Zielone szparagi z jajkiem w koszulce. Ta przekąska jest wyjątkowo zdrowa!
30.04.2022 12:16
Pyszna, zdrowa i szybka przekąska? Zielone szparagi z jajkiem w koszulce! W tym daniu zdrowe jest praktycznie wszystko: młode, zielone szparagi, pełne witamin jajko z płynnym żółtkiem oraz bogaty w wapń i witaminy z grupy B parmezan. Takie danie dostarcza organizmowi dużo energii, a jego największą zaletą – obok wspaniałego smaku – jest krótki czas przygotowania.
Szparagi mają bardzo dużo składników bioaktywnych, a mało kalorii. Dzięki temu możemy dodać do nich tłustsze dodatki jak żółty ser czy śmietana i nadal pozostaną bardzo zdrowe. My proponujemy szparagi z jajkiem w koszulce – to bardzo łatwy przepis, dzięki któremu te wyjątkowo zdrowe warzywa mogą częściej gościć na naszym stole.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi można gotować, a także zapiekać (tak jak w naszym przepisie poniżej). Warto je jeść nie tylko dlatego, że są bardzo smaczne, ale również z powodu ich właściwości prozdrowotnych.
Szparagi poprawiają humor oraz regulują mikroflorę jelit.
Są bogatym źródłem wapnia i witaminy D – jeśli jesteśmy w okresie menopauzy.
Działają też przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.
Szparagi, podobnie jak ziemniaki i pomidory, mają dużo obniżającego ciśnienie potasu i wpływają pozytywnie na cały układ krążenia.
Szklanka gotowanych i pokrojonych szparagów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wit. K.
Razem z wapniem i wit. D (w serze, jajach, śmietanie) szparagi tworzą najlepszy zestaw wzmacniający kości, a więc zapobiegający osteoporozie.
W sezonie warto jeść jak najwięcej szparagów, a na zimę ukisić (przygotowujemy je jak ogórki).
Zielone szparagi z jajkiem w koszulce
Wartość kaloryczna 1 porcji: 350 kcal
Czas przygotowania: 30 min
Przepis na: 2 porcje
Składniki:
pęczek młodych zielonych szparagów
2 łyżki oliwy
2 jajka, możliwie jak najświeższe
4 łyżki octu
2 łyżki startego w długie wiórki twardego sera typu parmezan
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Szparagi umyj, przytnij końce. Jeśli są młode i miękkie, nie trzeba ich obierać. Ułóż je na półce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, piecz 10-15 minut.
W dwóch garnkach zagotuj po litrze wody. Zredukuj ogień, dodaj po 2 łyżki octu. Zamieszaj łyżką i w powstały wir wlej po jajku do każdego garnka. Gotuj 3 minuty. Podawaj szparagi posypane serem, z jajkiem.
Nasza rada:
Możesz zastąpić jajko w koszulce jajkiem sadzonym. Jeżeli obawiasz się, że jajko w koszulce ci nie wyjdzie, możesz gorące szparagi podać z jajkiem sadzonym. Tutaj również żółtko musi być płynne.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.