Zapiekanki ziemniaczane w kokilkach. Nietypowe połączenia i ciekawe smaki
Zapiekanka ziemniaczana z oliwkami
Fot. 123RF

Zapiekanki ziemniaczane w kokilkach. Nietypowe połączenia i ciekawe smaki

Kokilki z młodymi ziemniakami to oryginalne i sycące danie. Zachwycą zarówno domowników, jak i gości podczas towarzyskiego spotkania. Przygotowaliśmy wersję z oliwkami, pieczarkową z ogórkami i opcję dla zwolenników kapusty. Którą zapiekankę wybierasz?

Młode ziemniaki świetnie łączą się z wieloma niedrogimi produktami. Podpowiadamy, czym możesz napełnić kokilki, by zapiekanki zaskoczyły smakiem i zdrowo nasyciły domowników.

Zapiekanka z młodych ziemniaków z jajkiem i oliwkami

16499966_m
Kokilki z zapiekanymi ziemniakami, jajkiem i oliwkami.
123RF

Składniki:

  • 4 większe młode ziemniaki
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki szynki pokrojonej w kosteczkę
  • 1 pomidor
  • 12 czarnych oliwek
  • po 1 łyżeczce posiekanego szczypiorku, natki pietruszki oraz natki selera
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30 proc.
  • 4 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Odcedź je i gdy lekko przestygną, pokrój w małą kosteczkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Wrzuć szynkę oraz pokrojone ziemniaki.
  5. Podsmaż do zrumienienia.
  6. Oliwki potnij w plasterki, a pomidor – na małe kawałeczki.
  7. Składniki dodaj do podsmażonych ziemniaków.
  8. Śmietanę wymieszaj z zieleniną, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  9. Napełnij kokilki podsmażonymi na patelni składnikami i polej doprawioną śmietaną.
  10. Do każdej kokilki wbij po jajku, nie mieszaj.
  11. Zapiekaj 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C.

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Składniki:

  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 4 duże pieczarki
  • 2 ogórki małosolne
  • łyżka oleju
  • posiekana natka pietruszki
  • starty ser żółty
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz pocięte w plasterki ugotowane ziemniaki i pieczarki.
  2. Przypraw.
  3. Wszystko ułóż w kokilkach warstwami, każdą posypując natką.
  4. Na wierzchu ułóż pokrojone ogórki małosolne. Posyp startym żółtym serem i zapiecz (15 minut w 180 st).

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą

Składniki:

  • 1 szkl. poszatkowanej młodej kapusty
  • 2 pokrojone w plasterki marchewki
  • 4 ziemniaki
  • chuda kiełbasa
  • starty ser żółty
  • sól
  • pieprz
  1. Poszatkowaną kapustę podduś z marchewkami.
  2. Przypraw.
  3. Bigosikiem napełnij kokilki, dołóż plastry zrumienionych ziemniaków i podsuszanej
    kiełbaski.
  4. Posyp startym żółtym serem, zapiecz (15 minut w 180 st.).

Czytaj więcej