Zielony mazurek z masą mascarpone. Jest nowoczesny, pyszny i efektowny!
Zielony mazurek z masą mascarpone jest pyszny i efektowny
Fot. 123rf.com

Zielony mazurek z masą mascarpone. Jest nowoczesny, pyszny i efektowny!

Zielony mazurek z marcepanem i masą mascarpone jest przepyszny i oryginalny. Przygotujesz go łatwo i szybko. Swój oryginalny kolor zawdzięcza nietuzinkowym dodatkom. Zachwyci Ciebie i wszystkich gości wyglądem i smakiem, gdy postawisz go na wielkanocnym stole. A bez wątpienia powinien się na nim znaleźć!

Przynajmniej jeden mazurek powinien się znaleźć na wielkanocnym stole. Tak mówi stara polska tradycja. Nasza słodka propozycja na święta łączy w sobie tradycyjny kruchy spód i masę z serka mascarpone z nowoczesnym dodatkiem zielonej herbaty, limonki, granatu i pistacji. Dzięki temu ciasto ma oryginalny i typowo wiosenny zielony kolor. Ponadto pod masą mascarpone kryje się równie słodki marcepan. Jeśli jednak obawiasz się, że ciasto będzie zbyt słodkie, zamiast marcepanem posmaruj spód masłem orzechowym z solą. To zrównoważy słodycz kremu.

Zielony mazurek przygotujesz dość szybko, bo w 45 minut. Ponadto sam spód należy piec 20 minut. Poniższy przepis wystarczy na 12 porcji, z których każda ma 395 kcal. 

Zielony mazurek z masą mascarpone

156374077_m
Zielony mazurek wielkanocny z masą mascarpone
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 50 dag mascarpone
  • skórka i sok z 1 limonki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka zielonej herbaty (w proszku)
  • granat i pistacje

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej. Dodaj do niej masło i cukier puder. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj żółtka i 1-2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Formę wyłóż pergaminem (ew. posmaruj masłem i oprósz mąką). Spód i brzegi wylep ciastem. Piecz ok. 20 minut w temp. 180°C. Wystudź.
  3. Śmietanę wymieszaj z serkiem i cukrem. Ubij gęsty krem. Połącz go z sokiem i skórką z limonki oraz herbatą. Na spód mazurka zetrzyj marcepan i rozsmaruj na nim 2/3 kremu. Resztę kremu przełóż do szprycy. Wyciśnij rozetki na wierzch ciasta. Schładzaj je 3 godz. Udekoruj granatem i pistacjami.

 

Czytaj więcej