn.
  2. Gotową kaszę przestudź, połącz z pieczarkami. Wbij jajka. Do masy domieszaj pokruszony twaróg. Przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Formę posmaruj resztą oleju. Nałóż masę z kaszy. Wierzch zapiekanki przykryj plasterkami boczku. Piecz przez 40 minut w temp. 190 st.

 

Czytaj więcej